Petříček: Vzhledem k naší historii před děním v Bělorusku nemůžeme zavírat oči

Foto: ČTK/AP

Vláda schválila návrh ministerstva zahraničních věcí na vznik fondu na pomoc Bělorusům, které postihly restrikce tamního režimu. Nad rámec každoroční pomoci půjde letos o dalších 10 milionů korun. Prostředky budou použity na humanitární pomoc osobám postiženým v souvislosti s povolebními protesty v Bělorusku a směřovat budou zejména do zdravotní a psychosociální pomoci.

Ministerstvo zahraničních věcí v návrhu uvedlo, že Česká republika, podobně jako ostatní země Evropské unie, odsoudila průběh běloruských prezidentských voleb ze začátku srpna. „Tyto volby doprovázela účelová diskriminace potenciálních kandidátů i falzifikace výsledků neslučitelná s demokratickými principy."

Tomáš Petříček,  foto: archiv Vlády ČR

Ministerstvo pomoc vysvětlilo mimo jiné i „vlastní historickou zkušeností" České republiky. „Byli jsme mezi těmi, kdo iniciovali rychlou mezinárodní reakci. Chceme ale pomoci také prakticky, a to lidem, kteří byli oběťmi násilí, mučení, jejich rodinám, lidem, kteří poukázali na nesrovnalosti ve volebních výsledcích a přišli kvůli tomu o práci. Vzhledem k naší historii před děním v Bělorusku nemůžeme zavírat oči. Bělorusové by měli mít právo si svobodně vybrat svou budoucnost,"řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Finanční pomoc bude dále mimo jiné zaměřena na rehabilitační pobyty, podporu nezávislých médií a neziskových organizací se zaměřením na lidskoprávní otázky a také rozšíření počtu stipendijních pobytů. Pomoc bude směřovat i běloruské menšině v České republice a jejím aktivitám.

Zdravotnická pomoc

Ministr Petříček i premiér Andrej Babiš (ANO) také řekli, že je Česko připravené poskytnout i zdravotnickou pomoc pro ty, kterým by se v Bělorusku nedostala.

"Budeme prověřovat možnost, že lidé, kteří nebudou mít k dispozici dostatečnou lékařskou péči, v Bělorusku, mohli by ji dostat v České republice. Potřebnost bude ověřovat naše ambasáda ve spolupráci s organizacemi občanské společnosti v Bělorusku," doplnil Petříček.

Kromě toho chce Česko další pomoc poskytnout formou stálého zdravotně humanitárního programu MEDEVAC.