Archiv: Společnost | Menšiny


V pražských restauracích voněly ve středu buchtičky se šodó, které poprvé slavily svůj den. Zájem o sladké jídlo byl velký a častěji si jej objednávali pánové, řekli ČTK zástupci restaurací, které měly buchtičky se šodó ve své nabídce. "Návštěvníci byli nadšení, toto jídlo jim moc chutná. Zajímavostí bylo, že častěji si buchtičky objednávali muži než ženy," řekla majitelka restaurace Patriot-X Dagmar Janatová. Z buchtiček měli radost nejen čeští hosté, ale i cizinci. "Buchtičky si dnes kromě Čechů objednávali i zahraniční hosté, kteří podobné jídlo znají z Francie," uvedl šéfkuchař restaurace Dům vína U Závoje Petr Bareš, podle něhož se k buchtičkám dobře hodí muškátové víno. Většina restaurací buchtičky uvařila tradičním způsobem, tedy z kynutého těsta přelitého pudinkem, některé provozovny nahradily pudink například žloutkovým krémem ozdobeným šlehačkou a jahodou. Specialitou byla nabídka dukátových buchtiček se skořicovou zmrzlinou doplněnou jahodami a granátovým jablkem. I přes velký zájem hostů většina restaurací neuvažuje o zařazení tohoto sladkého jídla do stálého menu. "My bychom to na menu zařadili rádi, ale buchtičky jsou trochu problémové, protože mají spíš minutkový charakter. Čím déle stojí, tím méně jsou dobré," vysvětlila Janatová.

Kombinace kynutých buchet s vanilkovým krémem je podle serveru PragueOut.cz, který den buchtiček se šodó pořádal, pokrmem pouze českým a bavorským. Ve Francii sice připravují vanilkový krém chodeau, v Itálii horké či chlazené zabaglione, ale obojí je podle serveru jenom variací na pudink, ve kterém schází upečené buchtičky.