Srbsko, Kanada či Austrálie. Na český ‚semafor‘ přibude osm států mimo EU

Foto: tookapic/Pixabay, CC0

Letní turistická sezóna startuje. Představitelé ministerstva zahraničí představili v této souvislosti aktuální situaci ohledně cestování do zahraničí po pandemii. Ministerstvo vytipovalo země mimo Evropskou unii, kam by Češi mohli cestovat. Česko také posiluje svou konzulární činnost.

Zdroj: iRozhlas

Evropská unie zveřejnila seznam patnácti mimoevropských států, do kterých bude bezpečné v létě vycestovat. Česko ho ale nepřevzalo v plném rozsahu a na seznam bezpečných zemí zařadí osm zemí. Jsou jimi Srbsko, Černá Hora, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea.

Kritéria, podle kterých resort rozhodoval, popsal náměstek ministra Martin Smolek. „Za prvé je to reciprocita. To znamená, jestli se ten stát chová vůči českým občanům stejně. Jestli nás vpustí na své území či nikoli, případně za jakých podmínek,“ uvedl. Dalším faktorem je relevance dané země z pohledu vzájemného turismu nebo možnosti české diplomacie poskytovat v zemi konzulární pomoc.

Zcela bez omezení je tak možnost oboustranného cestování u Srbska a Černé Hory, které neuplatňují vůči Čechům žádné restrikce. Zbývajících šest zemí určitá omezení při příjezdu Čechů uplatňuje. Česko chce ale jejich zařazením na seznam bezpečných států usnadnit návrat českým občanům, kteří už nebudou muset dokládat negativní test na covid-19, nebo nastupovat do karantény.

"Také chceme motivovat tyto státy, aby se k nám začaly chovat stejně, tedy umožnily cestování i pro naše občany bez podmínek. Cestování cizinců z těchto zemí do ČR proto zatím umožněno nebude, jsme ale připraveni velmi pružně reagovat na změnu situace, tedy na zavedení reciprocity," uvedl k šesti mimoevropským zemím ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Obnova konzulární činnosti

Tomáš Petříček,  foto: Archiv Vlády ČR

Představitelé ministerstva zahraničí také informovali o obnově konzulární činnosti v řadě zemí, na kterou se mohou obracet turisté, kteří se dostali do problémů. „Jsme připravení otevřít konzulární jednatelství v bulharském Burgasu či chorvatském Splitu," uvedl ministr Petříček.

Podle vývoje turistické sezony zváží i otevření jednatelství v Rijece. Na rozdíl od loňska se neplánuje otevření podobného úřadu v Barceloně, protože s ohledem na pandemii koronaviru ministerstvo očekává menší zájem českých turistů o tuto oblast.

Náměstek ministra Martin Smolek upozornil, že se čeští občané mohou v případě potíží obracet nejen na profesionální konzuláty, ale i na české honorární konzuly. Ve světě jich nyní působí 223, nově se před letní turistickou sezonou otevřely honorární konzuláty na Tenerife, na Madeiře a v severošpanělském Gijónu.

Ministerstvo zahraničí letos zavedlo také konzulární call centrum, na které se lidé mohou obracet. Call centrum sídlí v Praze. Podle Smolka ale v řadě případů může vyřešit situace, kvůli kterým se Češi obracejí na konzulární úřady v zahraničí, a tím jim ulehčit agendu. Spuštění call centra bylo urychleno kvůli pandemii covidu-19, denně vyřeší několik set dotazů.

Lidé jsou po pandemii opatrnější

Foto: Archiv MZV

Ministr Petříček také apeloval na české turisty, aby se před cestou do zahraničí registrovali v dobrovolné databázi cestovatelů Drozd.  „Je zřejmé, že lidé jsou po pandemii opatrnější. Nyní máme v systému DROZD registrováno tisíc Čechů v Chorvatsku, zatímco loni to byly touto dobou jen dvě stovky. Lidé chtějí informace a my jim registraci opakovaně doporučujeme. Nic to nestojí a zvýší to jejich bezpečnost,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ředitel Konzulárního odboru Pavel Pitel lidem doporučil, ať se před jakoukoliv cestou důkladně informují o podmínkách příjezdu do vybrané země. A to i opakovaně, protože podmínky se rychle mění. V souvislosti s pandemií je také důležité uzavření vhodného cestovního pojištění.

Novinkou, kterou ministerstvo úspěšně zavádí na zastupitelských úřadech po celém světě, je placení on-line. „Dnes jde o nutný standard a my si uvědomujeme, že česká diplomacie nemůže zůstat pozadu. Platbu on-line dnes mohou naši občané využít v Londýně, Moskvě, Bruselu a Sydney. Do konce roku chceme tuto možnost placení zřídit na 60 našich ambasádách,“ uvedl náměstek Smolek.