Česko ve srovnání se zeměmi EU vyniká v zaměstnanosti padesátníků

Foto: Mike Linderer, Pixabay / CC0

Česká republika si v rámci Evropské unie udržuje velmi dobrou kondici trhu práce. Nezaměstnanost v červnu stagnovala na 2,6 procenta, lidí bez práce bylo necelých 196 tisíc, což je nejméně od května 1997. Česko v EU vyniká také vysokou mírou ekonomické aktivity lidí nad 50 let. Vyplývá to ze studie, kterou pro Český rozhlas připravil Český statistický úřad. Podle ní je ve věku 50 a 54 let ekonomicky aktivních přes 650 tisíc lidí. Nejčastěji pracují jako zaměstnanci. Jiní podnikají.

Foto: Mike Linderer,  Pixabay / CC0
"Co se týče mužů ve věkové skupině 50 až 54 let, pracují nejčastěji jako řemeslníci, obsluha strojů a zařízení, nebo jako montéři. Ženy pracují ve službách, v obchodě nebo jako úřednice,“ přibližuje Marta Petráňová ze statistického úřadu.

Zralejší ženy se také stále častěji vydávají na kariéru profesionálních chův. Podpořit je chce i ministerstvo školství, které na chůvy nebo asistenty vyčlenilo další evropské peníze.

Jsou dokonce obory, kde vyšší věk znamená významné plus. Například mezi starším a mladším lékařem, právníkem či lékárníkem většinou dostane přednost starší a zkušenější.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD má vysoká ekonomická aktivita lidí po padesátce v Česku dva důvody.

"Rekordní zaměstnanost a pak trh práce využívá úplně všech zdrojů, kterých může. To znamená všech lidí, kteří mohou pracovat. A druhá věc je, že máme řadu proaktivních opatření aktivní politiky zaměstnanosti," vysvětluje ministryně.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie vyniká Česko v ekonomické aktivitě také v kategorii mezi čtyřicítkou a šedesátkou. Hůř je ale na tom, pokud jde o lidi do 24 a nad 65 let.