Devadesát procent zahraničních studentů by doporučilo studium v ČR

Ilustrační foto: Jiří Matoušek, Flickr, CC BY 2.0

Drtivá většina cizinců studujících na českých univerzitách je spokojena se svými programy, profesory i kvalitou života v Česku. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu mezi více než 10 000 zahraničními studenty.

Ilustrační foto: Jiří Matoušek,  Flickr,  CC BY 2.0

Nejšťastnější ze všech jsou Slováci studující v češtině, zatímco ti, kteří navštěvují přednášky v angličtině, jsou s kvalitou výuky spokojeni o něco méně.

Studující v češtině jsou spokojeni více

Dokument s názvem "Studium a život v České republice z pohledu zahraničních studentů" vychází z největšího průzkumu svého druhu, jaký se tu kdy uskutečnil. Cílem bylo identifikovat problémy a specifické požadavky zahraničních studentů - a v konečném důsledku jim tak zlepšit podmínky a pomoci univerzitám při sestavování studijních programů.

Ilustrační foto: YouTube

"Hlavním zjištěním je, že mladí lidé jsou obecně se studiem v České republice celkem spokojeni. Devěz z deseti by doporučilo studovat zde svým vrstevníkům, což je podle mě skvělé", říká Jakub Tesař, vedoucí vysokoškolského oddělení v Národní agentuře pro mezinárodní vzdělávání, který zprávu zpracoval ve spolupráci s ministerstvem školství a 55 českými univerzitami, veřejnými i soukromými.

"Ale pokud půjdeme hlouběji, tak vidíme nějaké problémy nebo výzvy, se kterými se školy nebo země musí vypořádat. Jedním ze zjištění je, že u studentů zapsaných do programů v anglickém jazyce panuje o něco menší spokojenost. Takže například doporučujeme, aby české univerzity skutečně pracovaly na podpoře těchto studentů, jejich učitelů a rozvoji programů v anglickém jazyce, aby se zlepšila kvalita a zvýšila úroveň."

Příliš byrokratických překážek

Jakub Tesař,  foto: archiv Domu zahraniční spolupráce

Podle Jakuba Tesaře by jim k ulehčení studia také pomohlo odstranění některých byrokratických překážek.

"Vízový systém je pro zahraniční studenty mířící do České republiky ve srovnání se sousedními zeměmi jako je Polsko nebo Maďarsko dost komplikovaný. Tamní proces je mnohem rychlejší."

Skoro cizinců na českých univerzitách pochází ze Slovenska

Každý šestý vysokoškolák (16 procent) zapsaný na českých univerzitách je cizinec. Z toho téměř polovina (45 procent) je ze sousedního Slovenska. Vzhledem k blízkosti jazyků studuje v angličtině jen minimum z nich.

"Slovenští studenti tu jsou velmi spokojení, samozřejmě se přirozeně cítí plně integrováni. Totéž platí i pro další cizince, kteří studují v češtině - a to je velká skupina, protože čtvrtina zahraničních studentů přichází ze slovanských zemí a může se snadno učit a studovat v češtině. Takže studenti z Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Střední Asie, například z Kazachstánu, se cítí mnohem integrovanější a nemají problém si najít práci. To je podle průzkumu další z atraktivních rysů českého vzdělávání - studenti mohou zároveň pracovat, pokud si plní školní povinnosti."

Hlavní body zprávy „Studium a život v České republice z pohledu zahraničních studentů":

- Česká republika jako studijní destinace byla první volbou pro 77% respondentů studujících v češtině a pro 54% studentů studujících v angličtině.

- Téměř 88 procent zahraničních studentů studuje na veřejných institucích, zbývajících 12 procent na soukromých vysokých školách a univerzitách.

- Celkově více než 27% zahraničních studentů pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu, přičemž nejrychleji roste procento studentů z Ukrajiny.

- Více než 200členné zastoupení na českých vysokých školách mají rovněž Indie, Německo, Čína, Itálie, Spojené království, Vietnam, USA, Izrael, Írán, Polsko, Turecko, Ázerbájdžán, Portugalsko, Uzbekistán, Srbsko a Norsko.

- Nejoblíbenějšími studijními obory zahraničních studentů na českých univerzitách jsou vedle medicíny ekonomie a technologie (včetně ICT).

Ilustrační foto: vicwag,  Pixabay / CC0

- Do České republiky přicházejí studovat medicínu zejména studenti ze Slovenska, západní Evropy, Asie a Afriky.

- Společenské vědy jsou nejoblíbenější u studentů z Ruska, východní a jihovýchodní Evropy, střední a východní Asie, Afriky a Severní a Latinské Ameriky.

- Západní Evropu zastupují převážně studenti z Německa, Itálie a Velké Británie. Většina studentů z jižní a jihovýchodní Asie je z Indie a většina ze střední Asie je z Kazachstánu.