Piráti budou podle politologů jazýčkem na vahách při jednáních o krajských koalicích

Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Už v noci po krajských volbách se scházeli představitelé stran, aby jednali o koalicích v jednotlivých krajích. V krajských volbách zvítězilo v deseti regionech ze 13 hnutí ANO. Reálně však hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety méně.

Foto: ČTK / Václav Šálek

Mezi tři kraje, ve kterých ANO nezvítězilo, patří kraj Středočeský, kde vyhrálo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), v Libereckém kraji, stejně jako před čtyřmi lety zvítězili Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královehradeckém kraji pak koalice ODS, STAN a Východočechů.

Pro komunisty je výsledek voleb velkým zklamáním

Ve volbách propadla levice. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích. "Neuměli jsme dobře prosadit naše kandidáty, prodat náš program. Je to pro mě velké zklamání," uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip. V České televizi dodal, že stranu nyní čeká nejkritičtější období.

Vedení KSČM,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

Například na severu Čech vládla KSČM osm let, teď ze 13 zastupitelských mandátů obhájila čtyři. Do výsledku se podle komunistů v kraji promítl i koronavirus a obava starších voličů z účasti na hlasování.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka odpovídá výsledek sociálních demokratů jejich postavení na politické scéně. "Rozhodně to nebyla nějaká fatální prohra vlády, nebylo to referendum o vládě, spíš překopírování aktuální politické podpory do volebních výsledků."

Prezident Zeman považuje propad levice za překvapivý

Prezident Miloš Zeman považuje propad levicových stran za překvapivý. Vládní sociální demokraté přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13.

Miloš Zeman,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

"Uvážíte-li, že český národ je obecně označován za spíše levicový, pak je to překvapení, které ovšem svědčí o tom, že ty levicové strany nemají zrovna v čele ty nejschopnější lídry,"řekl Zeman.

Setrvání Hamáčka v čele ČSSD ale považuje za velmi správné. "U Vojtěcha Filipa je to něco podobného. Neznám v komunistické straně nějakou výraznou charismatickou osobnost, která by je zachránila," poznamenal prezident v rozhovoru pro televizi Prima. Zemana překvapil úspěch Pirátů, kteří získali zhruba 20krát víc mandátů než před čtyřmi lety a to 99.

Zeman považuje za nesportovní, když poražené strany vytváří vlastní "splácanou" koalici proti vítězi voleb. Řekl, že pokud se spojí několik trpaslíků, vznikne velký trpaslík, ale nikdy nevznikne obr. "Ten, kdo jde v koalici, dokazuje, že nevěří sám sobě," uvedl. Podobná situace nastala i při minulých volbách. I nyní reálně hrozí, že ANO získá hejtmanů méně.

Politolog: Pro ANO jsou volby úspěchem i neúspěchem současně

Ladislav Mrklas,  foto: archiv CEVRO Institutu

Hrozí, že v řadě regionů vzniknou koalice bez vítězného ANO, uvedl politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze. Volební zisk ANO je daleko menší než v předešlých několika volbách. "Jeho pozice bude záviset na tom, jestli se budou jeho místní lídři, případně Andrej Babiš, schopni dohodnout na koalici," konstatoval.

Občanským demokratům, kteří podle svého předsedy Petra Fialy posílili celostátně o zhruba 50 procent, se podle politologa vyplatilo vytvoření volebních koalic. "Piráti, kteří začínali z nuly, také udělali fantastický výsledek a budou jazýčkem na vahách v koaličních jednáních," uvedl Mrklas. V řadě krajů bude nejpodstatnější, zda se Piráti rozhodnou vstoupit do koalice proti vítěznému ANO.

Pro ANO jsou proto podle Josefa Mlejnka z Karlovy Univerzity volby úspěchem i neúspěchem současně. "Úspěchem z toho důvodu, že dokázalo zopakovat výsledek z roku 2016, a letošní krajské volby potvrdily existenci pevného voličského jádra," uvedl. V mnoha krajích nicméně ANO patrně skončí v opozici, protože postrádá koaliční partnery, dodal. "I s ohledem na parlamentní volby v příštím roce je pro ANO varovným znamením zejména fiasko jeho partnerů na celostátní úrovni, ČSSD a KSČM,"řekl.

Volební zajímavosti: V Čilé volilo 94 procent lidí, ve Vřesové 13

Monika Brzesková,  foto: ČT

Moravskoslezskému krajskému zastupitelstvu budou dominovat muži, kteří budou představovat 80 procent zastupitelů. Zřejmě žádné krajské zastupitelstvo se ale nebude moci pochlubit tím, že je jeho součástí nejkrásnější žena. Novou moravskoslezskou zastupitelkou se totiž stala Monika Brzesková, která v roce 1995 ještě jako Žídková získala nejprve titul Miss České republiky a posléze i Miss Europe. Od roku 2014 je starostkou Kravař na Opavsku.

ANO získalo v krajských volbách relativně nejvíce hlasů ve Vojníkově na Písecku. Ze sněmovních stran získala v jednotlivých obcích vůbec nejvyšší podíl hlasů KDU-ČSL, a to v Josefově na Hodonínsku, kde pro ni hlasovalo 83 procenta voličů. ČSSD se nejlépe dařilo v obci Chobot na Strakonicku, kde dostala 77 procent hlasů. V této obci získal před dvěma lety nejvíce hlasů Miloš Zeman v prvním kole prezidentské volby.

Martin Kupka,  foto: ČTK / Michaela Říhová

Tři čtvrtiny hlasů mají také Starostové pro Liberecký kraj ve Svojkově (76 procenta), STAN v Xaverově (73 procenta) a ODS v Líbeznicích (73 procenta), kde je starostou místopředseda občanských demokratů Martin Kupka.

Nejvyšší účast v letošních krajských volbách byla tradičně v Čilé na Rokycansku, a to 94 procent. Nejnižší účast měli ve Vřesové na Sokolovsku, pouze 13 procent. A jak volili voliči v karanténě kvůli koronaviru? U nich si nejlépe vedly KDU-ČSL, ODS, Starostové a TOP 09.