Do privatizace ČSA se zapojí korejské a katarské aerolinky

Photo: Tomáš Adamec

České aerolinie jsou o krok blíž k privatizaci. Ztrátová společnost už zřejmě našla strategické partnery a k částečnému prodeji by tak mohlo dojít na jaře příštího roku. Česká republika nedávno obeslala s nabídkou 50 dopravců. Zájem projevily dvě mimoevropské firmy - Quatar Airways a Korean Air. Bude ale ještě následovat řada jednání. Nezávaznou nabídku očekává česká vláda v lednu. odkup části ČSA bude muset odsouhlasit ještě Evropská komise.

Foto: Tomáš Adamec / Český rozhlas
České aerolinie jsou součástí nedávno vzniklého Českého aeroholdingu, který v sobě slučuje národního dopravce, letiště Václava Havla v Praze, charterovou společnost Holidays Czech Airlines a servisní sekci. V rámci holdingu jsou ale stále ztrátovou společností. Hospodářské výsledky se prudce zhoršily v loňském roce, kdy ČSA vykázaly ztrátu 241 milionů korun před zdaněním. Letos se také počítá s prohloubením propadu v počtu cestujících na necelé 4 miliony osob. Počty přepravených na linkách meziročně klesají od roku 2009. Hodnotu firmy nedávno určil znalecký posudek - jedná se o téměř 150 milionů korun. Zájemci Quatar Airways i Korean Air jsou přitom silné společnosti, které mohou přinést ČSA kýžené oživení, myslí si výkonný ředitel společnosti Patria Finance Petr Kováč.

"Oba dva tito zájemci byli vnímáni jako někdo, kdo se o ČSA může zajímat. Oba dva zájemci přináší to, co vláda hledá, to znamená rozumného strategického partnera a je to spíš otázka výběru na základních konkrétních detailů jejich nabídek a jejich podmínek, kdo je z nich nejlepší."

Dodejme, že zájemci ze zemí mimo Evropskou unii mohou koupit maximálně necelou polovinu akcií aerolinií. Vládní stanovisko k privatizaci tlumočil ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
"Musím říci, že jak vedení aeroholdigu, tak i česká vláda je poctěna zájmem těchto investorů, protože bezpochyby se jedná o významné přední a seriózní světové společnosti v oboru letecké přepravy. Jen pro vaši informaci - Korean Airlines zaměstnává více než 15 tisíc zaměstnanců a v současné době operuje více než 140 letadel. Quatar Airways zaměstnává více než 20 tisíc zaměstnanců, z toho 14 tisíc přímo a 6 tisíc v dceřiných společnostech. Operuje více než 110 letadel. Pro srovnání - ČSA má tisíc zaměstnanců a operuje 28 letadel."

Následovat budou další jednání a do konce roku by se měly společnosti dozvědět vše o stavu ČSA. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do jara příštího roku. Pojďme si trochu zopakovat stav, ve kterém se nyní ČSA nacházejí. Spolu s partnery poskytují spojení do 68 destinací v 47 zemích. Bez zajímavosti není ani fakt, že ČSA vrátí do flotily dálkové letadlo, bude létat do Soulu - do domovského letiště Korean Air. Půjde o pronajatý Airbus A330 v českých barvách. Právě s Korean Air už mají ČSA velmi úzkou spolupráce v alianci SkyTeam, které jsou členem. Obě firmy sladily i letové řády. Korejci zajistí návazné spoje ze Soulu především do Japonska, Češi zase přidají lety po Evropě.K dalším novinkám v síti ČSA patří linka do ruského Permu, Nice a Florencie. Frekvence se navýší především u německých a ruských destinací. Vláda stále chce, aby ČSA zůstaly národním dopravcem. Petr Kováč ale tvrdí, že takový model je už částečně zastaralý.

Foto: Archiv ČSA
"Upřímně řečeno, význam národního dopravce postupně klesá, i když to nemůžeme úplně bagatelizovat. Každopádně významná část operací ČSA směřuje na spoje do zemí bývalého Sovětského svazu a tam ten statut národního dopravce je důležitý, protože tam zatím nefunguje politika otevřeného nebe a víceméně možnost létat do Ruska je na základě bilaterální dohody. To znamená určitě je to něco, co postupně ztrácí na významu a je otázka jak bude vypadat ten společný byznysplán s novým partnerem, jestli například spoje do Ruska budou významnou částí toho byzbynsplánu. Pak by samozřejmě ten statut národního dopravce měl větší váhu, než kdyby to bylo jinak."

O privatizaci vláda uvažovala už v roce 2009. Nakonec se ale rozhodla že ČSA neprodá. Nelíbily se jí nabídky a také postup, podle kterého měla být konečná částka zaplacená po splátkách. Zájem mělo konsorcium firem Unimex a Travel Service. Více o tehdejší nabídce řekl v České televizi analytik Jan Šindelář.

"V roce 2009 se v první řadě prodávala úplně jiná společnost. ČSA jsou dnes pouhým provozovatelem pravidelné dopravy. Tehdy v té firmě byly duty-free obchody, charterová doprava. nemovitosti, hangáry, údržba, handling a podobně. Tehdy nabízel Travel Service, pokud se nemýlím, jednu miliardu s podmínkou, že se dorovná vlastní jmění firmy, které bylo záporné, teď bych se nerad mýlil, ale blížilo se třem miliardám dokonce. To znamená stát by na tom nevydělal nic, respektive prodělal."

Letiště Praha,  foto: Anna Královcová / Archiv ČRo 7
Mnohem větší hodnotu než ČSA má společnost Letiště Praha. Posudek renomované společnosti vyčíslil hodnotu letiště na téměř 26,5 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2008 odhadoval cenu na nejméně na 100 miliard korun. Privatizace pražského letiště je ale kontroverzní záležitost. Poslanci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL to v roce 2009 dokonce vládě zakázali zákonem. Šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák říká, že kritérium při finálním výběru firmy pro privatizaci ČSA je další rozvoj právě pražského Letiště Václava Havla.

"Letiště Václava Havla Praha je společnost, která je velmi závislá na svém takzvaném bázovaném domácím přepravci. Ačkoliv se snížil podíl Českých aerolinií na výkonech, tak stále je zásadním partnerem, to znamená hlavní motivací je zajistit rozvoj celého areálu."

Premiér Petr Nečas minulý týden prohlásil, že pro privatizaci Letiště Praha nyní není vhodná doba, protože by ho stát prodával pod cenou. V případě ČSA ale cena tak důležitá nebude, domnívá se většina analytiků. Miroslav Dvořák dodává, jaká je celková představa o tom, jak by měly České aerolinie vypadat.

Miroslav Dvořák,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Budeme malou regionální středoevropskou aerolinkou tak, jak je Česká republika v rámci celé Evropy. To znamená všechna očekávání, která v minulosti byla a nebyla podložena reálnou poptávkou, budou narovnány do reálné poptávky a tím pádem budeme fungovat jako malý přepravce. Řekněme si na rovinu - z dlouhodobého hlediska nemá žádnou velkou perspektivu."

Petr Kováč podotýká, že evropské aerolinie se v současné době velmi často sdružují do konsorcií.

"V každém případě tady vidíme nejenom na evropském trhu, ale globálně velkou snahu o konsolidaci především těch networkových nebo síťových dopravců. Myslím si, že model samostatně stojících společností se postupně přežil a že vidíme vytváření konsorcií a partnerství nebo přímo konsolidace do jedné společnosti víceméně globálně. Z tohoto pohledu by bylo trošku nerozumné si tady pěstovat nějakou výjimečnou věc v rámci České republiky."