Ekonomický přehled týdne

Ilustrační foto: František Tichý
0:00
/
0:00

Tripartita se neshodla na žádné z variant prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Nejdřív chce mít zprávu o sociálních, ekonomických a bezpečnostních dopadech jednotlivých možností, a to do konce června. Pak se k jednání vrátí. Novinářům to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Zatímco odboráři a zástupci zaměstnavatelů po uvolnění volají, v celé vládě prolomení limitů podporu nemá.

Foto: František Tichý
Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by případné prolomení limitů změnilo kvalitu života několika tisíc lidí. Pouze v případě předložení jasných argumentů ohledně využití uhlí je ochoten přistoupit na variantu, že se limity prolomí pouze na dole Bílina, což neznamená bourání domů. Prezident Miloš Zeman při návštěvě Ústeckého kraje prolomení limitů těžby hnědého uhlí nepřímo podpořil.


Do vlastního byznysu se pouští v Česku stále více starších lidí. Zatímco v roce 2006 podnikalo 226 tisíc lidí starších padesáti let, v roce 2013 už jich bylo 271 tisíc. Situaci na trhu práce popsal Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků:

"My jsme za poslední rok zaregistrovali, že z 11 tisíc nových podnikatelů bylo 10 tisíc žen. Podle předběžných odhadů 10 procent z těchto nových podnikatelů byli lidé nad 50 let. To je jasný signál, že přišli o práci nebo se dostali do nějaké složité životní situace, takže začínají podnikat. To není úplně běžné."

Úřady práce také nabízejí začínajícím starším podnikatelům poradenství a rekvalifikace.


Foto: ČT24
Na 80 procent nezaměstnaných uvažuje o rekvalifikaci a každý čtvrtý se jí už zúčastnil. Při hledání kurzů jsou lidé velmi aktivní, 40 procent si ho najde samo, z nich více než polovina pátrá na internetu. Vyplývá to z průzkumů portálu Prace.cz, kterého se zúčastnilo 2320 lidí. Celkem 58 procentům lidí pomohla rekvalifikace při hledání nové práce. Nejčastěji lidé volí profesi účetní, kosmetičky či maséra.

I pro absolventy rekvalifikačních kurzů však může být těžké práci najít, což přiznalo 40 procent dotázaných. Nejčastěji je na vině chybějící praxe. Zájemce může během tří let vyčerpat až 50.000 korun. Nezaměstnaní této možnosti využívají často.


Lepší odhad letošního vývoje české ekonomiky z dílny centrální banky souvisí s poklesem cen ropy a oslabením eura. Shodli se na tom analytici. Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Podle předpovědi Evropské komise poroste o 2,5 procenta. Bankovní rada také oznámila, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR. Zároveň nechala úrokové sazby na historických minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Neukončí je dříve než ve druhém pololetí 2016.

Foto: Filip Jandourek
Průměrná meziroční inflace by měla být v letošním roce podle odhadů České národní banky záporná, a to mínus 0,1 procenta. Bylo by to tak poprvé za dobu České republiky, kdy by v celoročním průměru byla ekonomika v deflaci.

Přebytek zahraničního obchodu Česka dosáhl loni nového historického maxima, rekordní byl i prosincový výsledek. Přebytek bilance se zvýšil na 157 miliard korun, což je meziročně o 50,5 miliardy korun víc. Tržby v maloobchodě v roce 2014 zrychlily meziroční růst na 5,4 procenta. Důvodem bylo zejména zvýšení tržeb v motoristickém segmentu.


Odbory chtějí jednat o přidání pro úředníky ve státní službě o částku mezi deseti a 25 procenty. Novinářům to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle ministryně práce Michaely Marksové Tominové (ČSSD) se zvýšení platů bude odvíjet od náročnosti práce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kloní k růstu o deset procent. Služební zákon by se měl týkat asi 61.000 úředníků. Ti mimo jiné budou muset poslechnout a nechat se přeložit do jiného města či jet na služební cestu. Neměli by také být ve vedení a v radách firem.


Větrné elektrárny na severu Německa přetěžují českou energetickou soustavu. Problémy se objevují opakovaně. Společnost ČEPS, která provozuje přenosovou síť, měla na přelomu roku co dělat, aby zabránila jejímu poškození. Stálo ji to na 60 milionů korun.

Foto: Eva Odstrčilová
"Potvrdilo se to, co jsme říkali už před lety, že situace je vážná, že blackout může nastat každým okamžikem. Nebýt těch opatření, tak jsme měli nejenom přetíženou síť, ale mohli jsme čelit skutečně vážným provozním stavům," upozorňuje Zbyněk Boldiš z představenstva společnosti ČEPS.

Obnovitelné zdroje dodávají elektřinu do sítě podle toho, jak fouká vítr, nebo svítí sluníčko. Když hodně, tak se neplánované toky elektřiny z Německa vlévají do české energetické soustavy, a mohou ji natolik přetížit, že se může rozpadnout. Problémy s německou sítí by měly vyřešit nové transformátory, které ČEPS postaví na hranicích s Německem za 2,5 miliardy korun.


Lada Wichterlová,  foto: ČT
Do Česka se možná ve velkém vrátí tradiční jesle pro batolata. Prosadit je chce Ministerstvo práce a sociálních věcí. Mají pomoct rychlejšímu návratu matek do práce. Až tříletou rodičovskou dovolenou hodnotí cizinci jako luxus. Čím jsou ženy déle s dětmi doma, tím hůř se jim pak hledá práce. Odborníci v Praze tento týden řešili, jak Češi můžou lépe skloubit práci a rodinný život. Jedním z hlavních bodů diskuze tak byly i flexibilní pracovní úvazky. Jak říká Lada Wichterlová z organizace Gender studies, zaměstnanci této možnosti moc nevyužívají:

"Osmdesát procent zaměstnavatelů deklaruje, že pružnou pracovní dobu poskytuje. Využívá ji pouze pět procent zaměstnanců. To je velmi nízké číslo. V Čechách jsou relativně nízké platy a pružná pracovní doba umožňuje oběma rodičům se v péči vystřídat a neustoupit z možnosti mít plný pracovní úvazek."


Nový internetový obchod s potravinami, který plánuje v letošním prvním pololetí spustit skupina Rockaway se bude jmenovat Kolonial.cz. Do pěti let má obrat e-shopu dosáhnout čtyř až pěti miliard korun. Konkurence na on-line trhu s potravinami v Česku rychle roste, loni na něj vstoupil např. portál Rohlík.cz. Podnikatel Tomáš Čupr na podzim uvedl, že e-shop by do pěti let mohl dosáhnout ročního obratu téměř deset miliard korun. Prodeji potravin přes internet nyní dominuje Služba Potraviny on-line řetězce Tesco. Vlastní e-shopy chystají také Billa či Kaufland. On-line trh s potravinami má v ČR podle odhadů potenciál dorůst až na 50 miliard korun.


Zákaz prodeje o svátcích by podle obchodníků vedl ke snížení platů zaměstnancům nebo nutil firmy k propuštění. Podniky by mohly mít totiž menší zisky. Upozornil na to prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zákaz by podle něj nepomohl ani tomu, že by Češi trávili volný čas jinde než v obchodních centrech:

Foto: Tomáš Adamec
"Když zakážeme nedělní prodej a nebude to iniciativa od lidí, tak rodiče nejspíš nechají sedět děti doma u televize nebo počítače. Toto není cesta, jak dosáhnout cíle."

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková uvedla, že omezení prodejní doby o některých svátcích do značné míry funguje samoregulací. Dodala, že omezení poškodí obchodníky, kteří by se pak mohli domáhat úhrady těchto škod. V Česku podle ní existuje na 350 nákupních center. Zákaz prodeje o svátcích prosazují senátoři ČSSD a má i podporu lidovců a komunistů.


Zaměstnat učitele pouze na dobu školního roku už nemá být možné. Až na výjimky to zakazuje novela zákona o pedagogických pracovnících. Na jednání ji schválila vládní koalice. Slibuje, že tak v Česku skončí případy, kdy učitelé dostali na prázdniny výpověď. Tato praxe se týkala každoročně až stovek učitelů. A to na základních i středních školách, říká ministr školství Marcel Chládek z ČSSD:

"Více se to týkalo lokalit, kde je nouze o práci, kde si ředitel říkal: tady si to mohu dovolit, ten učitel jinou možnost nabídky nemá. Tam, kde nabídky jsou a řada učitelů má možnost je využít, tak tam se to nestávalo."


Foto: Evropská komise
Nejrychleji se prodávají nemovitosti v Praze a Ústí, vyplývá z aktuálních statistik serveru Sreality.cz. Naopak nejdéle na kupce čekají na Karlovarsku, Zlínsku a Plzeňsku. Zatímco v hlavním městě prodej nemovitosti zabere méně než tři měsíce, v posledních třech regionech prodávající čeká na kupce takřka dvakrát tak dlouho, informoval manažer Sreality.cz Michal Zadák.

Firma statistiku zpracovala z dat za loňský listopad a prosinec, kdy se prodalo přes 17 tisíc nemovitostí inzerovaných na jejich serveru. Jednopokojové byty se prodají průměrně za 86 dnů, naopak pětipokojové čekají na nového majitele 121 dnů.


Ministerstvo dopravy vyhlásilo tendr na dotovanou rychlíkovou trať mezi Plzní a Mostem. Za patnáctiletý provoz předpokládá na dotacích vyplatit 695 milionů korun, uvedlo ministerstvo dopravy v nabídce odeslané do věstníku veřejných zakázek. Podle serveru E15.cz mají zájemci na podání nabídky sedm měsíců, vítěz začne jezdit v prosinci 2016. Po otevření trhu volá podle E15 řada konkurentů Českých drah, například Arriva nebo National Express.


Vizualizace Škoda Transportation
Plzeňská Škoda Transportation dodá dopravci National Express 38 nízkopodlažních elektrických vlaků RegioPanter. Budou jezdit v Norimberku a okolí. Hodnota kontraktu je deset miliard korun a firma má na výrobu vlaků čtyři roky. "Jedná se o naprosto klíčovou zakázku, která potvrzuje, že naše výrobky jsou kvalitní a konkurenceschopné," řekl serveru předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek. Je to druhá zakázka, kterou firma v Německu získala.


Na 60 procent českých firem, které jsou aktivní v Rusku, již pocítilo snížení poptávky z tamního trhu. Důsledkem byl pokles nebo ztráta zakázek a zastavení nových připravovaných projektů. Naprostá většina (99 procent) českých podniků ale ruský trh úplně opustit nechce. Vyplývá to z ankety Svazu průmyslu a dopravy mezi exportéry do Ruska.

Čtvrtina podniků zatím dodávky do Ruska neomezila. Negativní dopady situace v Rusku se často začaly projevovat se zpožděním a řada firem je pocítila až v souvislosti s prudkým oslabením rublu.


Foto: Prokop Havel
Česká pošta má mít v roce 2020 jen 691 vlastních poboček, tedy asi čtvrtinu současného stavu. Zbylých 2500 pošt se má proměnit na franšízy. Ve středu o tom má vládu informovat generální ředitel Martin Elkán spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Uvedl to server Česká justice.

Pošta už dříve oznámila, že k dosavadním 48 místům, které fungují jako partnerské franšízy, by mělo během letošního roku přibýt 200 dalších. Pak se má tempo předávání výrazně zrychlit. Poštovní služby by měly být poskytovány například na obecních úřadech, v obchodních centrech nebo v malých prodejnách, vždy pod logem České pošty.


Rekordních 96.000 gramofonů loni vyrobila a prodala společnost SEV Litovel, která je největším evropským a patrně i světovým producentem gramofonů. "Naše produkce loni vzrostla hlavně díky vyšší poptávce po gramofonech ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii i Evropě," uvedl ředitel Jiří Mencl. Více než 99 procent gramofonů firma vyvezla do zahraničí. Produkce se zvyšuje už několik let. Gramofony podle Mencla stále zažívají renesanci po celém světě. Zvyšuje se i poptávka po gramofonových deskách.


Většina malých firem a živnostníků věnuje svým webovým stránkám maximálně jednotky hodin měsíčně. Dvě třetiny svůj web aktualizují jen několikrát do roka. Vyplývá to z průzkumu společnosti Webnode mezi 548 majiteli firemních internetových stránek. "Pár hodin měsíčně se zdá jako malá časová investice, je ovšem potřeba si uvědomit realitu drobného podnikání. Z našeho průzkumu vyplynulo, že celých 85 procent webů spravuje osobně majitel firmy. To jsou velmi vytížení lidé, kteří si ovšem často nemohou dovolit za správu webu někomu zaplatit," uvedl Petr Bláha z Webnode.

Jen pětina podnikatelů dělá na stránkách změny alespoň jednou týdně, čtyři procenta dokonce denně, oproti tomu 13 procent na web od jeho spuštění ani nesáhlo. Čeští podnikatelé si přitom přínos webu pro svůj byznys dobře uvědomují. Vlastní web mělo loni osm z deseti tuzemských podniků.