Ekonomický přehled týdne

Foto: ČT24
0:00
/
0:00

Prezident nechce do bankovní rady lidi, kteří podporují intervence oslavující korunu. Den daňové svobody bude letos dříve, 22. června. Sazby hypoték jsou na minimu. ČEZ uvažuje o nabídce na koupi německých elektráren a dolů. Amazon začal nabírat vedoucí manažery. ČSA loni na pravidelných linkách ubyla pětina pasažérů. Škoda očekává nárůst prodeje Superbu o 25 procent. Hyundai bude v Nošovicích vyrábět nový Tucson. Jihlavský závod CZ LOKO začal vyrábět lokomotivy pro Lotyšsko. Likérka Rudolf Jelínek rozšiřuje své sady v Chile. Statistici navštíví 10.000 bytů, budou mapovat příjmy domácností. V Česku kvete kozí byznys. Bauer Technics staví v Bělorusku farmu za téměř miliardu korun.

Prezident nechce do bankovní rady lidi, kteří podporují intervence oslavující korunu

Prezident Miloš Zeman nebude do bankovní rady České národní banky jmenovat lidi, kteří podporují intervence oslabující korunu. Řekl to při návštěvě Královéhradeckého kraje. Zeman centrální banku za devalvaci koruny dlouhodobě kritizuje:

"Udělám vše pro to, aby v této ctihodné instituci napříště seděli lidé, kteří nebudou dělat zbytečné experimenty s českou ekonomikou, a kteří budou podporovat vstup ČR do eurozóny, což je věc, kterou si přeje většina podnikatelů."

Do konce svého mandátu jmenuje Zeman ještě čtyři ze sedmi členů rady ČNB včetně guvernéra. Prezident zopakoval svůj názor, že ČNB provedla devalvaci proto, aby oddálila vstup ČR do eurozóny, protože při tomto vstupu by ztratila část svých kompetencí. Na výroky prezidenta reagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že Česká národní banka je nezávislá a klást podmínky pro vstup do bankovní rady je nepřijatelné.


Den daňové svobody bude letos dříve, 22. června

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Češi letos přestanou pracovat na stát o tři dny dříve než loni. Takzvaný den daňové svobody připadá letos podle výpočtů společnosti Deloitte na 22. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu. Češi tak letos budou na stát pracovat 173 dnů. Přibližně stejné to je ve Slovinsku, Německu, Nizozemsku a Portugalsku. Nejdříve den daňové svobody nastane v Litvě (29. dubna) a Švýcarsku (1. května). Nejvíce dnů na stát naopak budou pracovat lidé v Belgii (7. srpna) a Lucembursku (22. září).


Roste zájem o rekvalifikace

Zvýšit svou šanci na dobré a zajímavé pracovní uplatnění chce řada nezaměstnaných. Potřebné vzdělání mohou získat i na rekvalifikačních kurzech. Loni je navštěvovalo přes 46 tisíc lidí. Dlouhodobě vedou kurzy práce s počítačem, účetnictví nebo také získání řidičských průkazů - včetně profesních. Loni stoupl zájem o rekvalifikace o 12 procent. Nově získané schopnosti se lidem daří uplatňovat i na pracovním trhu:

"Návratnost lidí s rekvalifikací na trh práce je poměrně vysoká. Záleží samozřejmě na regionu. V průměru se dá říct, že do roka najde 60 procent absolventů rekvalifikací novou práci," uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Na rekvalifikaci přispívá zájemcům i stát. Během tří let může člověk na kurzech, které ho zaujmou, vyčerpat až 50 tisíc korun.


Sazby hypoték jsou na minimu

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Sazby hypoték jsou v Česku na rekordně nízkých sazbách. I proto si Češi stále častěji pořizují vlastní bydlení, což potvrzují aktuální čísla realitních kanceláří i developerů. Konkurenční boj mezi bankami se proto přiostřuje. Akční nabídky, slevy a nulové poplatky - banky se teď předhánějí ve výhodných nabídkách na hypotéky. Jen v lednu si vzalo hypotéku skoro 6000 klientů - tedy zhruba o dva tisíce víc než v prosinci.

"V roce 2010 byla situace taková, že roková sazba byla přes 5 procent. Klienti dneska na průměrné hypotéce šetří většinou stovky korun, ale u větších objemů i tisíce,"říká ředitel společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

Podle některých analytiků je navíc možné, že úroky ještě v průběhu roku klesnou.


ČEZ uvažuje o nabídce na koupi německých elektráren a dolů

Energetická společnost ČEZ uvažuje o nabídce na koupi německých elektráren a dolů, která nabízí k prodeji švédská skupina Vattenfall Group. Ta chce prodat svůj hnědouhelný a elektrárenský majetek v Německu. Uvažuje také o tom, že nabídne k prodeji i přečerpávací vodní elektrárny v Durynsku. To je zajímavé pro českou energetickou firmu ČEZ, potvrdila její mluvčí Barbora Půlpánová:

"Situaci v Německu pozorně sledujeme, protože se jedná o trh, který je nám blízký a také proto, že s provozováním uhelných i vodních elektráren máme bohaté zkušenosti. Bude ale záležet na tom, jaká konkrétní aktiva a za jakých podmínek společnost Vattenfall nabídne k prodeji."

O elektrárny a doly švédské firmy má zájem také Energetický průmyslový holding. Firma Vattenfall má obrovské dluhy - v přepočtu téměř 455 miliard korun, které jsou důsledkem špatných investic v cizině - například v Holandsku. Za německé akvizice by mohla podle odhadů získat v přepočtu 56 až 83 miliardy korun. Obě české společnosti mají na rozdíl o italských či švédských energetických firem dostatek volných prostředků na investice.


Amazon začal nabírat vedoucí manažery

Foto: ČT24
Amazon začal nabírat manažery do dobrovízského distribučního centra, které by mělo poblíž Prahy začít pracovat v září. Nábor řadových zaměstnanců plánuje Amazon na druhé čtvrtletí letošního roku. "V České republice se nám podařilo objevit úžasné talenty a jsme si jisti, že tu najdeme ještě více kvalifikovaných a zkušených zaměstnanců," uvedl regionální ředitel distribučních center Amazonu Erwin Brunner. Distribuční centrum Amazon bude mír rozlohu 95 000 metrů čtverečních. Do tří let od uvedení do provozu by v něm mělo získat stálou práci 2000 lidí a další 3000 práci sezónní.


ČSA loni na pravidelných linkách ubyla pětina pasažérů

Českým aeroliniím loni ubyla na pravidelných linkách pětina cestujících. Společnost přepravila 2,27 milionu pasažérů, dalších 722.000 aerolinie přepravily svými letadly pro jiné společnosti. ČTK to řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Za úbytkem cestujících na vlastních linkách stojí zejména pokles poptávky po letecké dopravě ve východní Evropě v souvislosti se situací na Ukrajině a pádem ruského rublu. Právě na východoevropský region se ČSA v posledních letech orientovaly. Až 60procentní meziroční pokles dopravce zaznamenal na linkách na Ukrajinu.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Společnost v letní sezóně počítá s provozem celkem 17 letounů. Většina těchto kapacit by se na rozdíl od minula měla orientovat na trhy v západní Evropě.


Škoda očekává nárůst prodeje Superbu o 25 procent

Škoda Superb,  foto: ČTK
Škoda čeká od nového Superbu o 25 procent vyšší prodeje než u předchozích dvou generací. Těch prodala od roku 2001 celkem 700.000 vozů. Při světové premiéře třetí generace Superbu to v úterý uvedl předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland. Nová generace Škody Superb se začne prodávat na konci prvního pololetí včetně vrcholné verze Laurin&Klement, kombi přijde na podzim.


Hyundai bude v Nošovicích vyrábět nový Tucson

Automobilka Hyundai představila nástupce svého SUV modelu ix35, který se bude vyrábět v moravských Nošovicích. Vůz označovaný jako All-New Tucson by se měl na evropském trhu objevit v druhé polovině roku, výstavní premiéru bude mít za dva týdny v Ženevě. Nošovická automobilka Hyundai loni vyrobila 307.450 aut, což je meziroční zvýšení o 1,3 procenta a zároveň o 2,5 procenta více, než plánovala.


Jihlavský závod CZ LOKO začal vyrábět lokomotivy pro Lotyšsko

Jihlavský závod CZ LOKO začal vyrábět šestinápravové motorové lokomotivy pro Lotyšsko. Do roku 2017 tam dodá 28 dvoudílných sekcí. Lotyšský národní železniční dopravce je bude využívat při těžké nákladní dopravě z Ruska a Běloruska. Jde o kontrakt za více než 42 milionů eur, v přepočtu přes 1,1 miliardy korun. Na této významné zakázce pracoval výrobce lokomotiv několik let.


Likérka Rudolf Jelínek rozšiřuje své sady v Chile

Vizovická likérka Rudolf Jelínek postupně rozšiřuje své sady v Chile, kde vyrábí hruškovici Williams. Tamní závod vznikl v roce 2007, patří k němu 140 hektarů pozemků, které likérka osazuje. Nyní je osázeno asi 15 hektarů, ročně by mělo přibývat deset až 20 hektarů sadů, řekl ČTK exportní ředitel likérky Martin Déva.

První stromy likérka vysadila v roce 2012. "Loni jsme sklidili prvních 500 kilo hrušek, letos to bude už několik tun," podotkl ředitel. Hruškovici Williams likérka vyrábí pouze v Chile, ve vizovickém závodu se dělá jen její košer varianta.


Statistici navštíví 10.000 bytů, budou mapovat příjmy domácností

Ilustrační foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague Int.
Český statistický úřad (ČSÚ) bude od 21. února do poloviny května ve všech krajích zjišťovat příjmy a životní podmínky českých domácností. Do šetření se zapojí téměř 10.000 domácností, z toho u zhruba 4000 náhodně vybraných bytů letos statistici zazvoní poprvé. Šetření se uskuteční formou osobního rozhovoru.

Výsledky průzkumu slouží k výpočtu ukazatelů peněžní a materiální chudoby, využívají se například při přípravě nástrojů sociální politiky státu nebo pro hodnocení jejího dopadu na životní úroveň občanů. Šetření mapující příjmy a životní podmínky domácností organizuje ČSÚ pravidelně, koná se i v dalších 32 evropských zemích.


V Česku kvete kozí byznys

Kozí mléko a výrobky z něj jsou v Česku stále populárnější. I díky tomu roste počet lidí, kteří se pouští do takzvaného kozího byznysu. Počet farmářů se za posledních pět let dokonce zdvojnásobil, dnes jich v Česku podniká okolo čtyř stovek. Z kozího mléka navíc těží i další firmy - v kosmetice nebo třeba v kojenecké výživě. Například z pěti pořízených koz teď na farmě Pavlíny Jirsové z Rakovnicka běhá sedmdesátihlavé stádo. Zkušenosti s chovem a výrobou si přivezla z řecké sýrárny:

"Prodáváme pouze hotové produkty - kozí mléko pasterované, jogurt, kefír, čerstvý kozí sýr a taky kozí fetu, kterou jsme se mimochodem právě naučili vyrábět v Řecku."

Dnes má Pavlína i vlastní prodejnu. Lidí jako ona každým rokem přibývá.

"Trend je zatím velmi narůstající a přibývají hlavně soukromé farmy. Dřív se kozy chovaly spíš individuálně, v posledních 5 letech nám vznikají farmy velké, 1000 zvířat není výjimka. Velké farmy už si mohou dovolit udělat kontrakt i s obchodními řetězci," popisuje Richard Konrád ze Svazu chovatelů ovcí a koz.

Cestu, jak zpeněžit kozí mléko, našla i soběslavská firma, která z něj vyrábí kojenecké kaše. S nápadem se už uchytila i v zahraničí - dodává třeba na Ukrajinu, do Číny nebo Vietnamu.


Bauer Technics staví v Bělorusku farmu za téměř miliardu korun

Ilustrační foto: Archiv Radia Praha
Česká firma Bauer Technics předala v Bělorusku první etapu farmy pro chov prasat a zahájila druhou. Celková hodnota díla je v přepočtu 966 milionů korun. Tendr společnost vyhrála v červnu 2010, ale se stavbou začala kvůli klimatickým podmínkám v roce 2012. Firma dodává projekt na klíč. "Vzhledem k tomu, že v Bělorusku nyní všeobecně chybí maso a zároveň se díky sankcím EU zvýšil zájem o export do Ruska a dalších zemí, projekt byl zařazen mezi prioritní projekty vlády," uvedl obchodní ředitel společnosti Karel Líkař.


Výrobce panelů z lisované slámy vyveze výrobní linku do Turecka

Společnost Ekopanely CZ dodá do Turecka linku na výrobu panelů z lisované slámy v hodnotě 20 milionů korun. Pro podnik je to jeho dosud největší zakázka, řekl jednatel Jan Bareš. Výrobní technologie stavebních panelů ze slámy vychází z vlastního vývoje, díky kterému firma drží několik průmyslových vzorů. Společnost vyrábí samonosné panely z lisované obilné slámy, které jsou stavebními prvky pro stavbu rodinných domů. Používají se také jako náhrada sádrokartonů.

Výrobce lisovaných panelů ze slámy je patrně jediným producentem ve střední Evropě. První domy ze slámy se stavěly ve Velké Británii po druhé světové válce, kdy byl nedostatek běžného stavebního materiálu. Budovy postavené z lisovaných slámových desek stojí také například v Austrálii.