ČNB ukončila měnové intervence

Foto: Štěpánka Budková

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek po poledni s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Nebude nadále bránit posílení koruny pod hranici 27 Kč/EUR, již dříve ale upozornila, že je připravena nadměrné výkyvy kurzu koruny zmírňovat. Zhruba hodinu po oznámení konce devizových intervencí se koruna pohybovala výrazně pod hranicí 27 Kč/EUR. Rozkolísání kurzu koruny analytici očekávali, dlouhodobě by měla podle nich koruna posílit.

Foto: Štěpánka Budková
Očekávané posílení koruny po ukončení devizových intervencí může mít vliv na ceny dováženého zboží, zejména nových modelů elektroniky. Zlevnit by mohla v létě i část "last minute" zájezdů a zimní exotické dovolené. Silnější česká měna ale bude mít negativní vliv na příjezdovou turistiku.

Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Ukončení intervenci nebylo podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka překvapením. Exportéry teď čekají horší časy. Firmy, které výhody intervenčního režimu využily k investicím a posílení konkurenceschopnosti, by to však podle něj nijak existenčně ohrozit nemělo.

Konec kurzového závazku způsobil také růst výnosů českých dluhopisů. Zatímco dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů minus 0,35 procenta, po exitu vystřelil nahoru a po 13:00 byl kolem minus 0,16 procenta, nejvyšší úrovni od loňského srpna. Analytici předpokládají, že výnosy ještě půjdou nahoru. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připomněl, že ministerstvo financí využilo dosavadní příznivé situace na dluhopisovém trhu.

Devizové intervence centrální banka zahájila na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.