Ekonomický přehled týdne

Aircaraft Industries v Kunovicích, foto: ČT
0:00
/
0:00

Výroba letadel firmy Aircaraft Industries zůstane v Kunovicích. Majitelé společnosti to potvrdili po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD. Kvůli zvažovanému přesunu výroby do Ruska byli zaměstnanci v kunovickém závodě ve stávkové pohotovosti. Minulý pátek ji odvolali potom, co firma uhradila zaměstnancům benefity.

Výroba kunovických letadel zůstane v Česku

Aircaraft Industries v Kunovicích,  foto: ČT
Výroba letadel firmy Aircaraft Industries zůstane v Kunovicích. Majitelé společnosti to potvrdili po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem z ČSSD. Kvůli zvažovanému přesunu výroby do Ruska byli zaměstnanci v kunovickém závodě ve stávkové pohotovosti. Minulý pátek ji odvolali potom, co firma uhradila zaměstnancům benefity.

Problémy Aircraft Industries začaly už loni kvůli situaci v Rusku, kam dodává většinu vyrobených strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala ani jeden stroj, celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos dodala pět letadel, všechna do Ruska. Ministr Jan Mládek (ČSSD) přiznal, že vyjednávání nebyla jednoduchá:

"Přiznám se, že jsem tlačil na majitele, aby pokračovali ve výrobě letadel v České republice. Jednání se nerodila lehce, protože historicky 90 procent letadel bylo prodáno do Sovětského svazu, a pro tu firmu je obtížné existovat bez ruského trhu."

Mládek také řekl, že má firma v současnosti rozpracovaných 11 letadel pro ruský trh, zakázek by ale bylo potřeba víc. Už 10 měsíců zůstává významná část zaměstnanců doma a pobírá 60 procent platu.

České podniky stále nejvíc vyváží do sousedních zemí, především do Německa

Česká ekonomika je výrazně zaměřená na vývoz. Hlavní roli přitom stále hrají státy Evropské unie. Potvrdila to aktuální data statistického úřadu. Do unijních zemí loni směřovalo více než 83 procent celého českého vývozu. České firmy do států osmadvacítky loni vyvezly zboží za 3 bilióny 200 miliard korun. Nejvíce do Německa. Následovaly Slovensko, Polsko a Rakousko.

Pokud jde o dovoz, tam je pořadí podobné. Vstupuje do toho ale ještě Čína, která je na druhém místě, pokud jde o objem dováženého zboží. Prosadit se na jiných trzích není jednoduché. Na druhou stranu třeba místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk už před časem namítal, že by bylo krátkozraké opouštět zavedené trhy:

"Naše tradiční teritorium je Německo, a takové teritorium opustit, už bychom se tam nikdy nevrátili. Hledejme nová teritoria, ale každopádně závislost na Německu byla, je a bude, a pokud by se to mělo změnit, bude to vážný problém."

Stát se snaží podporovat vývoz do nových oblastí - pomoc podnikům nabízí například agentura Czech Trade.

Česká republika zůstala letos v konkurenceschopnosti na 31. místě ze 138

Foto: cuteimage / FreeDigitalPhotos.net
Česká republika v žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), letos zůstala na 31. příčce. Slovensko si o dvě místa polepšilo a je 65. Letošní pořadí 138 porovnávaných států opět vede Švýcarsko, které je první již osmým rokem za sebou; letos zaznamenalo nejvyšší hodnocení od roku 2007, kdy WEF začalo tento žebříček zveřejňovat.

Nejlepšího umístění dosáhla ČR v ukazatelích makroekonomické prostředí, základní školství, vyšší vzdělání a finanční trhy. Relativně nejslabší je v kategoriích instituce, velikost trhu a efektivita trhu práce. Proti minulému období se Česko zlepšilo u nadpoloviční většiny kritérií. Zlepšila se zejména vyspělost finančních trhů, technologická připravenost a vyšší vzdělání.

Strojírenský veletrh v Brně má být největší za posledních osm let

Na Mezinárodní strojírenský veletrh, který v pondělí začíná v Brně, přijede letos 1700 vystavovatelských firem ze 35 zemí. Polovina vystavovatelů bude ze zahraničí. Největší zájem je tradičně z Německa, partnerskou zemí bude ale letos Čína. Na tiskové konferenci to uvedli organizátoři z Veletrhů Brno. Veletrh má být největší za posledních osm let.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) uvedl, že veletržnictví je jeden ze segmentů, který chce dál město rozvíjet. Brno má od letoška většinový podíl v podniku, do konce roku chce vykoupit posledních pět procent akcií a získat 100 procent ve firmě.

Automobilka Škoda zvažuje vstup na trh ve Spojených státech

Škoda Kodiaq,  foto: ČTK
Mladoboleslavská automobilka Škoda na světovém autosalonu v Paříži představila nový sportovně užitkový vůz Škoda Kodiaq. A zvažuje vstup na trh ve Spojených státech. Po Číně, kde úspěšně působí ve spolupráci s tamním partnerem, by tak chtěla pokrýt oba největší automobilové trhy na světě. Více šéf Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček:

"Americký trh je po Číně druhý největší před Evropou. Každá značka, která má ambice, chce být moderní a úspěšná, se minimálně musí americkým trhem zabývat. My jsme v tuto chvíli v jakési fázi rozvahy, zdali na trh vstoupit, nebo ne. Rozhodně nevstoupíme na americký trh před rokem 2020, ale tato studie a hluboká analýza amerického trhu bude jistě pokračovat."

Ministerstvo zemědělství plánuje dotace na modelové farmy proti suchu

Stát bude farmářům ukazovat, jak správně hospodařit a bojovat proti suchu a erozi. Ministerstvo zemědělství plánuje spustit nový dotační program, který by měl pomoct vytvořit síť modelových farem. Mohl by začít fungovat v příštím roce.

Na třech farmách ministerstvo spouští pilotní projekt. Resort spolupracuje s farmami v Krásné Hoře nad Vltavou, Chrášťanech a Domašově. Za testování letos utratí necelé dva miliony korun.

Zemědělský svaz vítá, že resort chce ukázat některé postupy, které se v současnosti příliš nepoužívají. Zároveň ale upozorňuje, že zemědělci hospodařit umí, říká předseda svazu Martin Pýcha:

"Zemědělci mají hodně znalostí o tom, jak mají hospodařit. Ale mohou tady být některé nové moderní postupy, které se budou zkoušet, a to přivítáme. Můžeme se bavit například o využívání meziplodin a podobné věci."

Topná sezona by letos mohla domácnosti přijít levněji než dříve

Foto: Ulrik De Wachter / freeimages
Babí léto pomalu končí, a proto začala topná sezona. Ta by letos mohla domácnosti vyjít levněji než v předcházejících letech. Hlavním důvodem je to, že klesají ceny plynu a elektřiny. Nejen na komoditních burzách. Také se projevuje konkurenční boj mezi dodavateli.

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora to poznají zejména ti, kteří topí zemním plynem. V České republice je to přes milion domácností.

"Prakticky všichni ušetří. Ta úspora se může pohybovat řádově i v tisícikorunách."

Levnější uhlí, plyn nebo elektřina by se měly projevit i u cen tepláren.

Allianz: Průměrný Čech loni zbohatl o 36.000 Kč na 341.000 Kč

Čistá hodnota finančního bohatství na obyvatele v Česku loni stoupla o 36.000 Kč na 341.000 korun (zhruba 12.600 eur). V celosvětovém žebříčku to je posun o dvě příčky dopředu na 26. místo. Ukázaly to výsledky sedmého ročníku studie o světovém bohatství skupiny Allianz, která analyzuje úspory a dluhy v 53 zemích světa. Hrubá finanční aktiva zahrnují hodnotu veškerého movitého i nemovitého majetku průměrného občana, čistá hodnota finančního bohatství představuje veškerý movitý i nemovitý majetek minus dluhy.

Pro srovnání na Slovensku loni průměrné bohatství na člověka činilo 5300 eur (asi 143.000 Kč proti předloňským 141.000) a u průměrného Poláka to bylo 6540 eur (177.000 Kč). Rozdíl mezi bývalou západní a východní Evropou je stále obrovský. Průměrný Němec loni vlastnil čistou hodnotu 47.681 eur (1,29 milionu Kč) a ještě lépe na tom byl Rakušan s 51.062 eury (1,38 milionu Kč).

Češi v létě hlásili pojišťovnám méně škod

Foto: David Kubíček,  ČRo
Počet škod z cestovního pojištění v létě klesl o 10 procent. Vyplývá to z údajů ERV Evropské pojišťovny. Oproti loňskému roku ale byly nahlášené škody mnohem dražší. Pojišťovny řešily až o třetinu víc událostí nad sto tisíc korun.

V letošním roce lidé víc odsouvali letní dovolenou a vyčkávali s nákupem zájezdu kvůli bezpečnostní situaci v zahraničí. Řada z nich navíc zůstala doma a cestovala po republice. A právě s nižším počtem cest klesl i počet škod z dovolených. Přesto ale stouply náklady na pojistné plnění. Ti, co vycestovali - jeli hlavně do zemí západní Evropy, kde je zdravotní péče dražší. Průměrná výše škod - u zranění nebo třeba nemocí - tak stoupla na skoro 9300 korun. Kromě zažívacích potíží Češi na dovolené řešili taky záněty uší a očí, alergie nebo třeba kožní problémy.

Na podzimní dovolenou do zahraničí letos vyrazí až 350 tisíc Čechů

Tři sta padesát tisíc Čechů plánuje podzimní dovolenou v zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Cestovatele láká hlavně nízká cena - podzimní zájezdy jsou totiž oproti hlavní letní sezoně až o třetinu levnější. Lidé míří především za teplem, využívají ale i poznávací zájezdy po evropských metropolích.

Lidé se vracejí i do míst, která se kvůli bezpečnostní situaci báli v létě navštívit. Jen třeba zájem o Egypt vzrostl o desítky procent. Hitem ale zůstávají Spojené arabské emiráty. Kvůli konkurenčnímu boji totiž dopravci snižují ceny letenek, dodává Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří:

"Do Spojených arabských emirátů přijelo méně Rusů. Někteří hoteliéři museli snížit ceny. U některých hotelů klesly ceny až o 10 procent, a navíc přibylo letecké spojení. Ta kapacita se pohybuje okolo 400 až 500 letenek denně, které jsou k dispozici pro český trh do Dubaje. I cena letenky je v tuhle chvíli velmi příjemná."