Ekonomický přehled týdne

Dan Ťok, foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

Dan Ťok za hnutí ANO byl jmenován ministrem dopravy. Nahradil Antonína Prachaře, který nedávno rezignoval. Prezident Zeman při jmenování řekl, že Dan Ťok je za šest let už desátý ministr dopravy a že se šéfové tohoto rezortu střídají jako figurky na orloji. Dan Ťok přichází do funkce přichází z pozice šéfa společnosti Skanska, jedné z nejvýznamnějších stavebních firem. To se stalo předmětem kritiky kvůli možnému střetu zájmů. Nakonec podle premiéra rozhodla Ťokova pověst člověka aktivně vystupujícího proti netransparentním veřejným zakázkám.

Dan Ťok,  foto: Filip Jandourek
Dan Ťok za hnutí ANO byl jmenován ministrem dopravy. Nahradil Antonína Prachaře, který nedávno rezignoval. Prezident Zeman při jmenování řekl, že Dan Ťok je za šest let už desátý ministr dopravy a že se šéfové tohoto rezortu střídají jako figurky na orloji. Dan Ťok přichází do funkce přichází z pozice šéfa společnosti Skanska, jedné z nejvýznamnějších stavebních firem. To se stalo předmětem kritiky kvůli možnému střetu zájmů. Nakonec podle premiéra rozhodla Ťokova pověst člověka aktivně vystupujícího proti netransparentním veřejným zakázkám.

Mezi nejdůležitější úkoly nového šéfa dopravy patří personální stabilizace Ředitelství silnic a dálnic, rozhýbání výstavby dopravní infrastruktury a zajištění včasného výběru provozovatele mýtného systému. Ministr uvedl, že není spokojený s tím, jak dráhy zareagovaly na nedávnou ledovkovou kalamitu, kdy řada vlaků s cestujícími uvízla na trati. "Nemůžeme být spokojení s tím, že nám sedí lidé ve vlaku pět, šest, sedm až 14 hodin a nevědí co s nimi bude," dodal.


Státní rozpočet míří k závěrečnému schvalování. Poslanci navrhli přesuny peněz uvnitř rozpočtu za asi 3,5 miliardy korun. Chtějí přesunout 300 miliónů na filmové pobídky, miliardu na podporu sportu. Rozpočet počítá se schodkem 100 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připustil, že výsledný schodek může být i nižší. Také letos očekává pokles schodku až na 80 miliard korun.


Ilustrační foto: Filip Jandourek
Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí stoupla na 25.219 Kč. Meziroční růst nominálních mezd činil 1,8 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se mzda zvedla o 1,2 procenta. Ekonomové upozorňují, že reálné zvýšení mezd v nemalé míře zajišťuje nízká inflace pohybující se hluboko pod cílem centrální banky. Ve srovnání se zahraničím si zaměstnanci letos nijak nepolepšili, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Kupní síla Čechů v eurech kvůli oslabení koruny klesla podle něj téměř o pět procent.

S koncem roku také lidé řeší, jestli dostanou tzv. 13. plat nebo finanční odměny. Bude jich víc než loni. Podle Kateřiny Jaroňové ze společnosti Profesia.cz je to díky lepší ekonomické situaci: "13. plat je nárokovatelná složka mzdy, je většinou uveden ve smlouvě, finanční odměna závisí od dobré vůle zaměstnavatele, většinou podle dobrého hospodářského výsledku. Na oba dva tyto benefity dosáhne letos každý pátý, což je proti loňskému roku zlepšení proti 15 procentům na 20 procent."

Na druhou stranu ale každý druhý pracující podle Jaroňové nikdy v životě finanční benefity nedostal.


Maloobchodní tržby v Česku v říjnu zrychlily meziroční růst na 7,5 procenta. Za pozitivními výsledky maloobchodu stojí podle analytiků kombinace několika faktorů. "Zlepšování situace na pracovním trhu, nízký růst spotřebitelských cen a díky tomu i rostoucí reálné mzdy a v neposlední řadě i optimistická očekávání domácností," vyjmenoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Tržby táhnou hlavně prodeje aut. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška vzali spotřebitelé v říjnu obchody útokem. Šetří naopak na návštěvách restaurací a nákupu pohonných hmot.


Ilustrační foto: Filip Jandourek
Stát letos vypsal nejvíce stavebních zakázek za tři roky, stavaři mohou získat práci až za 115 miliard korun. Zadávání tendrů však vázne, zrušen byl každý desátý letos vyhlášený. Státní instituce od ledna do konce října vypsaly celkem 3036 výběrových řízení na stavební práce, což je meziročně o 32 procent více. "Stát tvoří přibližně třetinu objemu výkonu českého stavebnictví, proto je tento nárůst už znát v celkových výkonech sektoru. V některých segmentech - například v železničním stavitelství - je už dokonce převis poptávky nad kapacitou stavebních firem, které nestíhají," uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.


Most v Ostravě neobstál ve zkoušce testu. Rychlost se sníží na 30 km/h a auta je budou moci projíždět pouze v jednom pruhu. Zřícení oběma mostům podle Ředitelství silnic a dálnic nehrozí, může ale nastat situace, kdy bude nutné na ně zakázat vjezd úplně. Na mostech se během letošního léta objevily trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybují nerovnoměrně a ložiska jsou vysunutá mimo přípustné meze. Na závažnosti problémů s mosty a důvody jejich vzniku se stát dlouhodobě neshodne s jejich zhotovitelem, stavební společností Eurovia. Podle Eurovie je důvodem pohybu mostních opěr a praskání konstrukce navezení nevhodného materiálu do okolních násypů.


Ilustračni foto: Kristýna Maková
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej 44 čerpacích stanic Lukoilu maďarské společnosti MOL. Rozhodnutí už nabylo právní moci, řekl ČTK předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Podle něj fúze nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Podíl společnosti MOL nikde nepřekročí hranici 25 procent. Společnost zvýšila počet provozovaných pump v Česku na 192. V květnu MOL ohlásil také plánovanou koupi sítě Agip od společnosti Eni. Poté bude pod MOL patřit více než 300 tuzemských čerpacích stanic a stane se dvojkou na trhu. Nejrozsáhlejší sítí čerpacích stanic v Česku je Benzina. Ke konci loňského roku měla 338 stanic.


Razicí stroj za stovky milionů korun, který vyhloubí dva čtyřkilometrové tunely pro železniční koridor v Kyšicích u Plzně, začaly montovat firmy Metrostav a Subterra. Ražba tunelů tam i zpět vrchy Homolka a Chlum za Plzní začne 31. ledna 2015 a potrvá 20 měsíců. Kvůli archeologickým průzkumům začala stavba s ročním zpožděním. Tunel bude hlavní částí nové dvojkolejné tratě Rokycany - Plzeň, která se staví od listopadu. Jezdit se po ní začne v prvním pololetí roku 2017. Ve všech směnách bude na ražbě pracovat 100 dělníků a 24 techniků. Průměrný denní výkon bude 15 metrů.


Firma Bauer Technics z Táborska postaví v Kazachstánu dvě farmy za zhruba 5,5 mld. Kč. Píše to deník E15. Bauer Technics předloni obdržela cenu pro nejlepšího českého vývozce v kategorii středně velkých firem. Kazachstánská zakázka je jednak na rozsáhlou farmu pro chov kuřat se stovkou hal a také na farmu pro 7800 prasat s masokombinátem a výrobnou krmných směsí. Výstavba má začít letos v dubnu a skončit v roce 2017 či 2018. Člen představenstva Bauer Technics Karel Líkař E15 řekl, že firmě k získání zakázky pomohlo zejména řešení systémů řízení mikroklimatu, protože farmy budou stát v oblasti, kde v létě teploty přesahují 40 stupňů nad nulou a v zimě se zase blíží k minus 50 stupňům Celsia.


Foto: ČT24
Zdravotnický holding FutureLife ovládne kliniky reprodukční medicíny Gennet. Pro holding budovaný investičním fondem Hartenberg, který hospodaří s miliardami ministra financí Andreje Babiše, je to zatím největší zdravotnická akvizice. Napsal to server iDnes.cz. Transakce bude vypořádána po jejím schválení antimonopolním úřadem v prvním čtvrtletí příštího roku. Kliniky Gennet loni utržily 360 milionů korun. Roční tržby nově vznikající zdravotnické skupiny tak podle serveru budou 1,4 miliardy korun.


V Česku je přes 300.000 nevyužívaných plynových přípojek z 90. let, kdy byl plyn zaveden do řady obcí. Ze šetření ČTK mezi distributory vyplynulo, že konečné číslo může být ještě asi o 50.000 přípojek vyšší. Plynaři se snaží najít způsob, jak zajistit, aby lidi vybudované přípojky využívali. Rádi by při tom získali pomoc ministerstva životního prostředí nebo Energetického regulačního úřadu. "V 90. letech byla realizována rozsáhlá plynofikace a bohužel ty investice vycházejí vniveč,"řekl předseda Rady Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur. Masivní plynofikaci tehdy podporovaly dotace Státního fondu životního prostředí. Někteří lidé ale poté od plynu odešli kvůli zdražování.


Nejlepším městem pro podnikání je letos Nová Paka. Druhé místo patří Humpolci, třetí skončil Pelhřimov. Vyplývá to z výsledků sedmého ročníku soutěže Město pro byznys. Výzkum zpracovala agentura Datank. Soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí a 22 městských částí Prahy. Nová Paka dopadla výborně v testu elektronické komunikace živnostenského odboru a z pohledu obsahu pro podnikatele má kvalitní webové stránky. Politika města v nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo ze vstupného patří v rámci ČR k těm příznivějším.


Olomoucké tvarůžky,  Chmee2,  CC 3.0
Jediný výrobce Olomouckých tvarůžků, firma A.W. z Loštic na Šumpersku, se potýká s výrazným poklesem prodeje tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Loni prodej loštických tvarůžků klesl bezmála o 15 procent. Základní příčinou jsou přetrvávající problémy s jakostí výrobků, které významně zhoršují postavení společnosti na trhu, uvedli ve výroční zprávě jednatelé společnosti. V Česku se přitom společnost A.W. musí vypořádat s konkurencí tvarůžků dovážených z Německa a Rakouska. Firma chce v Lošticích do pěti let postavit nový závod, aby mohla až ztrojnásobit výrobu. Historickou výrobnu v centru města už nelze rozšířit. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století.


Češi ztrácejí zájem o slevové portály. Letos na nich nakupovalo 15 procent Čechů, to je o 6 procentních bodů méně než loni. Ještě před třemi lety byly stovky slevových portálů, a to bylo podle analytiků pro český trh příliš. IT analytik Petr Koubský říká, že šlo navíc o módní vlnu, která právě opadá.

Romana Malečková z Českého statistického úřadu si myslí, že za tím může být i negativní obraz slevových serverů v médiích: "Lidé jsou v médiích neustále bombardováni, že slevy nejsou takové jako slevové portály uvádí, takže pokles je možná i důsledkem negativní reklamy, která se v poslední době vyskytla." V současnosti je asi 40 slevových serverů. Kritické pak údajně bude období po Vánocích, kdy firmám poklesnou prodeje a neuživí se.


Více než polovina Čechů (52 pct) nesouhlasí s tím, aby byly obchody o svátcích zavřené. Téměř dvě třetiny lidí (65 pct) odmítají, aby stát určoval, kdy mají mít obchody otevřeno a kdy mají mít zavřeno. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK. Zástupci obchodníků si průzkum nechali zpracovat jako reakci na návrh zákona na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích. Podle průzkumu téměř každá domácnost (96 pct) o svátcích či v neděli někdy nakupuje, ve třetině případů pak vyráží i za většími nákupy potravin.


Foto: ČT24
Tuzemské internetové jedničce Seznam.cz letos vzrostly tržby na částku okolo tří miliard korun. Zisk bude nejméně na úrovni loňských 930 milionů Kč. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel firmy Pavel Zima. Seznam investoval 150 milionů Kč do vlastního datového centra. Firma zaměstnává kolem 1050 lidí, během roku nabrala asi 20 zaměstnanců. Měsíční návštěvnost všech webů Seznamu je přes 7,1 milionu uživatelů.


Superpočítač v ostravském centru IT4Innovations se bude jmenovat Salomon po místním významném bankéři Salomonu Mayeru Rothschieldovi a také někdejší ostravské šachtě. Jméno vybrala komise z více než 2000 unikátních návrhů. Počítač bude jedním ze sta nejvýkonnějších strojů na světě. Jeho výroba, instalace a podpora bude bez DPH stát téměř 275 milionů korun. Do Ostravy bude stroj přivezen v první polovině příštího roku. Menší část superpočítač už v Ostravě funguje. Jeho výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky. Hlavní stroj převýší tento výkon téměř dvacetinásobně.