Ekonomický přehled týdne

Foto: FreeImages
0:00
/
0:00

Finanční správa spustila na začátku listopadu zkušební provoz elektronické evidence tržeb (EET). V něm si firmy mohou ověřit, jak jejich zařízení funguje. Od prvního prosince začne povinnost EET platit pro hotely a restaurace. Během prvního dne testování systém využilo 500 podniků. Servery finanční zprávy fungovaly dobře a přijaly přes 50 tisíc účtenek.

První den zkušebního provozu elektronické evidence tržeb využilo 500 podniků

Finanční správa spustila na začátku listopadu zkušební provoz elektronické evidence tržeb (EET). V něm si firmy mohou ověřit, jak jejich zařízení funguje. Od prvního prosince začne povinnost EET platit pro hotely a restaurace. Během prvního dne testování systém využilo 500 podniků. Servery finanční zprávy fungovaly dobře a přijaly přes 50 tisíc účtenek.

Foto: FreeImages
Generální ředitel Finančních ředitelství Martin Janeček doporučuje využít provozu systému nanečisto: "Pro toho, kdo si to pokladní zařízení dnes nastaví, tak už se nic nemění, to řešení je hotové."

Největší obavy z elektronické evidence tržeb mají malé podniky, které vystavují třeba jen jednu účtenku za den nebo dokonce za měsíc. Jako například penziony, popsal majitel aplikace Teeta cz Tomáš Mrkvička:

"Vypadne vám internet, rozbije se tiskárna, přestane vám fungovat mobil nebo pokladna. Co teď? To jsou všechno věci, které člověku velmi znepříjemňují život. Když cítíte, že vám na krk dýchá kontrolor z finanční správy, tak samozřejmě jste nervózní."

Od 1. prosince bude muset EET používat 40 tisíc restaurací a hotelů.


Počet podnikatelů v Česku letos stoupl o 20.000 na 996.000

Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí o 20.000 na 996.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení. Růst nastal od druhého čtvrtletí. Nejvíce podnikatelů je evidováno v Praze (170.000) a v krajích Středočeském (136.000) a Jihomoravském (110.000).

V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.


Centrální banka bude dál držet slabší kurz koruny k euru

Foto: archiv Radio Praha
Bankovní rada České národní banky rozhodla, že ponechá sazby beze změny a že bude pokračovat v režimu devizových intervencí. Cíl je nadále udržet kurz české měny poblíž hodnoty 27 korun za euro. I když inflace začíná růst, stále zůstává výrazně pod dvouprocentním cílem centrální banky.

Spekulanti sázejí na to, že koupí korunu levně, a až po ukončení intervencí posílí, prodají ji se ziskem. Ekonomové předpokládají, že centrální banka se bude snažit vliv spekulací oslabit například tím, že zavede záporné úrokové sazby, nebo bude dál skrytě intervenovat na trhu, aby kurz koruny příliš neposiloval.


Exportéři: Vývoz z ČR letos přesáhne rekordní čtyři biliony Kč

Foto: athewma / FreeImages
Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst o zhruba 3 procenta a přesáhnout 4 biliony korun. Byl by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Bilance zahraničního obchodu by měla být opět kladná a dosáhnout plusu přes 170 miliard korun po 149 miliardách loni. Na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), hospodářskou situaci podnikům ulehčuje nízká cena ropy a také bankou udržovaný kurz koruny na stabilní úrovni. Ministr upozornil, že při ukončení intervencí ČNB a následném posílení koruny bude část exportu s nízkou marží vytlačena z trhu.

Asociace exportérů spočítala, že pokud by Česká národní banka před třemi lety nepřistoupila k oslabení koruny a kurz by se stále držel na tehdejších 25,7 koruny za euro, přišli by čeští exportéři do letošního srpna o 608 miliard korun.


Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující

Foto: fantasista / freedigitalphotos
Ceny za nemovitosti už několik měsíců rostou - a to hlavně kvůli nízkým úrokovým sazbám u hypoték. Odteď si ale lidé za koupi bytu nebo domu možná ještě připlatí. Daň z nabytí nemovitosti platí jen kupující. Doteď přitom čtyřprocentní daň platil většinou ten, kdo nemovitost prodával.

Prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný si ale myslí, že novela v konečném důsledku byty a domy nezdraží. Při dohadování ceny může totiž kupující argumentovat, že platí daň, a tak by měla být cena o to nižší. Podle některých realitních makléřů bude však nyní ochota slevit minimální.

"Záleží na typu nemovitosti. V kategorii, která je v současné době nejžádanější, byty zhruba do 5 miliónů korun, tam je zájem tak velký, že prostor pro snížení ceny v současnosti nebude. U dražších nemovitostí ten prostor bude," vysvětluje jednatel realitní kanceláře REMAX Alfa Jan Zachystal.

Na dani z nemovitosti stát ročně vybere skoro 11 miliard korun. Vláda si od novinky slibuje hlavně lepší výběr daní. Kritizují ji ale například zástupci opoziční ODS, podle kterých je nesmyslná.


Autobazarů v Česku ubývá

Počet autobazarů v Česku klesá. Během posledních 5 let skončilo 279 provozoven, zbylo jich něco málo přes polovinu. Nejvíc prodejců ubylo v Pardubickém a Olomouckém kraji. Vyplývá to z analýzy Asociace prodejců použitých automobilů - autobazarů.

Foto: Ondřej Jánoška,  ČRo
Podle jejího předsedy Petra Přikryla to souvisí s větší gramotností spotřebitelů, kteří si pro auta už nechodí do neprověřených bazarů. Úbytek se týká hlavně malých prodejen, které nabízejí méně jak 30 vozů, říká Přikryl:

"Na trhu zůstávají ty nejsilnější, kteří investují nemalé prostředky do inzerce, do prověřování vozidel, do zázemí pro zákazníky. Trh se zcela logicky a pochopitelně vyvíjí."


Počet starobních důchodců roste, průměrná penze je 11.441 Kč

Foto: Štěpánka Budková
Průměrný starobní důchod v Česku činil v září 11.441 korun, což je o 107 korun víc než loni. Celkem bylo vyplaceno téměř 2,4 milionu starobních penzí. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Nadále platí, že muži pobírají v průměru vyšší důchody než ženy. Na konci třetího čtvrtletí měli průměrně 12.643 Kč měsíčně, což je o 2260 korun více než ženy, jejichž průměrný důchod činí 10.383 Kč. Pro srovnání průměrná mzda v České republice vzrostla na 26.898 Kč.


Češi za audioknihy utrácejí stále větší sumy

Audioknižní trh roste už třetím rokem po sobě. Jen loni dosáhly tržby českých obchodníků skoro 82 milionů korun. Podle odhadů Asociace by to letos mělo být až o 15 procent víc. Velcí vydavatelé totiž rozšiřují počet vydaných titulů. Zároveň se k nim přidávají i vydavatelé klasických knížek. Vedle papírových knih tak prodávají i ty zvukové.

Foto: Lenka Žižková
Vůbec nejvíc lidé nakupují detektivky nebo dobrodružnou literaturu. To potvrdila i vedoucí prodejny Radioservisu Českého rozhlasu paní Jitka. Podle ní zájem mezi lidmi každoročně roste:

"To jsou stovky titulů. Lidi je berou hodně na dovolenou, poslouchají je v autě, v letadle nebo naopak, když jsou třeba nemocní nebo když z nějakého důvodu nemůžou mít knihu mít u sebe. Samozřejmě spousta je toho pro děti, tam vedou pohádky."

Posluchačů přibývá i díky možnosti stáhnout si tituly online. Právě tak se loni prodala skoro čtvrtina všech audioknih. Vydavatelé se ceny snaží držet poměrně nízko tak, aby nepřekročily cenu klasických knih. Prodejci dnes nabízí tisíce různých titulů. Loni vyšlo zhruba 130 novinek, letos pravděpodobně překročí hranici dvou stovek.


Budějovický Budvar bude hledat nového ředitele

Foto: Budweiser Budvar
Jiří Boček končí po čtvrtstoletí na vlastní žádost ve funkci ředitele Budvaru. Jediný národní podnik v České republice tak bude muset hledat nového ředitele. Jméno Jiřího Bočka zaznělo v médiích už minulý týden, kdy ho vyznamenal 28. října prezident Miloš Zeman za zásluhy o stát v hospodářské oblasti. Zasadil se také o to, aby se budějovické pivo a české pivo stalo chráněným zeměpisným označením.

Jiří Boček přišel do budějovického pivovaru už v 70. letech jako učeň. Pak studoval pivovarnictví a potravinářské technologie na střední i vysoké škole. Od technologa se vypracoval až na ředitele. Tím se stal v roce 1991. Ve funkci musel řešit i spor o značku Budvar s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Od roku 2000 definitivně soudy a úřady ukončily 197 sporů. Budvar vyhrál 136 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.


Vinaři letos dají do prodeje přes dva a čtvrt milionu lahví Svatomartinského vína

Svatomartinské slavnosti na náměstí jiřího z Poděbrad,  foto: Martina Schneibergová
Do prodeje letos půjde přes dva a čtvrt milionu lahví Svatomartinského vína. Jen pro srovnání - ještě před pěti lety to bylo zhruba o půl milionu lahví méně. Ne každý vinař ale může etiketu s jezdcem na koni používat. Taková vína musí být vyrobená z hroznů vypěstovaných na území České republiky, ale jen z konkrétních odrůd.

Vzorky musí projít hodnocením poroty, která zkoumá jejich kvalitu. V letošním roce uspělo 90% přihlášených vín. I díky dobré propagaci je svatomartinské víno mezi lidmi stále oblíbenější. Svatomartinské víno se může prodávat až 11. listopadu od 11ti hodin.