Brambory budou v zimě dražší. Může za to horko a sucho.

Foto: Couleur, Pixabay / CC0

Loni se v Česku sklidilo více než 820 tisíc tun brambor, letos bude úroda o čtvrtinu menší.

Foto: Couleur,  Pixabay / CC0
Podle předsedy Českého bramborářského svazu Miloslava Chlana za nižší úrodu může hlavně sucho, letní tropické teploty a také snížení produkčních ploch. Brambory z dovozu se začnou v českých maloobchodech prodávat poté, co spotřebitelé vyčerpají tuzemskou úrodu:

"K nám se vozí brambory z ciziny, které jsou na smlouvu, a je tam většinou dopředu daná nějaká konstrukce ceny. Projeví se to mírným navýšením ceny. Nedostatek brambor ale nebude."

Podobně jako Česko jsou na tom i velcí evropští producenti této plodiny - Německo nebo Velká Británie. Cena, za kterou běžní spotřebitelé brambory nakupují, by se podle odhadu svazu mohla zvýšit asi o 30 procent. Nyní stojí kilogram brambor zhruba 16 korun.

Stát brambory podporuje

Foto: Jing,  Pixabay / CC0
Stát pěstování brambor podporuje, mimo jiné také penězi na produkci citlivých komodit. Ročně jde o 135 milionů korun. Ministerstvo zemědělství by také chtělo, aby bylo do roku 2030 osázeno bramborami (konzumními i na škrob) celkem 27.000 hektarů půdy. Brambory jsou součástí mnoha jídel tradiční kuchyně a v Česku patří dlouhodobě k nejoblíbenějším potravinám, i když jejich spotřeba například oproti devadesátým letům klesá. Češi jich v posledních letech snědí k 70 kilogramům za rok.