Světelné koleje od českého uměleckého studia 3dsense oživily hlavní třídu dánského města Haslev

Foto: archiv 3dsense

Haslev leží asi 60 kilometrů od Kodaně a tento týden slaví 150. výročí zavedení železnice. Tamní radnici nadchl projekt české umělecké skupiny 3dsense.

Jan Hrdlička,  foto: archiv 3dsense

Investovala půl milionu dánských korun (2 miliony českých) do světelné instalace. Její tvůrci Jan Hrdlička a Josef Lepša se při ní nechali inspirovat právě kolejemi.

"Protože zavedení železnice bylo pro město stěžejní, tak i pro nás se stalo nositelem instalace samotné. Je na hlavní třídě, která propojuje železnici a kostel a je středobodem města. Chtěli jsme sem udělat symbolickou železniční trať, která se skládá ze 150 světelných pražců. Každý z nich symbolizuje jeden rok města. Na každém pražci je jedna významná událost, která se odehrála v tom daném roce, je to kronika města. Společně s hudbou, kterou jsme nechali dělat u hudebníka Ekida, funguje jako světelná show. Instalace má dva módy. Lidé si mohou projít pražce a číst si, co se ten rok stalo. Jednou za deset minut se pustí ten dynamický mód s hudbou. Ulice díky těm kolejím dynamicky ožívá."

Předpokládám, že vy sami jste nepátrali v archivu po událostech jednotlivých let.

"My sami jsme nepátrali, ačkoliv při vzniku projektu jsme se v knihovně setkali s místním archivářem, abychom zjistili, co bylo důležité v posledních 150 letech, abychom zjistili, jak se město vyvíjelo a jak tam věci fungují. Texty a události vybralo město."

Foto: archiv 3dsense

Už proběhlo slavnostní zahájení. Jaká byla reakce?

"Od místních lidí byla perfektní. Koukali nadšeně, až by člověk skoro čekal, že ukápne slzička. Při show bylo delší dobu ticho. Na jejich výrazech bylo vidět, že jsou z toho nadšení a řekl bych hrdí. Když přišel mód čtení, kdy zůstávalo všechno osvětlené, tak bylo vidět, že všichni do detailu čtou a dokonce, jak jsem pak zjistil, začaly mezigenerační rozhovory. Děti se ptaly rodičů a prarodičů na události, jestli se to stalo, jestli o tom věděli a tak."

Teď pojďme k technice projektu.

"Důležitými materiály bylo sklo a kov. Bylo toho šest tun, které se vezly z ČR do Dánska."

Světelná instalace možná v Haslevu zakotví natrvalo

Foto: archiv 3dsense

Podle Tiny Moller Jakobsen z radnice v Haslevu byla na jaře zrušená řada akcí kvůli koronaviru a proto mělo město peníze na projekt od 3dsense. Podle jejích slov město dosud nemělo něco tak monumentálního. Ve veřejném prostoru dílo vytváří dojem, že jím vede skutečná železnice.

Jak dodal Jan Hrdlička, není to první instalace studia ve Skandinávii, i to byl důvod, proč Dánové oslovili českou firmu.

"My jsme už trochu rozkročení ve Skandinávii, hlavně ve Švédsku, kde jsme měli první instalaci v roce 2015, za což jsme získali cenu za nejlepší švédský ligt desing. V následujícím roce to byla interaktivní podlaha v kanceláři firmy King. Díky referencím se o nás dozvěděli i Dánové."

Jaké bylo zadání?

Foto: archiv 3dsense

"Prvotní impuls od Dánů byl, že by chtěli videomapping na nějakou významnou budovu v Haslevu. Nabídli nám kostel nebo knihovnu. Nám ten videomapping už přijde starý.

A taky rádi zkoušíme nová média, proto jsme se snažili přesvědčit Haslev, že bychom rádi udělali něco jiného, než videomapping. Haslev slaví výročí 150 let od zavedení železnice, což pro to město byl zásadní moment, který rozjel ekonomiku, spojil Haslev s Kodaní. Tím pádem celé to město začalo vzkvétat.

Haslevu se jednu dobu dokonce říkalo íkalo Chicago severu. To výročí slaví každých 25 let a teď ke 150. výročí si chtěli připravit něco výrazně většího."

Foto: archiv 3dsense

A to se podařilo. Jaký bude ale osud 130 metrů dlouhé světelné instalace?

"Končí tento pátek, kdy si Haslev všechno zabalí a odveze do skladu. Jednáme o nějaké permanentní instalaci, která pravděpodobně bude, ale město zatím nenašlo místo, kde by to bylo podle nic nejlepší. Doufáme, že to bude park, ale mohou to být i jiná místa," uvedli Jan Hrdlička a Josef Lepša.