Petříček: Lidé mají právo říct, jaká bude budoucnost Běloruska

Protest proti vládě prezidenta Lukašenka v Minsku, foto: ČTK / AP Photo / Sergei Grits

Situací v Bělorusku se bude v úterý ráno zabývat Bezpečnostní rada státu. Novinářům to před jednáním vlády řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

V Bělorusku se už přes týden konají rozsáhlé protesty proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, který podle oficiálních údajů v prezidentských volbách z 9. srpna získal přes 80 procent hlasů. Opozice i vlády mnoha zemí považují výsledky za zmanipulované.

Ministr Petříček: Chceme podpořit běloruskou veřejnost

Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Slavomír Kubeš

"Situace je skutečně vážná. Naše pozice v tomto je jasná. Chceme silnou reakci Evropské unie, chceme pomoci zahájení dialogu a chceme také podpořit běloruskou veřejnost, občanskou společnost, která má právo podle našeho názoru říci si, jaká má být budoucnost Běloruska," uvedl Petříček.

Na dosud největší demonstraci v Bělorusku se v neděli sešlo podle odhadů až 200.000 lidí, do stávky vstoupily tisíce zaměstnanců státních podniků. Opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská, jež podle oficiálních výsledků získala přes deset procent hlasů, z litevského exilu vzkázala, že je připravená převzít zodpovědnost a postavit se do čela národa.

Ministr Hamáček nevyloučil ani individuální akci Česka

Demonstrace v Bělorusko,  foto: ČTK / AP Photo

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v neděli v České televizi řekl, že preferuje celoevropské sankce, pokud by ale jejich zavedení trvalo příliš dlouho, nevyloučil individuální akci České republiky.

To potvrdil i Petříček. Česko ale podle něj nemá příslušnou legislativu, jež by obsahovala sankční lidskoprávní mechanismus. Varianty by se ale našly, míní.

Situaci v Bělorusku proberou ve středu premiéři a prezidenti zemí Evropské unie na mimořádném jednání. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Charles Michel. Občané Běloruska mají podle něj právo rozhodovat o své budoucnosti a zvolit si svobodně svého prezidenta. Evropská unie už oznámila, že chystá sankce vůči konkrétním představitelům země odpovědným za falšování voleb i násilí vůči demonstrantům.

České radnice vyvěšují historické běloruské vlajky

Na magistrátu v Brně vyvěsili historickou běloruskou vlajku,  foto: ČTK / Václav Šálek

Pražský a jihlavský magistrát vyvěsili historiskou běloruskou vlajku. V předchozích dnech vlajku vyvěsili například i na radnicích v Brně, Plzni nebo v Praze 7 a 10.

Bílá vlajka s rudým pruhem uprostřed se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se země stala sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v letech 1991 až 1995. Nyní je symbolem protestů. V neděli se na podporu občanských nepokojů v Bělorusku sešli lidé v Brně i Praze.