Divadla, kluby i restaurace kritizují další omezující opatření

Ilustrační foto: Donations_are_appreciated, Pixabay / CC0

Nová opatření proti koronaviru se týkají sportu, kultury a školství. Důsledkem jsou stadiony bez diváků, dálková výuka na školách a rušení muzikálů a oper.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Střední školy jsou podle jejich zástupců na výuku na dálku připravené. Pokud jejich uzavření nebude trvat déle, neměl by to být problém. Některé kroužky se zřejmě v příštích dvou týdnech konat nebudou. Na dálkovou výuku přejdou střední školy v okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy koronavirem označeny červenou nebo oranžovou barvou. Výjimkou bude praktická výuka.

Nová pravidla ale neplatí pro nižší ročníky víceletých gymnázií. Část studentů tak bude do školy stále docházet, což může podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové způsobit problémy:

"Určité komplikace to bude znamenat, protože školy nejsou vybaveny tak, abychom mohli učit distančně přímo tady ze školy."

Začínají se rušit velké závody

Vít Zavřel,  foto: archiv FK Pardubice

Od pondělí budou bez diváků sportovní akce. Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, nechápe, proč na venkovní sportovní utkání kvůli koronavirové pandemii nesmějí v omezeném počtu diváci, zatímco do divadel mohou. Například sportovní ředitel prvoligových pardubických fotbalistů Vít Zavřel je ale rád, že se soutěž nepřerušila.

"Bylo by to bylo špatně pro fotbal, pro sponzory a pro fanoušky fotbalu. Přestože nemůžou přijít, tak to alespoň mohou sledovat v televizi."

Po omezení shromažďování na maximálně 20 lidí venku se začaly rušit velké závody. Třeba pořadatelé Velké pardubické ale stále neví, jestli letos uspořádají 130. ročník slavného dostihového závodu. Prázdné tribuny totiž spolku způsobí velké finanční ztráty.

Muzikálová divadla jsou rozhodnutím vlády zaskočená

Ilustrační foto: WikimediaImages,  Pixabay / CC0

Nová opatření se dotknou taky kulturních akcí - od pondělí jsou na 14 dní zakázány muzikály a opery. Kina a divadla budou mít kapacitu omezenou na 500 lidí. Například Moravské divadlo v Olomouci musí letos už podruhé kvůli vládním nařízením odložit premiéru operní inscenace Fidelio. Soubor opery a operety ji měl původně představit na jaře, nová nařízení kvůli koronaviru zhatila i náhradní termín příští týden v pátek.

Zaskočena jsou rozhodnutím vlády muzikálová divadla. Ředitel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek na dotaz ČTK uvedl, že opatření vnímá jako totální chaos, protože ještě před pár dny vláda říkala, že divadel se omezení týkat nebudou. Podle majitele Divadla Kalich Michala Kocourka není pravda, že by restrikce nepoškodily ekonomiku, jak řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nemožnost prodávat občerstvení a hrát muzikály podle něj prohloubí ztrátu soukromé scény.

Další omezení může být smrtící, tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek

Václav Stárek,  foto: Prokop Havel,  archiv ČRo

Další omezení se dotkla i restaurací. Kromě toho, že musí zavírat v deset hodin večer, může nově od pondělí u jednoho stolu sedět nanejvýš šest lidí.

"Tato opatření vznikají opět od stolu lidí, kteří se určitě orientují ve zdravotnictví, ale nemají přehled, jak vypadá pohostinství. Jsou podniky, kde takové opatření ani nelze zajistit. V některých restauracích jsou stoly v jedné řadě v pevném provedení, tak bude spousta míst, kde u jednoho stolu šest lidí, znamená možná šest lidí v celé restauraci," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

"Nechceme vůbec zpochybňovat jednotlivá opatření z pohledu epidemiologického, ale z pohledu ekonomického je to pro restaurace další rána, tentokrát už skutečně smrtelná."

Foto: John R Perry,  Pixabay / CC0

O dočasném uzavření do konce roku uvažuje podle Stárka 47 procent hotelů v Praze, v regionech je to 30 procent. Dalších deset procent hotelů je zavřeno už od března. Obnovení oboru bude trvat minimálně tři roky. Češi zahraniční klientu nejsou schopni nahradit.