Madeleine Albrightová

Zdroj: Česká centra / FDULS

Historicky první žena ve funkci ministryně zahraničí Spojených států se narodila jako Marie Jana Korbelová do rodiny československého diplomata Josefa Korbela.

Zdroj: Česká centra / FDULS

Během dětství odešla s rodinou hned dvakrát do exilu, poprvé před Hitlerem do Londýna, podruhé a definitivně před komunistickou totalitou do Spojených států. Tam vystudovala a zahájila oslnivou akademickou a politickou kariéru, která vyvrcholila postem americké ministryně zahraničí ve vládě Billa Clintona v letech 1997–2001. Ještě před tím zastávala post velvyslankyně USA při OSN. I díky jejímu diplomatickému působení se Česká republika stala roku 1999 součástí NATO.

Madeleine Albrightová je nositelkou řady významných ocenění, včetně českého Řádu Bílého lva či americké Prezidentské medaile svobody. V současnosti působí jako poradkyně, vysokoškolská profesorka a autorka knih.

Ilustrovaný projekt „České hrdinky“ byl inspirován 100. výročím uzákonění rovného volebního práva pro československé ženy v roce 1920 a 200. výročím narození spisovatelky Boženy Němcové. Jde o společný projekt Českých center, studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, vedených Renátou Fučíkovou a Radio Prague International.