O fondu obnovy a rozpočtu debatovali lídři EU skoro pět dní. Podle Babiše je dobrým kompromisem

Andrej Babiš, foto: ČTK / AP / Olivier Matthys

Vrcholní představitelé států EU se shodli na fondu obnovy a rozpočtu. Původně jsme dorazili na dva dny, byl to skutečně velký maraton, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Summit EU,  foto: ČTK / AP / John Thys

Celková výše grantů ve fondu obnovy bude 390 miliard eur, na půjčky v něm bude připraveno 360 miliard. Právě tento poměr byl hlavním sporným tématem jednání, kvůli němuž odmítaly takzvané šetrné státy k dohodě přistoupit.

V kohezní politice došlo k navýšení 1,5 miliard eur

Jak uvedl premiér Babiš, země jako Itálie, Španělsko a Portugalsko mají velké ekonomické problémy. Česko tam však vyváží a má zájem, aby krizi přežily. Návrh je podle něj pro Česko dobrým kompromisem.

Podařilo se vyjednat dodatečné finanční prostředky v kohezní politice ve výši jedné a půl miliardy eur, což představuje navýšení tzv. záchranné sítě, o které Česká republika usilovala.

Markéta Pekarová Adamová,  foto: David Sedlecký,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

"Jsme natolik propojeni a naše ekonomiky spolu natolik spolupracují, že by bylo chybou, dívat se na to jenom optikou jednoho státu," uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová - Adamová.

Důležité je vyjednané prostředky správně využít

Zástupci Pirátů a hnutí STAN zdůrazňují, že zásadní bude, zda se podaří vyjednané prostředky efektivně využít. To si myslí i vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

"Pokládám výsledek evropského summitu za úspěch. Od toho původního návrhu, který pro nás tak výhodný nebyl, došlo k posunu. Pokládáme to i za úspěch české delegace. Teď jde samozřejmě o to, abychom ty peníze dokázali smysluplně využít. Aby nejen pomohly překlenout tu postkovidovou dobu, ale současně aby byly i investicí do naší budoucnosti."

Jako jediné zemi se České republice podařilo navýšit možnost převodů mezi fondy až do výše 25 %, což pomůže optimálně čerpat prostředky zejména na investiční priority.

Většina stran plán obnovy vítá

František Kopřiva | Foto: Aktron,  Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

Plán obnovy po pandemii koronaviru vítá většina sněmovních stran v Česku. Podle poslance Františka Kopřivy z Pirátské strany je škoda, že výsledná dohoda snižuje objem investic do zdravotnictví, výzkumu a fondu spravedlivé transformace.

"To jsou peníze, které měly pomoci EU s lepší konkurenceschopností vůči Číně, USA a tak dále. Taky nás to mohlo připravit na další krize. Ty peníze ve výsledku jdou spíše na staré tradiční programy, což není špatně, ale ta alokace tam mohla být lepší." Podle ODS plán zatíží budoucí generace

Podle europoslance Alexandra Vondry z ODS plán obnovy pro Česko výhodný není a premiér Andrej Babiš podle něj jako vyjednavač selhal. Ocenil dohodu, protože uklidnila trhy.

Foto: Willfried Wende,  Pixabay / CC0

Konkrétní parametry sedmiletého rozpočtu ve výši 1,8 bilionu eur, však podle něj moc nadějí nevzbuzují. Dohoda je podle Vondry významným nakročením k dluhové a fiskální unii. Slibuje zavádění nových daní a pro ČR tím vzniknou nové závazky na desetiletí dopředu, které zatíží budoucí generace.

Půjčku by státy měly splácet do poloviny století, k čemuž jim mají pomoci nové zdroje příjmů společného rozpočtu. V rámci dohody se země zavázaly k tomu, že rozpočet pomůže naplňovat nový poplatek z nerecyklovaných plastů, o dalších zdrojích ještě budou jednat.