Zhruba o desetinu by měly v příštím roce vzrůst ceny základních
potravin, jako je pečivo, masné a mléčné výrobky, předpokládá to
generální ředitel holdingu Agropol Group Jiří Malúš. Tyto potraviny se
podle něj prodávají často tak levně, že je to z hlediska nákladů
výrobců za hranicí únosnosti. Důležitým faktorem ale bude boj
obchodníků, zejména řetězců. Například mražené kuře se podle něj dnes
prodává téměř za srovnatelnou cenu jako v roce 1989, náklady ale
podstatně vzrostly. Mléko se vykupuje za osm korun za litr, za devět
korun je lze koupit v obchodě. "To je naprosto nesmyslné," zdůraznil.
Malúš očekává zvyšování cen na pultech zhruba od léta příštího roku.
Proti růstu cen bude působit boj obchodníků, kteří téměř permanentně
nabízejí slevy. Výrobky pak vzhledem k nízkým cenám nemají odpovídající
kvalitu, řekl Malúš. Za pravdu mu dává průzkum ministerstva
zemědělství. Podle něj mělo kvalitativní nedostatky zhruba 40 procent
masných výrobků, které byly náhodně koupeny především v síti
maloobchodních řetězců. V EU na západ od českých hranic jsou ceny
potravin zpravidla vyšší. "Je tam ale také střední vrstva obyvatel
ochotná a schopná kupovat výrobky střední cenové úrovně. V Česku není
střední třída tak bohatá, aby hleděla více na kvalitu," uvedl Malúš.