Letní škola slovanských studií je letos v Česku pouze jedna

Foto: archiv Letní školy slovanských studií

Letos se kvůli pandemii koronaviru otevřela v Česku pouze jediná letní škola slovanských studií. Studenti hlavně ze zemí Evropské unie pilují češtinu do poloviny srpna na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Foto: archiv Letní školy slovanských studií

Organizátoři letos zaznamenali zvýšený zájem těch cizinců, kteří žijí v České republice, uvedla ředitelka školy Pavla Poláchová.

"My jsme moc rádi, že jsme dostali od vedení fakulty zelenou a mohli jsme uspořádat tento ročník. Musíme samozřejmě dodržovat hygienické normy. Všichni studenti, kteří přijeli ze zahraničí, se musili prokázat negativním covid testem. Výjimku měli jen studenti, kteří žijí dlouhodobě v ČR. Máme letos 91 studentů. Jsou to studenti z EU. Ale máme zastoupeno i Japonsko a USA. Je to proto, že studenti žijí dlouhodobě v Česku. Máme 22 národností."

Nejoblíbenější slovo? 'Úžasný', říká studentka Regina

Foto: archiv Letní školy slovanských studií

Jednou ze studentek je paní Regina z Ruska. Jaká je její motivace studovat češtinu?

"V budoucnu bych chtěla žít a pracovat v Česku, možná i v Olomouci. Jako slovanskému člověku je mi velmi blízká česká kultura, mentalita a jazyk. Za šest měsíců jsem na úrovni B1. Já jsem dělala anglickou filologii, chtěla bych učit angličtinu a ruštinu."

A jaké je její nejoblíbenější české slovo?

"Nejoblíbenější slovo je úžasné. V ruštině to znamená, že je něco špatné, hrozné. V češtině to naopak znamená krásné. Když mi třeba Češi řekli: vypadáš úžasně, tak jsem přemýšlela, co je špatně."

První výlet mířil do Strážnice a vinných sklepů

Pavla Poláchová,  foto: Ondřej Vaňura,  archiv ČRo

Jak uvedla ředitelka školy Pavla Poláchová, program školy se konal téměř ve standardním režimu.

"Tento rok jsme pouze neorganizovali mezinárodní piknik, na který studenti vždycky připravovali nějaké pokrmy. Jinak ten program byl bohatý. Tři dny jsme strávili na Moravě, byli jsme v Moravském krasu a v Jeseníkách. První výlet byl na jižní Moravu do Strážnice a vinných sklepů."

Na letní školu slovanských studií se do Olomouce hlásí jak stipendisté, tak samoplátci. Jak upřesnila Pavla Poláchová, stipendisté ministerstva školství mají téměř vše zdarma.

"Musí si zaplatit pouze pojištění a cestu do Olomouce. Zbytek - jídlo, doprovodný program a kurz je zdarma. Samoplátci si to bohužel musí zaplatit. Měsíční program stojí 22 tisíc korun. Je v tom intenzivní výuka češtiny, což je za měsíc 100 hodin plus velice bohatý doprovodný program."