Zmizely ze vzdělávacího systému. Teď zřejmě čeká jesle nová éra

Foto: Lucie Valášková, archiv ČRo

Česko patří v Evropské unii (EU) ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Chybějící místa ve školkách měly zajistit dětské skupiny. Ty se hradí hlavně z peněz EU. Jenže jejich čerpání skončí v polovině roku 2022.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Jesle před sedmi lety úplně zmizely ze vzdělávacího systému, ale teď je zřejmě čeká nová éra - vzniknout by měly nejen z dnešních dětských skupin, ale také jako součást mateřských škol. Měly by být pro děti od půl roku do tří let. Pro ty chybí v Česku zhruba 20 tisíc míst.

V současné době je v Česku kromě školek asi 1150 dětských skupin a chodí do nich 15 tisíc dětí. Rodiče si pochvalují, že jsou dětské skupiny menší a je tam rodinnější prostředí. Potvrzuje to například Petra Kašparová z Prahy.

"Já chodím do práce na zkrácený úvazek, takže Maruška chodí do skupiny pouze na čtyři dny. Platíme i se stravou necelých devět tisíc."

Přísnější pravidla a méně peněz

Foto: Jana Huzilová,  Český rozhlas

Pravidla pro jesle mají být přísnější než pro dětské skupiny. Ty se podle návrhu mohou přeměnit do konce srpna 2024, jinak přestanou fungovat. Jenže provozovatelé skupin a budoucích jeslí se obávají, že kvůli sníženému rozpočtu může velká část z nich skončit.

Podle návrhu zákona by místo současných zhruba 10 tisíc, dostávaly jen 7,5. Navýšit ale školné rodičům nebude možné. Stát totiž stanoví jeho maximální výši a každý rok ji bude upravovat. Takový systém není podle předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin Daniely Celerýnové ideální.

"Náklad na jedno dítě se může pohybovat až kolem patnácti tisíc korun měsíčně. 70 procent provozovatelů uvedlo, že by službu péče o děti v dětské skupině neposkytovalo a bylo by to pro ně opravdu likvidační."

Ilustrační foto: Jana Zemková,  archiv ČRo

Nově bude také potřeba, aby v jeslích pracoval minimálně jeden zdravotník nebo zaměstnanec s rekvalifikačním kurzem chůvy. Jenže i ten v současnosti vyjde na zhruba 15 tisíc korun, což pro dětské skupiny znamená další náklad.

Ministryně Maláčová: Pokusíme se vyjednat evropské peníze

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by jesle měly zřizovat radnice, vznikat by měly v mateřských školách. Pokud by jeslí přibylo, byly by sice výdaje rozpočtu vyšší, ale zároveň by vzrostly příjmy na odvodech a daních od rodičů. Ministryně Maláčová dodala, že by se jesle měly částečně financovat z evropských peněz.

Jana Maláčová,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

"Pokusíme se vyjednat evropské peníze. Myslím, že máme dobré šance, protože přicházíme s celou řadou změn, kdy se dostáváme na evropský standard. Snižujeme věk, zvyšujeme kvalitu, měníme celou řadu věcí. Zřizovatel, pokud bude plnit podmínky, tak bude dostávat peníze ze státního rozpočtu. To bude pak dofinancováno z těch evropských."

Jesle i při mateřských školách

Na návrh komunistů by měly nově vzniknout takzvané jeslové třídy při mateřských školách, vysvětluje poslankyně KSČM Aulická.

Jan Bauer,  foto: Khalil Baalbaki,  archiv ČRo

"Aby se děti nemusely vozit zvlášť někam do jeslí, do dětských skupin a zvlášť potom ty starší děti do mateřských škol. Přes dotační projekty si mohou samosprávy zažádat a získají na to finance, ať už je to rekonstrukce nebo celkově investiční záměr zřízení těch jeslových tříd nebo samostatných jeslí."

Novelu kritizovaly opoziční ODS či TOP 09. Poslanec ODS Jan Bauer označil vládní plán za postupnou likvidaci dětských skupin. Přejmenování na jesle považuje za zbytečné a administrativně náročné. ODS chce při projednávání ve Sněmovně navrhnout změny, aby dětské skupiny mohly v nynější podobě dál fungovat.