Ekonomický přehled týdne

Ilustrační foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

Českému průmyslu chybí minimálně 70.000 dělníků a tisíce vysokoškolsky vzdělaných strojařů, elektrotechniků, chemiků či expertů textilního průmyslu.

Ilustrační foto: Filip Jandourek
Podle analýzy Asociace exportérů (AE) je nyní na českém trhu práce v součtu více než 117.000 volných pracovních míst. Kvůli stavu trhu práce tak stojí český průmysl už na hranici svých možností.

Exportéři se obrátili dopisem na členy vlády a navrhli několik řešení pro rychlejší nábor potřebných pracovních sil ze třetích zemí jako jsou Ukrajina, Vietnam, Bělorusko či Rusko.


Odbory ve Škodě Auto navrhly zprostředkovatele a spějí ke stávce

Odboráři Škody Auto navrhli konkrétního zprostředkovatele v jednání o mzdách a učinili tak další krok ke stávce, když podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka oficiálně odmítli poslední nabídku vedení automobilky. Informuje o tom týdeníku Škodovácký odborář. Odboráři požadují osmiprocentní růst mezd za 12 měsíců, firma nabízí nárůst o šest procent během dvou let. Institutu zprostředkovatele musejí odboráři ze zákona využít, aby nakonec mohli ke stávce legálně přistoupit.

Foto: ČT24
České televizi (ČT) Povšík řekl, že ještě důležitější jsou kompenzace za některé vícesměnné pracovní modely, které zaměstnance neúměrně zatěžují. Firma podle něj plánuje některé agresivní modely pracovní doby. Chce prý zavést i sedmnáctisměnný provoz, kdy by zaměstnanci přicházeli o některé víkendy a volno by jim vyšlo na všední dny. "My si uvědomujeme, že tyto modely pracovní doby jsou potřeba, pro firmu jsou nutné. Ale požadujeme kompenzace, například zkrácenou pracovní dobu, více peněz, příspěvky na dopravu a další věci," podotkl Povšík.


Česko je pro Rakousko šestým nejdůležitějším obchodním partnerem

Česko navštívil tento týden rakouský prezident Heinz Fischer. Jednal s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Česko je pro Rakousko šestým nejdůležitějším obchodním partnerem. Vyplývá to z ankety mezi rakouskými firmami, které u nás mají své zastoupení. Dalšímu posilování vzájemných vztahů podle ministra průmyslu a obchodu z ČSSD Jana Mládka brání, že nejsou dokončené dálnice mezi Brnem a Vídní a Prahou a Lincem. Stavby brzdí vyhodnocování jejich dopadu na životní prostředí.


Sněmovna schválila novou regulaci i zdanění hazardu

Ilustrační foto: Barbora Kmentová
Sněmovna dnes schválila novou regulaci a zdanění hazardu. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Odpůrci tohoto nástroje hovoří o cenzuře internetu.

Poslanci přes nesouhlas ministra financí Andreje Babiše (ANO) schválili pouze dvě sazby zdanění hazardu, vláda navrhovala tři sazby. Babiš varoval, že to sníží výnos z daní:

"V rámci koalice jsme si jasně řekli, že koaliční poslanci mají hlasovat pro vládní návrh, i když samozřejmě KDU-ČSL říká, že oni nehlasovali na vládě. Je to 450 miliónů korun méně pro obce a pro stát."

Na automaty bude daň 35 procent a na ostatní druhy her 23 procent. Lidé, kteří dostávají příspěvky v hmotné nouzi, nebo gambleři, kteří se ocitnou na takzvaném blacklistu, si už nezahrají. Vzniknou totiž hráčské účty a on-line přístroje je ke hře nepustí.


Prezident Zeman by OKD nejraději znárodnil speciálním zákonem

Foto: archiv OKD
Prezident republiky Miloš Zeman si myslí, že nejvhodnějším řešením krize kolem Ostravsko-Karvinských dolů by bylo znárodnění prostřednictvím speciálního zákona. Podle sociálnědemokratického ministra průmyslu Jana Mládka by ale bylo problematické jak zdůvodnění, tak stanovení ceny černouhelných dolů:

"V právním státě je samozřejmě znárodnění možné pouze za náhradu a řešili bychom obtížný problém kolik je ta cena, a kolik by měla být kompenzace stávajícím vlastníkům. Mohlo by se stát, že bude cena záporná, takže by nedostali nic. Otázkou by asi bylo, který znalec by to ohodnotil, a jak bychom to obhájili."

O koupi OKD projevil zájem slovenský miliardář Krúpa. Na rozdíl od nabídky obchodníka Petra Pauknera a dalších podnikatelů nepodmiňuje koupi insolvencí firmy.


Ministři podpořili výstavbu průmyslové zóny v Bochoři u Přerova

Vláda podpořila výstavbu průmyslové zóny v Bochoři u Přerova. Vznikne v areálu bývalé vrtulníkové základny. Bude tam několik set hektarů pro nové investory. Severní část by měla sloužit pro běžné průmyslové využití a jižní pro letecký průmysl - říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD:

"Počítáme se zachováním tamního letiště. Tato zóna by měla být přístupná z pohledu silniční, železniční a částečně také letecké dopravy. V této lokalitě by měly vzniknout fakticky dvě oddělené průmyslové zóny. Jedna v rozsahu zhruba 200 hektarů, druhá v rozsahu 120 hektarů." Vláda schválila i jednorázovou podporu 69 milionů korun pro jihokorejskou společnost Hyundai Mobis, která chce v Mošnově na Novojičínsku vybudovat závod na světlomety za zhruba čtyři miliardy korun. Ostrava původně předpokládala, že investorovi prodá pozemky pro stavbu továrny za symbolickou cenu, což se ale později ukázalo jako nemožné, protože s takovým rozsahem podpory nesouhlasila Evropská komise. Město se tak nakonec se společností dohodlo na tom, že za pozemky zaplatí zhruba 69 milionů korun a stát jí tuto investici bude kompenzovat. Továrna má začít vyrábět počátkem roku 2017.


Zboží mezi ČR a Antverpami bude vozit pravidelný vlakový spoj

Ilustrační foto: Evropská komise
Ústí nad Labem a belgický přístav Antverpy nově spojuje nákladní železniční doprava. Vlaky budou zatím jezdit třikrát, později nejspíš i pětkrát týdně. Expresní vlaky, které náklad mezi Belgií a Českem dopraví za 26 hodin, by se tak měly stát spolehlivým a rychlým alternativním způsobem dopravy zboží, které by jinak putovalo po silnici, či do jiného přístavu, například do německého Hamburku. Rozsáhlý přístavní komplex v Antverpách má spojení s 1400 dalšími přístavy.


Horníci z hlubinných dolů by mohli odcházet do důchodu dřív, než plánovala vláda

Horníci z hlubinných dolů by mohli odcházet do důchodu ještě dřív, než plánovala vláda. ČSSD při druhém čtení důchodové novely ve Sněmovně navrhla, aby mohli odcházet do penze o šest, případně o sedm let dřív, než ostatní zaměstnanci. Vládní návrh počítá s pěti lety. Proč se tak ČSSD rozhodla, vysvětlil šéf jejích poslanců Roman Sklenák.

"Ta pětiletá hranice se nám zdá nedostatečná vzhledem ke zdravotnímu stavu horníků po těch letech, kdy pracují v podzemí. Proto navrhujeme alternativně šest nebo sedm let. Rozpočtové dopady tam nejsou příliš velké a zejména v situaci, kdy hrozí spoustě horníků propouštění, by tento návrh mohl pomoci řešit i jejich situaci." Návrh ČSSD kritizuje opozice. Vadí jí, že s ním sociální demokraté nepřišli dřív, když se vládní návrh připravoval.


Vláda by měla mít možnost zvyšovat penze až o 2,7 pct., chce ČSSD

Ilustrační foto: Filip Jandourek
Kabinet by měl mít pravomoc zvyšovat důchody o procentní bod víc, než uvádí vládní penzijní novela. V jejím druhém sněmovním čtení to navrhli poslanci koaliční ČSSD. Vládní návrh by podle ekonomických ukazatelů neumožňoval příští rok valorizaci ani o 200 korun, uvedl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák, podle kterého se mluví o 300 korunách.

Jiný způsob valorizace starobních penzí chce prosadit opoziční ODS. Navrhla zvýšit základní výměru důchodu z nynějších devíti procent na 9,5 procenta, nebo na 10 procent. Dále navrhují, aby se důchody meziročně valorizovaly nejméně o 1,2 procenta. Vláda by současně dostala právo zvýšit penze až o 1,8 procenta v případě, že by se takové valorizace nedosáhlo zákonným rámcem. Musela by si ale vyžádat souhlas sněmovního rozpočtového výboru.


Ministr spravedlnosti chce vyšší zaměstnanost vězňů

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce, aby se do několika let zaměstnanost vězňů blížila 100 procentům. Resort o zaměstnávání odsouzených jedná s desítkami podniků. Pelikán to řekl v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

U zdejší věznice by se v červnu měl otevřít nový závod belgického výrobce cukrovinek, který zaměstná 200 odsouzených žen. Bude to střežené pracoviště propojené koridorem přímo s areálem věznice. Zájem Vězeňské služby a soukromého investora se takto prolíná poprvé.


Rostou ceny bytů

Ilustrační foto: Martina Schneibergová
Ceny bytů rostou. Už loni to bylo znát, letos je ale tempo ještě rychlejší. Záleží samozřejmě na lokalitě. V Praze a v Brně je to nejvíc, ale můžeme mluvit o tempu 3 až 5 procent zdražení bytů za poslední rok. Letos už se to blíží i 6ti procentům. Důvodem, proč ceny bytů rostou, jsou nízké hypotéky, větší ochota bank půjčovat, masivnější ekonomická jistota domácností a především levné peníze.

Poptávka stále roste, stavbaři nestačí odpovídajícím tempem dokončovat nové domy. Přitom se nedá předpokládat, že by centrální banka letos změnila svoji politiku, takže i banky budou ochotné půjčovat a lidé investovat.


Výzkum: Sociální bydlení potřebuje minimálně 181.000 domácností

Sociální bydlení by mohlo v Česku potřebovat přinejmenším kolem 181.000 domácností, tedy víc než čtyři procenta. Za střechu nad hlavou vydávají přes dvě pětiny příjmu a po zaplacení nákladů na bydlení jim nezůstane ani životní minimum.

Ztráta bydlení by ale kvůli vysokým výdajům a nízkému příjmu mohla hrozit zhruba desetině českých domácností, v nichž žije přes 885.000 dospělých a dětí. Vyplývá to ze zjištění Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.


Ministr Dienstbier navrhuje rozšířit možnost oddlužení pro víc dlužníků

Jiří Dienstbier,  foto: Filip Jandourek
Na oddlužení by v budoucnu mohlo dosáhnout víc lidí než dnes. Dlužníci by mohli splácet déle a také menší díl svých závazků, museli by se ale snažit situaci řešit, hradit aspoň část dluhů a spolupracovat se sociálními pracovníky. Rozšíření možnosti oddlužení navrhuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něj propočty ukázaly, že by díky změně stát mohl ročně získat minimálně tři miliardy korun na uspořených dávkách a příjmech z daní a odvodů.

Nyní může být oddlužen člověk, který na počátku zaručí, že za pět let splatí aspoň 30 procent dluhů. Podle ministra tyto podmínky řada lidí nesplňuje a na oddlužení nedosáhne.


Premiér Sobotka souhlasí s tím, aby se zdravotníkům v nemocnicích zvýšily platy

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka souhlasí s požadavkem krizového štábu nemocnic a odborů na růst platů zdravotníků. Řekl to po společném jednání. Od příštího roku by se podle něj mohly mzdy zvýšit o 10 procent. Požadavky krizového štábu na růst platů jsou podle premiéra Sobotky oprávněné:

"Chtěl bych, abychom jednali v koalici a ve vládě o zvýšení platů v příštím roce, o navýšení plateb za státní pojištěnce. Současně bych chtěl, abychom jednali i o dlouhodobých krocích, které možná překročí horizont tohoto volebního období, ale byl bych rád, abychom vyslali signál dlouhodobé stability v oblasti zdravotnictví. To je asi to nejlepší, co můžeme udělat pro to, abychom udrželi lékaře a sestry." Výdělky by podle premiéra měly stoupnout nejen v nemocnicích státu, kde platí tarifní tabulky, ale i v nemocnicích krajských.


Společnost Orco opouští chorvatský trh

Česko-lucemburská developerská firma Orco opouští chorvatský trh. Za v přepočtu skoro 220 milionů korun prodala část svého podílu v letovisku Sunčani Hvar. Informují o tom Hospodářské noviny. Kupcem je dceřiná společnost finanční skupiny J&T. Orco se chce zaměřit na snižování dluhu. Za loňské tři čtvrtletí totiž společnost hospodařila se ztrátou více než 20 milionů eur. Před dvěma lety už Orco prodalo čtvrtinový podíl v luxusním hotelovém resortu na ostrově Hvar za symbolické jedno euro. Společnost se tak postupně zbavuje neziskových aktivit. J&T chce do budoucna svůj vliv v chorvatském letovisku posílit. Podle chorvatského tisku má zájem zhruba o dvaatřicetiprocentní podíl, který v současnosti drží stát a tamní vláda. Za balík akcií by tak skupina měla zaplatit v přepočtu až 360 milionů korun.