Typická jídla středověké kuchyně ochutnávali návštěvníci Noci s
Metodějem v Uherském Hradišti. Z pokrmů, které byly servírovány na
dvorech šlechty, mohli vyzkoušet paštiku s brusinkami a bílým vínem
nebo medové koláčky. Naopak z jídel podávaných v chudých rodinách
pro ně byl přichystán jáhlový nákyp a obilné placky s pomazánkami.
Lidé ve středověku jedli mnohem častěji kombinaci sladkého a slaného
než dnes, řekla ČTK Barbora Fucimanová, která většinu pokrmů
připravovala.
"Chudí měli převážně kaše a potom polévky. Ale to měli třeba
polévku, která se v tom domě vařila neustále. To byla taková
nekonečná polévka. Měli prostě kotlík s polévkou, házeli do toho
různé přísady, dolévali vodu a pořád dokolečka. Maso měli jen
občas," uvedla Fucimanová. Pro kuchyni vyšších společenských
vrstev byla podle ní naopak příznačná mnohem častější konzumace
masa, ryb nebo sladkých pokrmů. "Bylo to rozmanité. Dělal se
marcipán z růžové vody, různé druhy paštiček, maso se přelévalo
omáčkami, například z ovoce," řekla Fucimanová, která působí
v olomouckém historickém spolku Cognita Ludos.