Český cukrovarnický průmysl zřejmě čekají po krachu řady cukrovarů v
posledních letech další těžké roky. Ministři zemědělství Evropské unie
schválili pravidla reformy cukrovarnictví, která mohou v Česku způsobit
uzavření dalších cukrovarů. Jediným částečným úspěchem české strany je, že
příští snižování kvót v unii nebude plošné, ale bude odrážet
restrukturalizaci celého sektoru v jednotlivých členských státech. Českým
cukrovarníkům se výsledek nelíbí. "Nesouhlasíme s tím, že se má Česku
ještě něco krátit, řekl ČTK předseda Českomoravského cukrovarnického spolku
Oldřich Reinbergr. Domácí cukrovarnictví podle něj prošlo tvrdou
restrukturalizací v devadesátých letech. "Pak jsme vstoupili do EU,
aby nám vzali další výrobu," uvedl s tím, Česko pouze dále uvolní
prostor ve výrobě cukru zemím, které mají výrobní kvótu na dvojnásobku
vlastní spotřeby. Evropská unie chce do roku 2010 snížit cukernou kvótu o
šest milionů tun, aby tak splnila své závazky u Světové obchodní organizace
(WTO). Řada států, včetně těch největších, ale v minulosti žádnou kvótu na
cukr neodevzdala a svůj cukerný průmysl ani nerestrukturalizovala. Češi
naproti tomu již přišli zhruba o čtvrtinu své cukerné kvóty a za to
zaplatili cenu v podobě zrušení řady cukrovarů.
Ještě v 80. letech přitom v Česku bylo zhruba 52 cukrovarů, zatímco v
současnosti jich je sedm. Dávno také neplatí, že ČR patří k největším
producentům cukru na světě, jak tomu bylo za první republiky. Tehdy počet
tuzemských cukrovarů dosahoval asi 200. Češi sice dosáhli toho, že
snižování kvót nebude plošné, ale neznamená to, že se kvóty pro ČR nesníží
vůbec. Sníží se jen zhruba o 40 procent méně než členským státům, které
tento sektor ještě vůbec nerestrukturalizovaly. To znamená, že pokud se
kvóty budou snižovat například o deset procent, v Česku to bude o šest
procent. Cukrovarníci ale upozorňují, že Češi již odevzdali téměř čtvrtinu
kvót, zatímco někteří ani tunu.