Ministrem zdravotnictví se stal Roman Prymula. Nahradil Adama Vojtěcha, který odstoupil

Roman Prymula, foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Novým ministrem zdravotnictví se stal vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Ve funkci nahradí Adama Vojtěcha, který oznámil rezignaci.

Adam Vojtěch,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Do funkce bude uveden v úterý, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že změnu na postu ministra se Zemanem předjednal o víkendu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se rozhodl po necelých třech letech odstoupit z funkce. Řekl, že chce demisí vytvořit prostor pro řešení epidemie koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve čtvrtek překonaly tři tisíce za den.

"Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví ČR. Nadále zůstanu poslancem, budu se věnovat oblasti zdravotnictví."

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie dobře zvládl. Kdyby veškerou svou energii nemusel vynaložit na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví, soudí premiér.

Vojtěch: Stal jsem se ministrem covidu

Foto: ČTK / Vít Šimánek

Ministr Vojtěch před několika dny připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky začaly nosit uvnitř znovu povinně už od začátku září. Uvedl taky, že po příchodu koronaviru se stal ministrem covidu.

"Myslím si, že jsem pro zdravotnictví pracoval na maximum. Snažil jsem se udělat vše pro to, aby se české zdravotnictví posunulo dopředu a práci ministra jsem vykonával srdcem a ze všech sil, samozřejmě společně s mými kolegy na ministerstvu zdravotnictví."

Ministr na ranním tiskovém briefingu uvedl, se se podařilo například zahájit elektronizaci zdravotnictví nebo reformu primární péče. Vyzdvihl také přípravu investic, navýšení kapacit lékařských fakult nebo zastavení úbytku zdravotních sester.

Opozice viní ze situace premiéra

Markéta Pekarová Adamová,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Podle opozice odstoupil Vojtěch pozdě. V otázce pandemie covidu-19 se zkrompromitoval už v lednu, řekl šéf ODS Petr Fiala. Podle šéfky opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je situace v Česku vážná a krajské hygienické stanice nejsou připravené na druhou vlnu pandemie. Za celou situaci přitom může podle Adamové premiér.

"Je důležité také zapomínat, kde nese hlavní zodpovědnost. Je to premiér. Sám ji přijal už v březnu, ale i kdyby tak neučinil, tak ji samozřejmě za vládu premiér má."

Epidemiolog Maďar: Vojtěch dal na názor odborníků, ale neuměl jej prosadit

Rastislav Maďar | Foto: Věra Luptáková,  Český rozhlas

Z 20 ministrů zdravotnictví samostatné ČR byl Vojtěch třetím nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví. Podle epidemiologa Rastislava Maďara byl jedním z nejlepších porevolučních ministrů zdravotnictví. Dal na názor odborníků, jen měl problém jej prosadit ve vládě, řekl Maďar ČTK.

Naopak podle podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka měl odejít už dávno, po problémech s připraveností na epidemii.

Podle některých politologů byl odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) otloukánkem premiéra Andreje Babiše (ANO). Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami. Pozitivnímu obrazu vlády, jejího předsedy i ministra podle nich nepřispívaly neshody například na konci srpna kolem nošení roušek.