Slova ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) o luxusních
restauracích, které nabízejí polské maso místo argentinského,
poškozují český trh restaurací. ČTK to řekl prezident Asociace
hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Zákazníci se však podle něj
řídí spíše chutí než slovy ministra. "My se domníváme, že je
velmi nešťastné, možná i skandální, když se člen vlády vyjádří
ve smyslu, že restaurace podvádějí tím, že zaměňují vůbec
produkty - jakékoliv - natož zdravotně závadné," řekl Stárek.
Navíc upozornil na to, že Státní zemědělská a potravinářská
inspekce pochybení nenašla.
Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu informoval
poslance o tom, že některé pražské luxusní restaurace nabízejí
polské maso, přičemž ho vydávají za argentinské. Podle ministerstva
tyto informace dostal od dozorových orgánů. Státní zemědělská a
potravinářská inspekce při kontrolách vytipovaných pražských
restaurací nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani
nenašla žádné maso neznámého původu, řekl mluvčí Pavel Kopřiva.
Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského
hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. Do Česka bylo vyvezeno
zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se
dostalo 137 kilogramů.