Volby Čechů v karanténě: Z auta, ve zvláštních okrscích a u výjezdních komisí

Foto: Ondřej Tomšů

Lidé, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci, budou mít možnost speciálního hlasování. Parlamentní strany se shodly s ministerstvem vnitra na třech variantách - z auta, ve speciálních volebních okrscích nebo u výjezdních volebních komisí. Změny mají platit pro říjnové krajské a senátní volby.

Foto: Ondřej Tomšů

Volit budou Češi do zastupitelstev 13 krajů a do Senátu 2. a 3. října. Druhé kolo voleb do Senátu proběhne o týden později 9. a 10. října. Lidé v karanténě budou moci odevzdat svůj hlas v určených dnech ve volebním týdnu.

Zvláštní volební okrsky budou zřízené v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na které byla uvalena karanténa.

Pro volby z auta bude v Česku celkem 78 stanovišť, tedy zhruba jedno na území někdejších okresů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by drive-in stanoviště mohla vzniknout na velkých parkovištích nebo stadionech. Obsluhu budou u in okénka zajišťovat tři vojáci a zapisovatel, který bude dohlížet na zákonnost hlasování.

Jan Hamáček,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

Speciální výjezdní tým v ochranných oblecích navštíví voliče, kteří si tuhle možnost zvolí, v jejich bydlišti. Také výjezdním volebním komisím bude pomáhat armáda.

Přesná čísla lidí v karanténě, kterých by se změny týkaly, vnitro v tuto chvíli nezná. Systém podle ministra Hamáčka zvládne i několik desítek tisíc voličů. "Seznamy si budeme ještě muset vyjasnit s ministerstvem zdravotnictví. Metodiku vyprecizujeme,“ dodal.

Návrh na tři alternativní způsoby hlasování hodlá Hamáček předložit na vládě 17. srpna, poslanci by o předloze měli rozhodovat o dva dny později. Kabinet podle něj požádá předsedu sněmovny o stav legislativní nouze, aby mohla legislativa začít platit co nejrychleji.

Hamáček: Korespondenční volba nemá podporu

Martin Kupka,  foto: David Sedlecký,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Ministerstvo vnitra bylo také kritizováno, že nenabídlo korespondenční hlasování. Podle šéfa resortu Jana Hamáčka nemá jeho zavedení stále většinovou podporu. „Byli jsme kritizováni, že jsme nenavrhli korespondenční volbu, ale já chci jasně říci, že ve chvíli, kdy ve Sněmovně není politická vůle hlasovat pro korenspondenční volbu, tak je zbytečné ji nabízet, uvedl.

To potvrdil i místopředseda ODS Martin Kupka: „Na korespondenčním hlasování nepanuje shoda. Pro tak rychlé zavedení pro tyto volby podpora není.“

Zavedení korespondeční volby má vláda v programovém prohlášení. Poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec řekl, že hnutí bere korespondenční volbu jako doplňkovou pro voliče v zahraničí. "Pro krajské volby v říjnu to není aktuální a proběhne debata, jakým způsobem to přijmout pro rok 2021,“ dodal.

O zavedení korespondenčních voleb budou strany dál diskutovat.