Ekonomický přehled týdne

Foto: Klára Stejskalová, archiv Českého rozhlasu
0:00
/
0:00

Sněmovna hladce schválila rozpočet na příští rok. Ministr Mládek i odbory označily návrh NWR na předčasné uzavření dolu Paskov za nedůstojný. Kvůli odstávkám bloku Dukovan hrozí ČEZu nižší zisk v řádu miliard.

Sněmovna hladce schválila rozpočet na příští rok, počítá se schodkem 70 miliard korun.

Výsledek hlasování o státním rozpočtu,  foto: ČTK
Sněmovna hladce schválila rozpočet na příští rok. Opozice hlasovala proti. Poslanci přidali peníze například na důchody, vysokým školám, na podporu sportu nebo na sociální záležitosti. Rozpočet počítá se schodkem 70 miliard korun, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO):

"Schválili jsme pozměňovací návrhy rozpočtového výboru, i pozměňovací návrh na navýšení důchodů o 600 miliónů na příští rok a příspěvek na péči o 520 miliónů korun pro handicapované."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Podle opozice deficit mohl být o 20 až 30 miliard korun nižší. Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska je dobrá zpráva to, že je rozpočet schválený. Jinak ho ale vnímá negativně:

"Špatná zpráva je, že je to plýtvavý rozpočet a znamená nabírání tisíců státních zaměstnanců navíc. Dohromady to dělá 21 tisíc za dva roky. To budou platit daňoví poplatníci a je to naprosto zbytečné."

Senát rozpočet neprojednává, míří tedy rovnou k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.


Ministr Mládek i odbory označily návrh NWR na předčasné uzavření dolu Paskov za nedůstojný

Foto: archiv OKD
Situace v těžební společnosti OKD je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vážná a zdaleka nejde jen o osud ztrátového Dolu Paskov. Hrozí propouštění a v krajním případě i vyhlášení konkurzu, prohlásil ministr po jednání s odborovými předáky. Situací se bude v pondělí zabývat vláda i tripartita. Prioritou kabinetu je podle Mládka chránit horníky a zachovat sociální smír, nikoliv pomáhat soukromé společnosti.

Návrh předložený manažery OKD označil Mládek za nedůstojný:

Jan Mládek,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
"Nedůstojný je ještě pěkné adjektivum pro to, co bylo předloženo. Chtěl bych vyjádřit naději, že do ledna, kdy předpokládám, že proběhne jednání s vedením OKD, bude ten návrh vypadat jinak."

NWR zveřejnila plán zavřít důl Paskov dřív, než v roce 2017, jak bylo dohodnuto. Argumentuje dlouhodobě klesajícími cenami uhlí. Dohoda totiž předpokládala, že cena uhlí neklesne po tři po sobě následující čtvrtletí pod 110 dolarů za tunu. To se ale právě teď děje. OKD má dlouhodobě problémy s nízkými cenami uhlí, nedaří se jí vybřednout z obrovské ztráty.


Kvůli odstávkám bloku Dukovan hrozí ČEZu nižší zisk v řádu miliard

Jaderná elektrárna Dukovany,  foto: Jiří Sedláček,  CC BY-SA 4.0
Elektrárenské společnosti ČEZ hrozí další propady tržeb. V jaderné elektrárně Dukovany totiž běží jen jeden blok. Od poloviny září jsou zbývající tři odstaveny. A to kvůli kontrolám svarů. Blok číslo jedna je však v provozu 30 let, což je doba, po jejímž uplynutí musel ČEZ požádat o nové povolení. Protože na bloku pořád pokračují kontroly, nemůže ho zatím dostat. Prodloužena ale bude platnost nynějšího povolení.

Na hospodaření elektrárenské společnosti to může mít dopad v řádech miliard korun. Toho se obává i ministr průmyslu a obchodu ze sociální demokracie Jan Mládek:

Foto: ČT24
"Já doufám, že se ten problém vyřeší, kdyby to přestalo, to by byla ztráta národohospodářského rozměru. Už teď je to několik miliard ztráty pro ČEZ."

Už v polovině října ČEZ předpokládal, že za celý letošní rok bude mít o 4 miliardy korun nižší provozní zisk než plánoval. Celkový zisk firmy má být 64 miliard korun.


Českého výrobce potravin Hamé koupila norská společnost Orkla.

Petr Kopáček,  foto: archiv Petra Kopáčka
Česká potravinářská firma Hamé mění majitele. Za 175 milionů eur, v přepočtu asi 4 miliardy a 700 milionů korun, ji kupuje norská firma Orkla. Ta už vlastní například společnost Vitana. Firmy už podepsaly kupní smlouvu. Společnost Hamé vnímá změnu majitele pozitivně, říká její mluvčí Petr Kopáček:

"Skupině Hamé se mimořádně daří, nyní forma potřebuje silného zkušeného vlastníka, který jí dá nový impuls a dostatečně využije její potenciál a podpoří ji v jejím dalším růstu a rozvoji."

Foto: archiv Hamé
Transakci budou ještě posuzovat antimonopolní úřady obou zemí. Hamé loni vykázala tržby 4,9 miliardy korun. Téměř 70 procent tržeb je z České republiky a Slovenska, export firmy směřuje zhruba do 40 zemí světa na pěti kontinentech. Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy.


Češi dluží jeden a tři čtvrtě bilionu korun

Foto: Eva Odstrčilová,  archiv Českého rozhlasu
Lidé více utrácejí, víc si ale taky půjčují. Zadlužení koncem třetího čtvrtletí stouplo meziročně o 76 miliard korun. Vyplývá to ze statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Celkem mělo nějakou formu úvěru 3 miliony 100 tisíc lidí. Přitom půl milionu má jak krátkodobou, tak dlouhodobou půjčku. Ne každý dluh musí být nebezpečný. Pokud jde například o investici do bydlení, může se brát jako zdravý dluh. A těch je většina - řekl ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl:

"76 procent celkového zadlužení domácností tvoří hypoteční úvěry, dlouhodobý dluh, který je splácen řádně a nepředstavuje žádné riziko pro občany. Zbytek jsou krátkodobé úvěry a tam už potom dochází k horšímu splácení."

V tuto chvíli dlužníci nesplácejí 9 procent krátkodobých úvěrů. Koncem třetího čtvrtletí dosáhla celková částka dluhu po splatnosti výše téměř 51 miliard korun. Lidé se hodně zadlužují také před Vánoci. Podle průzkumu exekutorské komory si chce na vánoční výdaje půjčit letos milion a 300 tisíc lidí. Popsal mluvčí komory David Sahula:

"Nás zarazilo, že 265 tisíc lidí, to znamená 20 procent těch, kteří si chtějí na Vánoce půjčit, bylo nebo je v současné době v exekuci. My jsme dokonce zaznamenali i případy, kdy člověk s více než 20 exekucemi uvažuje o tom, že si půjčí na vánoční svátky."

Češi za nákup jídla, výzdobu a dárky lidé dají necelých osm tisíc. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK.


V Česku přibylo lidí bez práce, nezaměstnanost se však drží na úrovni 5,9 procent

Úřad práce,  foto: ČT24
V Česku přibylo lidí bez práce. Nezaměstnaných bylo v listopadu skoro 432 tisíc, a to je zhruba o tisícovku víc, než tomu bylo předchozí měsíc. Důvodem je totiž konec sezonních prací, a to hlavně ve stavebnictví, zemědělství nebo v turismu. Přesto nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na úrovni 5,9 desetin procenta. Lidí bez práce je nejméně v Praze, naopak nejvíc jich je v Ústeckém kraji.



Foto: Klára Stejskalová,  Český rozhlas
Na jedno volné pracovní místo připadají v průměru zhruba 4 uchazeči. V současnosti je největší poptávka po technických profesích, a to napříč všemi obory. Podniky mají největší problém sehnat kvalifikované pracovníky. V porovnání s říjnem klesl počet volných míst o více než 2000.

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta. K růstu přispěl opět hlavně automobilový průmysl, klesla výroba elektřiny. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Stavební produkce v Česku v říjnu letos poprvé klesla. Meziročně se snížila o 1,3 procenta.


Živnostníkem roku se stala Rehana Ježková z Tábora, která vyrábí oblečení pro nošení dětí

Rehana Ježková,  foto: archiv soutěží Firma roku a Živnostník roku
Živnostníkem roku 2015 je Rehana Ježková z Tábora. Její firma vyrábí oblečení pro rodiče, kteří nosí děti na těle v šátcích nebo ergonomických nosítkách. Rehana Ježková začala šít oblečení pro rodiče s dítětem v šátku před pěti lety a svoje zboží teď vyváží do celé Evropy, ale taky Kanady a Austrálie. Vítězem soutěže Firma roku 2015 je výrobce stavebních modulů Koma Modular.