ČSSD navrhuje: čím vyšší příjem, tím vyšší daň

Ilustrační foto: Tomáš Adamec

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být až 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Proti je opozice. Podle analytiků by více daňových pásem zkomplikovalo daňový systém.

Ilustrační foto: Tomáš Adamec
V současnosti je v Česku u zdanění firem jednotná 19procentní sazba, u příjmů fyzických osob je daň 15procentní. Podle ČSSD by návrh měl přinést nižší daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. Lidé s průměrnou hrubou mzdou si podle sociálních demokratů vydělají měsíčně o 1000 Kč více. O stovky korun měsíčně si pak podle propočtů strany polepší lidé do platu 48.955 Kč měsíčně hrubého. Například mzda 45.000 korun by podle návrhu ČSSD byla do 30.000 zdaněna 12 procenty, dalších 10.000 korun by podléhalo dani 15 procent a zbylých 5000 sazbě 25 procent.

"Tato daňová reforma nezatíží české veřejné rozpočty. Daňová progrese je pro nás nástrojem solidarity mezi bohatšími a chudšími a mezi velkými a malými," uvedl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Upozornil, že 21 zemí EU má u zdanění zaměstnanců daňovou progresi.

Analytici: návrh zkomplikuje daňový systém

Analytici upozorňují, že návrh povede k ještě větší komplikovanosti daňového systému. "Progresivní zdanění se obvykle používá ke snížení příjmové nerovnosti. ČR je přitom zemí, kde jsou jedny z nejnižších rozdílů v příjmech nejen v Evropě, ale na celém světě. Navíc i současný systém je díky slevám na dani mírně progresivní,"řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Progrese u korporátních daní podle něj také není nejšťastnějším řešením, v podstatě by šlo o trest za úspěch a motivaci ke zdanění příjmů jinde než v ČR.

Ilustrační foto: Free Digital Photos
Zabývat se daněmi, aniž byl definovaný cíl změn v daních, je jako stavět dům od střechy. "Budeme podporovat zaměstnanost v montovnách, nebo znalostní ekonomiku? Je cílem nastavit pro malé firmy daňovou bariéru, aby se jim nevyplatilo růst? Nebo daňové změny žádný ekonomický cíl nemají a jde jim jen o návrat k rovnostářské společnosti, jaká zde existovala před 30 lety," dotázal se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Opozice je proti

Podle ODS, TOP 09 i lidovců by sociálnědemokratický návrh způsobil zvýšení daní. To by snížilo motivaci pracujících lidí a mohlo by to ohrozit českou konkurenceschopnost. "V podstatě ten návrh říká: Nedělejte, nebo budete muset platit více daní,"řekl novinářům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dopady by to podle něj mělo i na celou českou ekonomiku. "Pro bohatnutí a konkurenceschopnost země je nesmírně důležité, zda tady budou příznivé podmínky pro produkci s vysokou přidanou hodnotou. Tenhle návrh výrazným způsobem zdražuje cenu vysoce kvalifikované práce, a tím v podstatě posílá celou zemi do chudoby," uvedl Kalousek.