Ekonomický přehled týdne

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Každý pátý mladý Čech uvažuje o vystěhování kvůli penězům. Odbory: ČR má vyrábět hodnotné výrobky, potřebuje posílení koruny. Plynovod ČR-Polsko a ropovod z Litvínova do Německa se dostaly mezi projekty EU. Hodnota bankovek a mincí v oběhu poprvé překonala 500 miliard Kč. Hodnota nových veřejných zakázek ve stavebnictví klesla o třetinu. Škoda Auto zdražila nejžádanější vozy na tuzemském trhu. Mýtné vydělává téměř dvojnásobek oproti startu v roce 2007. Ministr Jurečka: Vláda chystá nařízení umožňující podporu výrobcům mléka. Ministerstvo zdravotnictví chce lépe kontrolovat hospodaření nemocnic. Brněnští zastupitelé schválili koupi 61ti procent akcií Veletrhů Brno.

Každý pátý mladý Čech uvažuje o vystěhování kvůli penězům

Foto: Kristýna Maková
Téměř každý pátý Čech ve věku mezi 18 a 24 lety uvažuje o tom, že se přestěhuje do jiné země, aby si finančně polepšil. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intrum Justitia, která se zabývá správou pohledávek. Každoročního průzkumu finanční situace se zúčastnilo přes 22.400 Evropanů z 21 zemí.

Skoro polovina dotázaných Čechů v této věkové skupině shodně poukazuje na průběžné zlepšení v oblasti osobních financí. Celá polovina ale přiznává, že během uplynulých 12 měsíců pozdě zaplatili alespoň jednu fakturu. Na úhradu účtů si během posledních šesti měsíců vypůjčilo peníze 12 procent mladých.


Odbory: ČR má vyrábět hodnotné výrobky, potřebuje posílení koruny

Podle odborů Česko potřebuje pro příští roky změnit svou hospodářskou politiku. Soustředit by se mělo na odbornou práci, inovace a výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu by se české výdělky měly také rychleji přibližovat k úrovni příjmů ve vyspělých státech. Ke srovnávání hodnoty českých a zahraničních mezd je nutné i posílení koruny, a to zhruba o 20 procent. Při představení odborářského programu Vize to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

"Úplně nejdůležitější je, jestli se pochopí, že ČR šla špatným směrem a měla by se vydat jinudy. To, že jsme se po 26 letech dohrabali na úroveň 28 procent hodinové mzdy Německa a 29 procent Rakouska, by s námi mělo zamávat," uvedl hlavní ekonom ČMKOS Martin Fassmann. Zdůraznil, že hospodářskou politiku státu musí vytvořit vláda.


Plynovod ČR-Polsko a ropovod z Litvínova do Německa se dostaly mezi projekty EU

Foto: ČT24
Plynovod Stork II, který má propojit Česko s Polskem, či prodloužení ropovodu z Litvínova do rafinerie v německém Spergau se dostaly na aktualizovaný seznam evropských projektů společného zájmu. Seznam má celkem 159 klíčových součástí budoucí evropské energetické infrastruktury. Česka se týká také projekt na potrubí plynovodu mezi Břeclaví a Baumgartenem a Reinthalem v Rakousku.


Hodnota bankovek a mincí v oběhu poprvé překonala 500 miliard Kč

Celková hodnota bankovek a mincí v oběhu překonala ke konci minulého týdne poprvé 500 miliard korun. Informovala o tom Česká národní banka. Nejvíce je v oběhu tisícikorun a korunových mincí. "I přesto, že dochází k rozvoji bezhotovostního placení a zavádění nových způsobů bezhotovostních plateb, růst hodnoty peněz v oběhu nebyl zatím nijak zásadně ovlivněn. Roční výroba peněz neklesá, naopak stoupá v důsledku ekonomického oživení a větší potřeby peněz," uvedla ČNB.


Hodnota nových veřejných zakázek ve stavebnictví klesla o třetinu

Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek ve stavebnictví v ČR ke konci října meziročně klesla o 34,6 procenta, z toho v pozemním stavitelství o 49,7 procenta. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS. "Je to dáno především úbytkem nově vypisovaných zakázek spolufinancovaných z prostředků EU spojeného s přechodem na nové finanční období," uvedl ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Zdeněk Kunc.


Škoda Auto zdražila nejžádanější vozy na tuzemském trhu

Společnost Škoda Auto zdražila své nejžádanější vozy na tuzemském trhu. O patnáct tisíc korun více si od tohoto týdne musí připravit zájemci o Superb, sedm tisíc si připlatí za Octavii a pět tisíc za Fabii. Zvýšení cen přichází zhruba rok po posledním plošném zdražování škodovek.

Firma svůj krok zdůvodňuje růstem inflačních tlaků. V České republice v říjnu naopak klesly průmyslové ceny o téměř 4 procenta. A spotřebitelské ceny v říjnu rostly jen o 2 desetiny. Inflace je dlouho kolem nuly. Navíc je stabilní i kurz české koruny. Analytik společnosti Colloseum František Bostl si proto myslí, že příčiny zdražení mohou být jiné:

"Důvodem může být lepšící se evropská ekonomika, snižující se nezaměstnanost, čili vliv úspor domácností, které mají více prostředků na to koupit si nové auto."


Mýtné vydělává téměř dvojnásobek oproti startu v roce 2007

Elektronické mýtné vydělává v současné době v tuzemsku téměř dvojnásobek peněz než v roce 2007, kdy systém v Česku vznikl. Zatímco v roce 2007 se na mýtném od kamionů vybralo 5,5 miliardy korun, letos se má výběr podle odhadů vyšplhat téměř na deset miliard korun. Vyplývá to ze statistických údajů poskytnutých ČTK provozovatelem tuzemského mýta, společností Kapsch.

Od vítězství této firmy v soutěži na provoz mýta uplynulo deset let. Přestože počet projíždějících kamionů roste, snižuje se podíl tuzemských přepravních firem. Na tuzemské přepravce v současnosti připadá 53 procent všech kamionů.


Ministr Jurečka: Vláda chystá nařízení umožňující podporu výrobcům mléka

Photo: ČT
Česká vláda by měla v příštích čtrnácti dnech přijmout nařízení, které od počátku příštího roku umožní reálně zahájit podporu českých zemědělců postižených nepříznivým vývojem trhu. Uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka. Letošní září bylo podle něj měsícem, kdy se po více než roce zastavil v Evropě propad cen mléka.

Evropská komise schválila v září 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč) pomoci pro zemědělce postižené vývojem na trhu. Většina této sumy, 420 milionů eur (přes 11,3 miliardy Kč), je určena na cílenou pomoc přímo v členských zemích. V českém případě tak je k dispozici v přepočtu zhruba 313 milionů Kč, kterou je možné z národních zdrojů stoprocentně navýšit.


Ministerstvo zdravotnictví chce lépe kontrolovat hospodaření nemocnic

Filip Jandourek,  ČRo
Ministerstvo plánuje změny ve vykazování péče. Plánuje zavést takzvaný DRG systém, kdy nemocnice dostanou zaplaceno nikoliv za výkony, ale za diagnózu. Nejdřív ale musí léčbu spočítat a nově nacenit. Podle ředitele Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislava Duška by nové kalkulace mohly české zdravotnictví zefektivnit:

"Pojďme nasbírat reálná ekonomická data. Pokud to ukáže, že ten systém je podfinancovaný, tak určitě ne plošně a určitě ne ve všech segmentech péče. Třeba v tom systému na druhé straně najdeme rezervy, které to dovedou pokrýt."

Nová kontrola nákladů lůžkové péče by měla odstranit rozdíly, které vznikají v jejím vykazování. Nemocnice teď dostávají zaplaceno za konkrétní výkony, třeba jednotlivé operace nebo rentgenová vyšetření. Nově by ale měly získat peníze za kompletní léčbu pacienta - tedy od chvíle, kdy překročí práh nemocnice až po chvíli, kdy ji opustí. Nemocnice totiž dnes přesnou částku léčby prakticky ani samy neznají, když nemocný cestuje z oddělení na oddělení, říká ekonomka Markéta Bartůňková:

"V tuhle chvíli nemocnice, jelikož nejdou do detailu, účtují svoji spotřebu léků pouze na standardní lůžko. Tak ztrácíme informaci o tom, kolik nákladů bylo vynaloženo na lůžkách intenzivní péče."

Nemocnice si navíc stěžují, že současné proplácení péče přes výkony neodráží reálné náklady a tak se chybějící peníze snaží nahnat jinde, třeba na zdravotnickém materiálu, lécích, praní prádla a podobně.

Samotné nemocnice jsou ke změnám nakloněné a dobrovolně se hlásí do sítě takzvaných referenčních zařízení, která poskytnou data a nový systém vykazování péče vyzkouší. Ministerstvo totiž plánuje zavést nový systém do praxe za zhruba dva roky, právě v roce 2018.


Brněnští zastupitelé schválili koupi 61ti procent akcií Veletrhů Brno

Brněnští zastupitelé schválili odkoupení většinového podílu v tamním výstavišti. Německému vlastníkovi Messe Düsseldorf zaplatí za jedenašedesát procent akcií 225 milionů korun. Kromě samotné ceny za obchodní podíl bude muset společnost Němcům ještě splatit téměř čtyřsetmilionovou půjčku.