Ministerstvo zdravotnictví počítá se vznikem dalších porodních center

Ilustrační foto: Sanjasy, Pixabay / CC0

O porodní centra, kde porody vedou asistentky a lékaři se zapojují jen při komplikacích, je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stále větší zájem. Ministerstvo proto počítá se vznikem dalších.

Nemocnice Na Bulovce

Vytvořilo dokument, který by měl sloužit jako podklad pro další porodnice, které by tuto péči chtěly nabídnout.

První porodní centrum už od loňského února funguje jako pilotní projekt v pražské nemocnici na Bulovce. Podle ministra zdravotnictví dokážou centra poskytnout přátelštější prostředí, soukromí a osobnější přístup.

"Česká neonatologie nabízí rodičkám špičkovou péči. Na druhou stranu je pravdou, že jsou zde určité rezervy. Vnímáme společenskou poptávku. Není to jenom o té zdravotní péči, ale je to i o kvalitě péče z hlediska komfortu a přístupu k rodičkám, kde určitě existuje prostor pro zlepšení."

Porodní asistentka: Počítali jsme s pěti rodičkami denně, ale je jich dvacet

Porodní apartmán na Bulovce,  foto: archiv Nemocnice Na Bulovce

O porodní centrum na Bulovce je velký zájem. Původně počítali s pěti rodičkami denně, dnes je jich dvacet, říká porodní asistentka Alena Wernerová:

"Porodní asistentky se jim dostatečně věnují, maminky jsou dostatečně informované. Poradna neprobíhá rutinně během deseti patnácti minut s lékařem, ale probíhá v klidném prostředí minimálně 30 minut. Za ten rok jsme zjistili, že maminky, které jsou takto připravené, i lépe rodí."

Nejedná se o stavbu nových porodnic

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Aleny Šteflové je na vedení každé nemocnice, jestli centrum při své porodnici zřídí. Centrum je kompromisem mezi domácím porodem a porodem v nemocnici.

Alena Šteflová,  foto: Michael Erhart,  archiv ČRo

"Koncept center porodní asistence neznamená nějaké budování nových porodnic. Je to opravdu jenom o organizačních změnách. Myslím si, že ty dobré příklady, které třeba Bulovka má, by měly být vzorovými standardy komunikace s rodičkou," dodala náměstkyně Šteflová.

Úmrtnost dětí v Česku patří k nejnižším v Evropě

Ilustrační foto: Barbora Němcová

Jak ukazují data ministerstva, české porodnictví je v mezinárodním srovnání stále na špičce. Úmrtnost dětí před porodem a těsně po něm patří k nejnižším v Evropě. Loňská data ze všech 88 porodnických zařízení ukazují, že je 4 a půl promile, tedy čtyři děti na tisíc porodů.

Už šest let po sobě v Česku klesá počet předčasných porodů, císařských řezů a ubývá také porodů dvojčat a vícerčat, které jsou rizikové. V roce 2019 se v ČR narodilo 112.000 dětí, průměrný věk matky byl 28 let.