Ekonomický přehled týdne

Země živitelka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Prezident vyzval velvyslance k podpoře ekonomické diplomacie. Ministr Babiš chce zrušit usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny kvůli Bakalovi. Slovenské elektrárny možná skončí v českých rukou. Zájem HTC o investici v Brně trvá, aktivity však výrobce přerušil. České firmy rozšiřují nabídku benefitů. Praktičtí lékaři v odlehlých oblastech by mohli dostat vyšší platby. Soukromí dopravci na železnici hlásí dobré výsledky. Koh-i-noor zavře svoji továrnu v Číně. Sklizeň obilovin byla dobrá a rychlá. Na Zemi živitelku přijelo přes 600 vystavovatelů. U Čechů roste zájem o dovolené, kde je vstup dětí zakázán. Zámky se mění v luxusní hotely.

Prezident vyzval velvyslance k podpoře ekonomické diplomacie

Prezident Miloš Zeman vyzval české velvyslance k podpoře ekonomické diplomacie. Ta má podle něho větší význam, než znalost politické situace v konkrétní zemi. A to i v době, kdy se české ekonomice daří. Zeman připustil, že někteří kariérní diplomaté mají proti tomu, že by se měli více věnovat ekonomické diplomacii, výhrady. Ty vyzval k odchodu:

"Každý z nich by měl znát trh, který je pro naše exportéry přijatelný. Každý z nich v zemi, která má přebytek likvidity, by měl spolu s CzechInvestem pomáhat pro zahraniční investice v České republice. A když to neumí, tak by měl odejít."

Při setkání s diplomaty prezident také uvedl, že chce z nadcházející návštěvy v Číně přivézt významné investiční dohody. Ty podle Zemana zahájí čínskou investiční expanzi v Česku.


Ministr Babiš chce zrušit usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny kvůli Bakalovi

Pozemky OKD na Karvinsku,  foto: ČT24
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) žádá, aby vláda zrušila své červencové usnesení o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Kabinet podle něj neměl před schvalováním informaci, že Moravskoslezský kraj má vykoupit za zhruba 200 milionů korun pozemky od společnosti podnikatele Zdeňka Bakaly.

Sociální demokraté a lidovci s Babišem nesouhlasí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se o tom, komu pozemky patří, při schvalování podpory vědělo:

"Těžko si lze představit, že na severní Moravě je možné vytvořit nějakou velkou průmyslovou zónu, aniž bychom se někde nedotkli výkupem pozemků této společnosti, která obhospodařuje pozemky, které pocházejí z OKD. Nic nebylo tajeno a naším hlavním cílem je pomoci snížit nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji."

Moravskoslezský kraj zásadně nesouhlasí s tím, aby vláda zrušila podporu výstavbě průmyslové zóny v Karviné. Hejtman Miroslav Novák (ČSSD) označil důvody pro zrušení usnesení za malicherné a nezodpovědné vůči obyvatelům regionu. "Že má pan Bakala špatnou pověst je jedna věc, druhá věc je, že společnost Asental vlastní 4500 hektarů pozemků na Karvinsku, což jsou téměř veškeré nezastavěné plochy,"řekl Novák. Podle něj kraj nemohl zónu na Karvinsku umístit jinam, protože v místě neexistují další plochy, které by splňovaly dané parametry.


Slovenské elektrárny možná skončí v českých rukou

Slovenské elektrárny možná skončí v rukou české firmy. O nákupu většinového podílu začal jednat Energetický a průmyslový holding s italskou společností Enel. Ta totiž ve Slovenských elektrárnách vlastní dvě třetiny akcií. Enel chce prodejem řešit svoje ekonomické problémy.

Český Energetický a průmyslový holding však není jediným zájemcem, kdo o většinový podíl usiluje. Mezi zájemci byla třeba i energetická skupina ČEZ. Ta ale nakonec oznámila, že nabídku na odkup podílu nepodá. Další uchazeči jsou ze Slovenska, Maďarska nebo z Číny.

Energetický průmyslový holding je významným hráčem jak v Česku, tak i na Slovensku. Slovenský trh firma už dobře zná - působí jak v plynárenství, tak i v elektroenergetice. Podle analytika poradenské společnosti Ena Jiřího Gavora má ale odkup podílu ve Slovenských elektrárnách dvě strany:

"Pozitivem je část aktiv, jsou to zejména vodní elektrárny. Problematická je jaderná elektrárna Mochovce i zbytek uhelné energetiky, který dožívá jen díky vládním subvencím."

Komplikací v prodeji by mohl být postoj slovenské vlády, která vlastní zbývajících 34 procent. Už dříve dala najevo, že by se v rámci prodeje podílu mohla pokusit získat nad slovenským podnikem většinovou kontrolu.


Zájem HTC o investici v Brně trvá, aktivity však výrobce přerušil

Hala HTC,  foto: ČT24
Zájem výrobce telefonů HTC z Tchaj-wanu o obří investici v Brně trvá. Společnost však přehodnocuje všechny záměry ve světě a v Česku aktivitu přerušila. Nesjednává smlouvy a dohody s dodavateli včetně developera a personálních agentur, uvedla mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

V brněnské průmyslové zóně Černovická terasa mělo vzniknout první opravárenské centrum HTC v Evropě, které mělo postupně zaměstnat až 1000 lidí. Halu si mělo pronajmout od developera CTP Invest, smlouva ale nebyla podepsána. Zhruba stovka zaměstnanců, které firma stihla nabrat, už dostala výpověď.

Firma HTC zažívá aktuálně velmi špatné období. Její akcie se letos propadly o 60 procent a jejich hodnota je nejnižší od roku 2005. CzechInvest je s vedením společnosti nadále v kontaktu.


České firmy rozšiřují nabídku benefitů

Stravenky, slevy na oblečení a welnes, nebo třeba relaxační místnosti, stolní hry a lezeckou stěnu. České firmy neustále rozšiřují nabídku zaměstnaneckých výhod. Letos nově, díky tomu, že se ekonomice daří, nabízejí nejčastěji o dvě zaměstnanecké výhody víc než loni. Zaměstnanci tak mají na výběr v průměru z 12ti benefitů.

Mezi nejoblíbenější patří využívání mobilního telefonu, firmy teď začínají nabízet rozšíření na rodinné příslušníky. I nadále je velmi důležitým benefitem vzdělávání. Mezi další výhody, které společnosti nabízí, patří 13. plat, dovolená navíc, auto i pro soukromé účely. Podle posledního průzkumu společnosti Grafton Recruiutment necelá polovina českých firem chce, aby její zaměstnanci byli spokojení.


Praktičtí lékaři v odlehlých oblastech by mohli dostat vyšší platby

Foto: Archiv Radia Praha
Až 600 tisíc korun navíc by si mohli vydělat praktiční lékaři v odlehlých oblastech. Všeobecná zdravotní pojišťovna chce zvýšit platby za pacienta o 30% v lokalitách, kde obce opakovaně nenajdou praktického doktora jak pro dospělé, tak pro děti. VZP tím chce nalákat lékaře do podhorských oblastí, a na některá místa v blízkosti velkých měst, kde jich je málo. Podle zástupce Sdružení praktických lékařů Michala Bábíčka, takové opatření může lékaře motivovat:

"Pokud nějaký kolega bude mít novou praxi v odlehlé oblasti, kde se obtížně pracuje, nebo je tam méně pacientů a tudíž i ta kapitační platba by byla celkově menší, pak její bonifikace ve výši 30 procent je naprosto v pořádku."

VZP by chtěla toto zvýhodnění zavést už od příštího roku. Lékařům by pojišťovna garantovala vyšší platby za pacienta po dobu pěti let. Pojišťovnu o toto zvýhodnění požádalo ministerstvo zdravotnictví. Bez zásahu hrozí, že se situace v budoucnu zhorší tím, jak budou lékaři odcházet do důchodu.


Soukromí dopravci na železnici hlásí dobré výsledky

Soukromí dopravci na české železnici - Leoexpress i Regiojet - za první pololetí letošního roku hlásí lepší hospodářské výsledky. Firmám se především podařilo nalákat víc cestujících. RegioJet ze skupiny Student Agency se letos dostal poprvé do zisku. Za první pololetí vydělal 7 a půl milionu korun a měl téměř o třetinu víc cestujících než ve stejném období loni.

Konkurenční společnost Leoexpress taky zlepšila hospodaření, přesto zůstává ve ztrátě, konkrétně je v mínusu s 38 miliony korun. Pro srovnání - loni ve stejném období firma zaznamenala ztrátu 64 milionů korun. Ztráty umazala mimo jiné díky nárůstu cestujících, podobně jako u RegioJetu.

"V prvním pololetí letošního roku jsme přepravili o 25 procent více cestujících a rostou nám také tržby. Současně i provozní výsledek hospodaření, který se meziročně dokonce ztrojnásobil,"říká mluvčí Leoexpress Petra Valentová.

Obě společnosti v současné době vedou spory s Českými drahami. Před čtyřmi lety začal antimonopolní úřad vyšetřovat, jestli měly České dráhy právo po příchodu konkurence až o polovinu snížit ceny na trase Praha - Ostrava.


Koh-i-noor zavře svoji továrnu v Číně

Foto: Sjam-K,  CC BY-SA 3.0 Unported
Nejstarší český výrobce psacích potřeb - legendární Koh-i-noor zavře svoji továrnu v Číně. Vyráběl tam levnější druhy svého zboží posledních 11 let. A důvod? Stoupají mzdové požadavky čínských zaměstnanců, zpřísňují se pravidla EU pro dovoz a hlavně prudce klesl prodej zboží v Rusku. Tam směřovala většina produkce z čínského závodu v Nankingu. Místopředseda představenstva a spolumajitel firmy Vlastislav Bříza mladší vysvětlil, že zavřením továrny se snaží zachovat pracovní místa v Čechách:

"Pokles na ruském trhu je dost velký a u nás by to znamenalo omezování výroby. Ačkoliv je výroba v Číně výrazně levnější než v Čechách, tak přesto bližší košile než kabát. Sociální zodpovědnost a vztah k České republice je takový, že jsme se rozhodli uzavřít naši pobočku v Číně."

V Číně přijde o práci pro Koh-i-nor přibližně 100 dělníků. Firma si tam ponechá obchodní zastoupení, protože její výrobky jsou tam stále velmi populární.


Sklizeň obilovin byla dobrá a rychlá

Žně byly letos rychlé, sklizeny jsou téměř všechny obiloviny. Loni jich touto dobou zbývala na polích ještě pětina. Výnosy se blíží loňským rekordním. Nesklizené necelé procento ploch je hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji, uvedla Agrární komora ČR. Posečená je také řepka, výnosy oproti loňsku budou nižší o 243.000 tun.

Na sklizeň obilovin příliš nedolehlo sucho, které sužuje úrodu jiných komodit, jako je kukuřice, brambory, pícniny, chmel. Problémy budou mít i ovocnáři. Meteorologové očekávají na konci srpna další vlnu veder, kdy teploty překročí 30 stupňů Celsia, ojediněle i 35 stupňů.


Na Zemi živitelku přijelo přes 600 vystavovatelů

Země živitelka,  foto: ČTK
Ve čtvrtek začala na českobudějovickém výstavišti tamní nejnavštěvovanější akce roku - Země živitelka. Potrvá do úterý. Loni na ni přišlo i přes deštivé počasí téměř 100.000 lidí, letos organizátoři očekávají větší návštěvnost. Větší byl zájem vystavovatelů, a to i ze zahraničí. Své zboží a služby jich bude prezentovat přes 600, řekli novinářům organizátoři. Neděle bude patřit národním dožínkám.

Země živitelka je největší průřezový agrosalon v ČR. Není specializovaná na určitá odvětví, ale zahrnuje všechna ze zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až po myslivost a rybářství. Objeví se ochutnávky i prodejní stánky.


U Čechů roste zájem o dovolené, kde je vstup dětí zakázán

Zájem o klidné dovolené, kam mají děti vstup zakázán, u Čechů roste. Podle Asociace cestovních kanceláří je poptávka po takových zájezdech čtyřikrát vyšší než před pěti lety. Mezi nejvyhledávanější patří hotelové rezorty v Karibiku. Turisté míří i do jižní Evropy. V Česku ale podobné hotely nebo restaurace bez dětí oficiálně být nesmějí.

Mezi klienty, kteří mají nejčastěji zájem o dovolenou v hotelích bez dětí, patří především starší lidé, potvrzuje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch:

"Méně často jsou to mladé páry. Myslíme si, že mladé páry se dokáží vyrovnat s tím, že někde vedle nich křičí malé děti. Starší páry opravdu už chtějí více klidu. Jsou to buď manželské páry, nebo například dvě starší kamarádky nebo dva starší kamarádi."

Tito lidé nejčastěji míří do exotických zemí, které nabízejí nejvíce možností hotelů bez dětí.


Zámky se mění v luxusní hotely

Zámek Štiřín,  foto: Miloš Turek
Zámek ve francouzském Versailles by se mohl přeměnit v luxusní hotel. Díky tomu by vydělal víc peněz na nákladnou údržbu celého historického areálu. O zámecké hotely je zájem i v Česku.

Podobný koncept - hotel na zámku - už několik let funguje například ve státním Štiříně. Vloni do Štiřína přijelo 50 tisíc lidí. Ročně tak hotel vydělá desítky milionů korun. Ty pak opět dá na opravy a provoz. O klienty, kteří si chtějí užít zámeckou atmosféru, se v Česku přetahuje asi 50 hotelů. Zájem mají cizinci i Češi. Nevýhodou zámků je, že jsou většinou dál od velkých měst, potvrzuje ředitel Štiřína Václav Hrubý:

"Klientela se musí odvíjet od lidí, kteří chtějí klid, chtějí být ve volné přírodě, chtějí být mimo velkoměsto. Ale bohatý turista chce většinou být ve středu města, takže pokud se týká této klientely, spíš paběrkujeme. Teprve pokud není místo v Praze, pak hledají něco v okolí."

Většina zámeckých hotelů ale vydělává hlavně na kongresové turistice, firemních večírcích, nebo svatbách.