Božena Hauserová

Zdroj: Česká centra / FDULS

Za druhé světové války jedna z nejlepších špionek. Byla první Češkou sloužící v americké armádě.

Zdroj: Česká centra / FDULS

Advokátka, která začínala kariéru u Bati ve Zlíně, kde se seznámila s manželem – Američanem Lauwersem. Už jako Barbara Lauwersová se v rámci americké zpravodajské služby OSS podílela na jedné z nejúspěšnějších akcí psychologické války tzv. Operaci Sauerkraut.

Božena Hauserová,  foto: archiv Federální vlády Spojených států amerických,  CC0

V roce 1944 se zasloužila o infiltraci Hitlerovy armády německými zajatci zadrženými v Itálii, kam byla nasazena. Za svou statečnost získala významné americké vojenské vyznamenání – Bronzovou hvězdu. Po válce se vrátila do Československa, ale po nástupu komunistického režimu zůstala ve Spojených státech, kde mj. pracovala jako moderátorka Hlasu Ameriky. Působila i v českých krajanských sdruženích v USA. Po roce 1968 pomáhala československým emigrantům, ve Vídni pracovala pro exulanty z celé východní Evropy v rámci nadace American Fund for Czechoslovak Refugees. Zemřela 16. srpna 2009 ve věku 95 let. Je pochována tam, kde odpočívají největší američtí hrdinové - na Arlingtonském národním hřbitově ve Washingtonu.

Ilustrovaný projekt „České hrdinky“ byl inspirován 100. výročím uzákonění rovného volebního práva pro československé ženy v roce 1920 a 200. výročím narození spisovatelky Boženy Němcové. Jde o společný projekt Českých center, studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, vedených Renátou Fučíkovou a Radio Prague International.