Libušín vstal z popela. Chata na Pustevnách v Beskydech přivítala první návštěvníky

Foto: ČTK/Dalibor Glück

Šest let trvala obnova historické chaty Libušín na Pustevnách. Objekt postavený v roce 1899 sloužil jako jídelna. Před šesti lety ho ale zcela zničil rozsáhlý požár. Na konci července se památka slavnostně znovu otevřela veřejnosti. Díky vědecké rekonstrukci se chata postavená podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vrátila do podoby z roku 1925.

Foto: ČTK/Dalibor Glück

Libušínu při otevření nejdříve požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Toto místo se stalo zvláště v době národního obrození důležitým místem, protože lidé se chtěli dívat do dějin, potřebovali se dívat ke svým kořenům a říct: My jsme tady byli dávno. A jestli se dobře díváme do dějin, tak nás to vede k zodpovědnosti za budoucnost," uvedl.

Poté se chata otevřela pro návštěvníky. Zatím jako muzejní objekt, kde Národní muzeum v přírodě jako správce Libušína, nabízí komentované prohlídky. Zájem byl velký, v poledne byly při slavnostním otevření u Libušína stovky lidí. "Lidé nám psali, volali, zajímali se o možnost prohlídek,"řekl mluvčí muzea Tomáš Gross.

Foto: ČTK/Dalibor Glück

V září by mohl začít zkušební provoz restaurace, s plným znovuuvedením do provozu se počítá od počátku října. Budova, která patří spolu se sousední Maměnkou k dominantám Pusteven, má nyní zvenčí temně rudé roubení se světlejším barveným nárožím se žlutým článkováním a zelenými okny a dveřmi. Některé prvky jsou na Libušíně zcela nové.

Foto: ČTK/Dalibor Glück

„V každé místnosti je nějaká věc, kterou jsme obnovili nebo navrátili. Například příborník, který je udělaný podle dobových fotografií. Nebo krásný zdobený skleněný strop, který tam dlouhá léta nebyl. Anebo je to originální lustr v apsidě, který je podle návrhu Dušana Jurkoviče, který ale nikdy v Libušíně nebyl, protože nebyl zrealizován," popsala Českému rozhlasu Olga Holišová z Národního muzea v přírodě.

Zajímavostí jsou původní trámy, které jsou odhalené při vstupu do Libušína. Pocházejí z roku 1891 z první útulny, která na Pustevnách stála.

Moderní technologie

Foto: ČTK/Dalibor Glück

I když je vzhled chaty z roku 1925, objekt je vybavený moderními technologiemi, včetně požárního zabezpečení. Některé části by hasily plynem, jiné vodou.

„Plynem by se hasila samotná jídelna plus technologie. Ostatní části jsou napojené na vodní systém. Kdyby k něčemu došlo, věřím, že nedojde, sepnou se čidla a požár by se po dobu 30 minut měl hasit, než přijdou hasící jednotky z Valašského Meziříčí," vysvětlil technický náměstek ředitele muzea Milan Gessierich.

Foto: Jakub Hritz,  ČRo

Obnova chaty vyšla na téměř 118 milionů korun. Z toho necelých 11 milionů věnovali lidé, firmy a další organizace ve veřejné sbírce, která byla vyhlášená ihned po ničivém požáru. Obnovit Libušín se podle ředitele Národního muzea v přírodě Jindřicha Ondruše rozhodli brzy po požáru:

„Už nad ránem jsme se tady sešli a řekli jsme si, že v každém případě to obnovíme a postavíme znovu. Během dvou měsíců jsme skutečně začali. A dneska je to radost a je to i pocit vděku. Protože máme být těm lidem a institucím, dárcům, přispěvatelům a pomocníkům za co vděčni," uvedl.

Obnova objektu byla podle Ondruše specifická využitím tradičního způsobu opracování dřeva, převážně ručního opracování, ručního tesání trámů nebo ručního hoblování.

Za požár chaty nebyl nikdo potrestán. Při vyšetřování požáru kriminalisté zjistili, že oheň nebyl založen úmyslně a že ho nezpůsobila závada na elektroinstalaci. Neštěstí měl způsobit kominík z Karviné, který zanedbal opravu komínových těles. Čin se mu ale nepodařilo prokázat a byl zproštěn obžaloby.

Foto: ČTK/Dalibor Glück
10
49.487475510000
18.264341350000
default
49.487475510000
18.264341350000