Ekonomický přehled týdne

Výsledky hlasování o státním rozpočtu, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má být 60 miliard korun. Vládní poslanci podpořili ty přesuny peněz, s kterými souhlasil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Poslanci schválili státní rozpočet

Výsledky hlasování o státním rozpočtu,  foto: ČTK
Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Jeho schodek má být 60 miliard korun. Vládní poslanci podpořili ty přesuny peněz, s kterými souhlasil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Dalších 100 milionů korun tak půjde třeba na platy akademických a vědeckých pracovníků nebo na opravy památek. Opozice neprosadila žádný ze svých návrhů. Poslanci odmítli například návrhy, které odebíraly peníze z rozpočtu prezidentské kanceláře. Rozpočet ve Sněmovně podpořil i prezident Miloš Zeman. Zeman pochválil ministra financí Babiše, i když by podle něj rozpočtu prospěly úspory v dotacích na obnovitelné zdroje energie a v některých sociálních dávkách.


ČNB v říjnu provedla druhé nejvyšší intervence

Foto: Štěpánka Budková
Česká národní banka v říjnu intervenovala proti silné koruně za téměř 107 miliard korun. Jde o druhý nejvyšší objem za měsíc vůbec. Celkově intervenovala už za více než 798 miliard korun. Více utratila Česká národní banka jen při zahájení intervencí v listopadu 2013, a to přes 200 miliard korun.


Úřady práce by se měly zaměřit na dlouhodobě nezaměstnané

Foto: Vladan Dokoupil,  archiv Českého rozhlasu
Úřady práce by se měly v příštích měsících zaměřit víc na kontroly vyplácení dávek a na hledání zaměstnání lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Měly by k tomu využít peníze z evropských fondů i posílení o dalších 300 úředníků od července příštího roku. Po návštěvě generálního ředitelství úřadu práce to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Zaměstnanost v Česku překročila 72 procent a je rekordní. Nezaměstnanost v listopadu klesla meziměsíčně o desetinu bodu na 4,9 procenta. Bez práce tak bylo přes 362 000 lidí.


Průměrná mzda vzrostla

Foto: Prokop Havel,  archiv Českého rozhlasu
Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Růst mzdy se shoduje s odhady analytiků. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.


Půjčku na Vánoce si vezme asi 12% Čechů

Foto: Pixabay,  CC0 Public Domain
Češi si na vánoční dárky nejčastěji půjčují částky mezi 10 a 20 tisíci korunami. Vyplývá to z analýzy společnosti KRUK. Podle údajů firmy si na vánoční nákupy vezme půjčku zhruba 12 % procent Čechů. Častěji si údajně berou půjčku ženy, muži si ale naopak půjčují vyšší částky.


D8 by se měla otevřít podle plánu

Dálnice D8,  foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Dálnice D8 přes České středohoří bude 17. prosince připravená k otevření, slíbilo to Ředitelství silnic a dálnic. Podle mluvčího Jana Rýdla se nad Prackovicemi nad Labem na Litoměřicku dělníkům podařilo zajistit rizikový svah u estakády a dálnice je bezpečná. Silničáři okolí monitorují sondami, výstupy z nich mají každou hodinu. Čidla mají nejen u dálnice, ale i v širším okolí.


Češi omezili konzumaci pečiva

Foto: avlxyz,  CC BY-SA 2.0
Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva. Na každého obyvatele České republiky tak připadlo 771 kilogramů potravin, což je meziročně o 1,6 procenta více. Uvedl to Český statistický úřad.


Firmou roku je Hokami CZ

Šperkař David Lomos a zástupce firmy Hokami CZ,  foto: Vojtěch Resler,  archiv Českého rozhlasu
Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2016 je liberecký výrobce elektroniky Hokami CZ. Mezi živnostníky odbornou porotu nejvíce zaujal šperkař David Lomos. Výsledky 11. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve středu na pražském Žofíně.


Moravští vinaři získali v Izraeli 36 medailí

Moravští vinaři získali na přední světové soutěži Terravino z Izraele celkem 36 medailí, z toho tři kategorie Double Gold. Dařilo se zejména moravským sladkým vínům, nejvyšší bodové ocenění získala slámovka Sauvignon 2015 od Štěpána Maňáka. Na absolutní prvenství to ale letos nestačilo, šampionem je portské z Portugalska, uvedlo Národní vinařské centrum. V soutěži konané ve městě Ašdod bylo letos 615 vzorků vín a destilátů, z toho 328 z Izraele a 287 z dalších 21 zemí.