Trh s uměním v ČR roste, sběratelé loni na aukcích utratili přes miliardu

Ilustrační foto: succo, Pixabay / CC0 Public Domain

Aukční síně a galerie zažívají v Česku dobré období. Loni Češi v aukcích vydražili umělecká díla za 1,15 miliardy korun. Šlo tak o třetí nejúspěšnější rok v historii českých aukcí. Vyplývá to z ročenky Art Plus, kterou vydává stejnojmenný server specializovaný na trh s uměním.

Ilustrační foto: succo,  Pixabay / CC0 Public Domain
Někteří sběratelé a investoři za obrazy zaplatili i desítky milionů korun. Podle odborníků český trh s uměním roste, protože v době vzmáhající se ekonomiky je stále více lidí, kteří si obraz či jiné umělecké dílo, které se jim líbí, mohou dovolit koupit.

V Česku navíc přibývá lidí, kteří investovat do umění chtějí a rozumí mu. V jejich hledáčku už nejsou jen díla z poválečného období nebo moderny, postupně roste zájem taky o novější umění.

Nejdražším prodaným dílem loňského roku byl obraz s názvem ML nebo také Vejce od malíře Josefa Šímy z roku 1927. Kupec, který se dražby účastnil přes telefon, za dílo zaplatil 36 milionů korun. Zajímavé je, že na trh se tento Šímův obraz vrátil po čtrnácti letech, jeho cena ale byla nyní několikanásobně vyšší. V roce 2004, kdy byl také nejdražším dílem roku, za něj majitel zaplatil 7 milionů korun.

Jan Skřivánek,  foto: Jan Bartoněk,  archiv ČRo
Předchozí aukční historii za sebou mělo i dalších třiadvacet obrazů z dvou set nejdražších děl. V souhrnu jejich cena vzrostla z 57 milionů na 80 milionů korun, tedy o 41 procent. Cena některých konkrétních děl ale stoupla ještě mnohem výrazněji.

"Výrazně se rozevírají cenové nůžky mezi nejdražšími díly. Když srovnáme výsledky před pěti či 10 lety, tak díla, která tehdy stála kolem milionu korun, dnes budou stát třeba 3 miliony a více,"řekl Českému rozhlasu aukční expert a odborník na výtvarné umění Jan Skřivánek.

Příkladem je třeba poválečný obraz Toyen s názvem Výkřiky, úsměvy. Ještě na podzim roku 2009 se dílo vydražilo za tři miliony a tři sta tisíc korun. Loni se obraz dostal do dražby znovu - tentokrát ale za cenu přesahující sedm a půl milionu korun.

Emil Filla: Zátiší s kartou a dýmkou,  zdroj: Galerie Kodl
Také například obraz od Emila Filly Zátiší s kartou a dýmkou má za sebou již dva předchozí prodeje. Naposledy byl dražen v roce 2013, kdy se prodal za 8,4 milionu korun, nyní za 11 400 000.

Spis Mikuláše Koperníka za 2,5 milionu

Úspěšně se loni prodávaly nejen obrazy, ale také třeba starožitnosti. Za 10 nejdražších starožitností sběratelé v roce 2018 na aukcích zaplatili přes 9 milionů korun. Tedy o dva miliony více, než v roce 2017.

Nejdražší položkou se stal spis Mikuláše Koperníka, jehož druhé vydání Šesti knih o pohybu nebeských sfér z roku 1566 se prodalo za 2,48 milionu korun, což je nejvyšší cena vydaná v domácí aukci za jakoukoli knihu.

Za téměř milion a tři sta tisíc korun se vydražil pohár z počátku 17. století vyrobený z nosorožčího rohu. Měl vyvolávací cenu 875 000 korun a byl jedním z divů, které patřily do sbírky Rudolfa II.