Ministerstvo zdravotnictví představilo covidový semafor, dělí Česko podle rizika nákazy

Adam Vojtěch, foto: ČTK/Vondrouš Roman

V celém Česku od pondělí platí zpřísněná opatření proti šíření koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví k totmuto kroku přistoupilo kvůli zvyšujícímu se počtu případů nákazy. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) zároveň představil nový semafor, kterým se budou řídit hygienici při vyhlašování opatření.

Foto: Kristýna Guryčová,  Twitter,  ČRo

Podle nového systému vyhodnocování epidemiologické situace budou jednotlivé okresy v Česku označeny barvami, které znázorní riziko nákazy koronavirem. Semafor bude čtyřbarevný. Šedá barva bude označovat okresy, které nemají žádnou potvrzenou nákazu nemocí covid-19. Zelená připadne oblastem, kde bude evidováno jen několik málo nakažených. Žlutá je pro místa, kde se objevuje počínající komunitní šíření a červená v regionech, kde už se komunitní šíření projeví na plno.

Původně melo být Česko podle semaforu rozděleno po krajích. Ministr Vojtěch řekl, že by nebylo objektivní hodnotit kraj jako celek, protože zejména ve větších krajích může být epidemiologická situace v jejich jednotlivých částech rozmanitá. Podle aktuálních dat by nejvyšší stupeň nikde v zemi neplatil, druhý nejvyšší by byl pouze v Praze.

Krajští hygienici podle semaforu budou rozhodovat o opatřeních proti šíření nemoci. Při nejvyšším stupni rizika by zřejmě platilo doporučení nebo povinnost vyhýbat se kontaktům s jinými lidmi a omezit cesty jen na nezbytné minimum. Omezen by byl i provoz školských zařízení či náboženských nebo sportovních akcí. U druhého nejvyššího stupně by mohli hygienici omezit počty účastníků akcí, omezit otevírací hodiny podniků nebo vyčlenit lůžka v nemocnicích. Při zeleném stupni by měla platit omezení pro návštěvy ve zdravotnických zařízeních nebo v zařízeních sociálních služeb.

Semafor bude zároveň ukazatelem pro zdravotnická zařízení, která podle něj můžou upravit svůj provoz. Ministr Vojtěch řekl, že pro vyhlašování jednotlivých stupňů na semaforu budou platit jasná pravidla.

"Je třeba říci, že to není exaktní, netvoříme tady něco pro roboty. Stále mají klíčovou roli krajské hygienické stanice a epidemiologové. Je to vysoce odborná práce posouzení situace. Je tedy na místě mít jakýsi rámec, díky kterému lze opatřením porozumět, aby to bylo do jisté míry predikovatelné," vysvětlil.

První mapu Česka podle epidemiologického rizika v jednotlivých okresech zveřejní ministerstvo zdravotnictví 3. srpna. Aktualizována pak bude v týdenních intervalech.

Už od června funguje v Česku také takzvaný semafor pro Evropu, který barevně odlišuje míru rizika nákazy v jednotlivých evropských zemích a podle toho upravuje i pravidla platná pro vstup do Česka z těchto zemí.

Plošně dobrá

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav

Minulý týden přibývalo v Česku přes 200 potvrzených případů covidu-19 denně. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je ale epidemiologická situace v zemi dobrá.

Koronavirus se podle něj nešíří plošně. Většina nakažených je navíc buď úplně bez příznaků nebo mají jen malé zdravotní problémy. Dušek doplnil, že pozitivní je taky, že mezi novými pacienty s covid-19 je jen minimum seniorů nebo nemocných lidí.

"Nepozorujeme žádnou edklaci nemoci ve zranitelných skupinách obyvatel. Pokud ano, tak jen velmi výjimečně. V naprosto jasně ohraničených zařízeních. To je velmi pozitivní zpráva. Skutečně nějaké nekontrolované šíření v České republive v tuto chvíli nehrozí," zdůraznil.

Ministerstvo zdravotnictví také informovalo, že ani v místech, kde se teď koronavirus šíří rychleji - tedy třeba v Praze nebo na východní Moravě - nejsou přetížené nemocnice.