Ekonomický přehled týdne

Foto: ČT24
0:00
/
0:00

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Systém by se měl spustit nejdřív příští rok v únoru. Od začátku by se měl týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrt roku později by se měly přidat firmy působící v oblasti velkoobchodu a maloobchodu.

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb

Foto: ČT24
Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Systém by se měl spustit nejdřív příští rok v únoru. Od začátku by se měl týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrt roku později by se měly přidat firmy působící v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. Evidovat tržby naopak nebudou muset například školní jídelny a menzy, pokud nevydávají jídla pro veřejnost, linkové autobusy nebo poštovní služby. Se zákonem nesouhlasí pravicová opozice, kritizují ho i zástupci podnikatelů - například Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO věří, že zavedením elektronické evidence tržeb přitečou do státní pokladny miliardy korun:

"Podle našich analýz bychom měli v restauracích vybrat ročně 11 miliard na dani z předané hodnoty /DPH/. Vybíráme 1,6 miliardy. Proto říká, snižme DPH z 21 procent na 15. Tím sice přijdeme o 400 miliónů, ale navíc vyberu ty miliardy."

Petr Fiala,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se vláda inspirovala fungujícím chorvatským systémem. ODS a TOP 09 se návrhem zákona zásadně nesouhlasí. Občanští demokraté otevřeně říkají, že budou jednání ve Sněmovně blokovat, třeba dlouhými projevy. Podle předsedy ODS Petra Fialy může elektronická evidence tržeb ohrozit drobné podnikatele:

"Myšlenku, že každý, kdo podniká, chce podvést stát a je a priori podezřelý, odmítáme. To, že budeme všechny za naše peníze kontrolovat, není dobrá cesta. Ten zákon nás bude všechny hodně stát. Z prvních čísel se dá odhadnout: 370 miliónů na zavedení, 450 miliónů každý rok, 400 nových úředníků, to jsou věci, které zaplatíme všichni ze svých kapes."

Sněmovna by elektronickou evidenci tržeb mohla začít projednávat už na červnové schůzi.


OECD zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,1 pct

Foto: Stuart Miles / FreeDigitalPhotos
Česká ekonomika zrychlí v letošním roce růst na 3,1 procenta, a povede si tak výrazně lépe, než se dosud očekávalo. Ve svém pololetním výhledu to odhadla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která ještě v listopadu předpovídala pro letošek růst jen o 2,3 procenta. České hospodářské vyhlídky jsou podle OECD celkově příznivé. Ekonomiku potáhne domácí poptávka, zejména soukromá spotřeba, které prospívá obnovení důvěry a růst příjmů.


Průměrná mzda vzrostla o 2,2 procenta

Foto: Eva Odstrčilová,  Český rozhlas
Průměrná mzda v Česku v 1. čtvrtletí stoupla na 25.306 korun. Meziročně vzrostla o 552 Kč, tedy o 2,2 procenta. Jelikož se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta, reálně tak výdělky vzrostly o 2,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Výsledek zaostal za odhady analytiků. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Pražané měli na výplatních páskách v průměru 33.010 korun měsíčně. Jde však o nejpomalejší růst mezi kraji.


Vláda schválila plán rozvoje jaderné energetiky

Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Ministři schválili Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle plánu je z pohledu státu žádoucí neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho bloku v elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Plán navazuje na aktualizaci Státní energetické koncepce, kterou vláda schválila před 14 dny a podle které má být právě jádro hlavním zdrojem výroby energie v ČR v dalších desetiletích.

Zbývá dořešit, jak výstavbu nových bloků financovat. Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že výstavba každého nového jaderného bloku v ČR bude stát řádově 120 až 150 miliard korun. Generální ředitel Daniel Beneš uvedl, že nezná ve světě žádný projekt výstavby jaderné elektrárny, kde by nebyla jasná role státu.


Vláda souhlasí s úplným zákazem kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách

Od začátku příštího roku by mohl v České republice platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Návrh zákona schválila vláda. Zákon ještě čeká projednávání v Poslanecké sněmovně.

Foto: ČT24
Na cigaretách hodně vydělává stát. Dříve přinášeli kuřáci na daních do státního rozpočtu kolem 45 miliard korun ročně. Daň totiž tvoří přes 80 procent ceny. Po zvyšování daní začal příjem mírně klesat. Letos jen od ledna do března vybral stát na spotřební dani z tabákových výrobků už 10 miliard korun.

České ministerstvo zdravotnictví při předkládání návrhu zákona uvádělo, že pokud by se podařilo snížit spotřebu tabáku o pět procent, klesnou příjmy státního rozpočtu o 2 miliardy korun. Pro zdravotní a sociální resort by to ale znamenalo díky poklesu nemocnosti úsporu 5 a půl miliardy korun ročně. V tomto odhadu jsou ale započítány všechny návykové látky. Pokud zákon projde, předpokládá se, že to pocítí zejména hospody na vesnicích. Prezident asociace hotelů a restaurací Václav Stárek kromě toho varoval, že hrozí růst šedé ekonomiky:

"V okamžiku, až se zakáže kouřit v hospodách na vesnicích, tak se tam budou otevírat kluby. Budou to většinou požární zbrojnice a sportovní kluby, kde se bude dít všechno možné. Už znám jeden, kde vstupenkou je pouze to, že si koupíte pivo."

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že úbytek zákazníků a tržeb registrují malé hospody a bary, kde se nevaří. Naopak restaurace zjišťují, že prodají více jídla, protože hostům sousedi nebudou kouřit pod nos.


Na Dole Paskov by se mohlo těžit uhlí i po roce 2017

Důl Paskov,  foto: archiv OKD
Důl Paskov by se nemusel zavírat. Alespoň ne do roku 2017. Zlepšily se mu totiž hospodářské výsledky a vytěžil více uhlí, než bylo v plánu. Podstatné je, že se podařilo zvýšit efektivitu ztrátového dolu. Ten je ztrátový dál, ale snížil náklady na vytěženou tunu uhlí zhruba o 30 procent. To ocenil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD:

"Já chci doufat, že ten optimismus vydrží. Jedna věc je, že se objevily dočasně lepší čísla, ale počkejme si na konec roku."

Situace na trhu s uhlím zůstává pro těžební podniky nadále napjatá. Především u černého uhlí výrazně klesla cena na světovém trhu. Podle údajů Státní báňské správy se v loňském roce v Česku vytěžilo 35 a půl milionu tun hnědého uhlí a 11 a půl milionu tun černého uhlí. Z toho v Dole Paskov to bylo nejméně - kolem 9ti set tisíc tun. Hnědouhelné doly mají jistější odbyt. Zatímco černé uhlí se používá především v hutnictví a v chemickém průmyslu, hnědé uhlí je určené převážně na výrobu elektřiny a tepla.


Do Moravskoslezského kraje míří tři investice, přinesou 2000 míst

Agentura CzechInvest je v poslední fázi jednání s investory o třech klíčových projektech, které by do Moravskoslezského kraje přinesly zhruba 2000 pracovních míst. Jedna z investic se týká letectví. Investice by mohly být oznámeny možná už za několik týdnů, ale třeba také až za několik měsíců. Na tiskové besedě ke konferenci investičních příležitostí Get More v Ostravě to řekl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera.


Lidé si hledají druhou práci

Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
V Česku roste počet lidí, kteří si hledají druhou práci. Alespoň nějakou formu přivýdělku - jako je třeba doučování cizích jazyků nebo vedení účetnictví - má už každý pátý Čech. Nejsnadněji si práci hledají řemeslníci, o které je v Česku největší zájem. Jenže tradiční řemeslné práce jsou na trhu nedostatkovým zbožím, potvrzuje analytik práce Tomáš Dombrovský:

V některých profesích, kde je potřeba výuční list, je vidět, že je silná poptávka firem, a těch lidí se na trhu nedostává. Jde třeba o kuchaře, topenáře, instalatéry, podlaháře. Poptávka po těchto lidech je větší, než kolik jich je na trhu reálně dostupných."


Cestovní ruch by měl přinášet více než 3 procenta HDP

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Cestovní ruch by měl do České republiky přinášet více peněz. Měl by se stát silným průmyslovým odvětvím, které by mělo přinášet do státního rozpočtu více než 3 procenta hrubého domácího produktu. Takové jsou plány ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Prezentace České republiky v zahraničí, podpora sportovních a kulturních akcí - to vše musí mít jasný zpětný efekt. Ministryně Karla Šlechtová za hnutí ANO například i proto zastavila dotace:

"Dotace se již nebude dávat ze zvyku, ani kamarádům a nikomu, kdo nebude plnit kritéria, podle kterých peníze budeme dávat. Na příští rok chci požádat ministerstvo financí o částku 500 miliónů korun."

Kritéria budou na webových stránkách ministerstva.


ČR oslaví den daňové svobody dříve než země eurozóny

Den daňové svobody nastane v České republice dříve než v zemích eurozóny. Den daňové svobody připadá v ČR letos podle výpočtů Liberálního institutu na 5. června, země platící eurem v průměru oslaví tento den 29. června. Na tiskové konferenci o tom informoval Aleš Rod z Liberálního institutu.

Ze zemí platících eurem je lepší než ČR Slovensko, Irsko a Estonsko. Naopak hůře na tom je například Německo, Nizozemí, Francie nebo Rakousko.


Unikátní českou technologii recyklace oleje využijí v Číně

Českou technologii na recyklaci použitého fritovacího oleje využijí v Číně. Pilotní česko-čínská továrna se už začala stavět v průmyslové zóně města Su-čou, do provozu by měla být spuštěna v letošním roce. Novinářům to řekli zástupci Vysokého učení technického, kde byla technologie vyvinuta, a společnosti NAFIGATE Corporation, která se na projektu v Číně podílí. Z použitého oleje bude možné vyrábět biopolymer a z něj bioplastové obaly, které se samy postupem času rozpadnou a nebudou zatěžovat životní prostředí.