Česko pošle do Libanonu léky, pomůcky, možná i lékaře. Hasiči z ČR tam byli mezi prvními

Výbuch zpustošil především bejrútský přístav, částečně odolalo jen obří silo (uprostřed), které zde postavil pardubický Průmstav, foto: ČTK / AP / Bilal Hussein

Ničivý výbuch v hlavním městě Libanonu Bejrútu šokoval celý svět. Mezi státy, které okamžitě přišly s nabídkou pomoci, bylo i Česko. Ještě ve středu do země vyslalo tým  specialistů na hledání osob pod troskami. Česko také plánuje vyslat do Libanonu zdravotníky, léky a pomůcky.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) Praha pomoc nabídla v úterý večer, Libanon zájem potvrdil ve středu časně ráno a několik hodin do Bejrútu tým záchranářů z Česka vycestoval. "Zhruba 8 hodin od potvrzení pomoci nám trvalo vše zabalit a dopravit sebe i materiál na letiště. Abychom mohli okamžitě odletět pomáhat do výbuchem postiženého Bejrútu. Držte nám palce, ať jsme co nejvíc nápomocni tam, kde nás teď nejvíc potřebují," uvedli hasiči na twitteru.

Do Bejrútu dorazil český tým, 37 osob včetně pěti kynologů se služebními psy, jako jeden z prvních. Vybavení, které si přovezl, váží 4,5 tuny a zahrnuje vedle lezecké výstroje také motorové pily, rozbrušovačky na kovy, zdivo a beton, vrtačky, sbíječky, hydraulické stojky, hydraulické nářadí na vyprošťování zraněných z dopravních prostředků a přístroje na vyhledávání zavalených osob.

Čeští záchranáři,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Čeští záchranáři hned v noci s místní samosprávou a vojáky začali zjišťovat rozsah poškozených budov a možnost záchrany osob pod troskami. "V okruhu pěti kilometrů prakticky chybí infrastruktura. Kolegové říkali, že tam vypadává signál, není tam internet, je to složitější na komunikaci," popsal situaci mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zdržení místní armádou

Ve čtvrtek byli čeští hasiči po několikahodinovém zdržení nasazeni do akce. Jejich mluvčí Nicole Studená sdělila, že skluz mají na svědomí průtahy ze strany libanonské armády.

"Od rána armáda nepovolovala mezinárodním týmům nasazení. Český tým si proto začal hledat vhodné místo k nasazení sám, proběhly průzkumné práce a z naší strany byl velký tlak na možnost začít pracovat. Komunikace s armádou však byla velmi komplikovaná," vysvětlila Studená. Podle jejích slov prosadit nasazení týmu se podařilo teprve "po důrazném naléhání také ze strany české ambasády v Bejrútu". "Vzhledem k tomuto zdržení, které je za dané situace, kdy každou hodinou klesá šance na nalezení živých v sutinách, bude tým pracovat bez přestání, co to půjde...," uvedla mluvčí.

Foto: ČTK / AP

Jak dlouho čeští záchranáři v Bejrútu zůstanou, není rozhodnuto. „Samozřejmě může dojít jak ke zkrácení působení týmu, tak k prodloužení. Základní varianta je na pět dnů, protože po této době už je strašně malý předpoklad, že by v troskách budov mohly být ještě nalezeni živí lidé,“řekl šéf pražských hasičů Luděk Pudil.

Po návratu do Česka pak záchranáře v souvislosti s koronavirovou nákazou čeká lékařská prohlídka a karanténa. Hasiči mají podle mluvčího s sebou kvůli riziku ochranné pomůcky, vědí, jak se mají chovat, a předpokládají, že se mohou dostat do styku s nakaženým.

Léky, pomůcky i lékaři

Foto: ČTK / AP / Hassan Ammar

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nabídl Libanonu vyslání českého traumatýmu a v případě potřeby léčbu deseti pacientů na popáleninových klinikách v Česku.

Ministerstvo vnitra má v plánu poslat příští týden do země léky a zdravotní pomůcky, jejichž seznam převzalo od libanonské velvyslankyně Rúly Hamdánové. S velvyslankyní jednal ve čtvrtek náměstek ministra Jakub Kulhánek.

"Poděkovala za pomoc a předala seznam potřebných léků a lékařských pomůcek. Zásilku bychom mohli poslat příští týden. Prověříme i možnost vyslání lékařů," uvedl úřad na twitteru.