Archiv: Kultura | Literatura


Ze starých kuchařek, rukopisných receptů i rozhovorů s odsunutými Němci čerpá kuchařka s názvem Tajemství slezské kuchyně. Její autorkou je ředitelka Státního okresního archivu v Jeseníku Bohumila Tinzová. O knihu, která vyšla také v polštině, byl velký zájem. Téměř okamžitě zmizela, autorka nyní hodlá usilovat o dotisk. Kuchařka, jejíž vydání podpořil Evropský fond pro regionální rozvoj, přitom byla slavnostně představena na začátku října. "Recepty jsme sbírali zhruba čtyři roky,"řekla ČTK Bohumila Tinzová. "Získávali jsme je od pamětníků, což znamená od Němců, kteří tady zůstali, i Němců v Německu, kde máme kontakty," dodala. S kolegy je také vyhledávali ve starých kuchařkách, které našli nebo které jim někdo přinesl. "Bylo to docela náročné. Navíc v kuchařce nejsou jen recepty, je v ní i studie o tom, jak se tady žilo, z čeho se vařilo a co se pěstovalo," upřesnila Bohumila Tinzová. Podotkla, že v kuchařce jsou i dávno zapomenuté recepty. "Oblast byla po válce osídlena, z té kuchyně se již nevařilo vůbec nic," doplnila ředitelka archivu. Z lidové kuchyně kuchařka přináší recepty především z obilovin či luštěnin. "Šlo o prostou, ale kaloricky bohatou stravu, vše se mastilo sádlem nebo špekem. Když se vařilo maso, bylo většinou s omáčkami a s knedlíkem, protože zdejší Němci je milovali," podotkla autorka. V receptech našla i hodně variant na sladko-slanou chuť, nechybělo maso s ovocem, s křížalami či s perníkem.