Ekonomický přehled týdne

Ilustračníá foto: Matěk Skalický, ČRo
0:00
/
0:00

Obchod s chudobou má omezit zákon o sociálním bydlení. Centrální banka v lednu provedla rekordní intervence za 391 miliard Kč. Senát schválil změnu financování regionálního školství. Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 5,1 procenta. Prodeje audioknih v Česku prudce rostou.

Obchod s chudobou má omezit zákon o sociálním bydlení

Městská ubytovna ve Varnsdorfu | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Zákon o sociálním bydlení by mohl omezit obchod s chudobou v Česku. Proto ho na návrh ministerstva práce a sociálních věcí schválila vláda. Obce by měly sociální byty přidělovat dobrovolně. Kdyby to neudělaly, dal by je Státní fond rozvoje bydlení. Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD řekla, kdo by mohl bydlení získat:

"Budou to buď opravdu ti sociálně slabí z ubytoven. My se domníváme, že v horizontu několika let by stát měl striktně přestat platit sociální dávky do naprosto nevyhovujících typů bydlení, jako jsou ty nešťastné ubytovny. Zároveň na byty budou mít nárok i lidé, kteří nedosáhnou na komerční nájmy."

Výhrady má například ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO. Trvá na zúžení skupiny lidí, kteří by pomoc mohli získat.

"Trváme na tom, že se zúží cílová skupina, protože stát ani nemá prostředky na to, aby například Státní fond rozvoje bydlení skupoval od realitních společností nějaké byty a následně je nějakým způsobem přes obec přiděloval cílové skupině, která má pouze nízký příjem."

Zákon teď míří do parlamentu. Tam se o něj čeká vyhrocený spor. Pokud návrh zákona legislativou projde, první žadatelé o sociální byt by se mohli začít na úřady obracet od pololetí příštího roku. Do sociálního bydlení by se pak měli nastěhovat nejpozději v půlce roku 2020.


Centrální banka v lednu provedla rekordní intervence za 391 miliard Kč

Ilustračníá foto: Matěk Skalický,  ČRo
Česká národní banka v lednu pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 391 miliard korun za nákup eur. Jde o nejvyšší měsíční objem od zahájení intervencí v listopadu 2013, kdy centrální banka na devizovém trhu nakoupila eura za 202 miliard korun.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Od té doby do konce ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun.


Do registru neplatičů DPH se dostalo během února 300 nespolehlivých plátců

V Česku přibývá neplatičů daně z přidané hodnoty. Jen v únoru se na černou listinu dostalo skoro 300 nových nespolehlivých plátců. Informuje o tom poradenská společnost Bisnode. Na black listu může skončit každý, kdo nepodává přiznání k dani z přidané hodnoty, nebo taky firma, která nemá v pořádku daňové doklady. V současnosti je v registru přes 8 tisíc neplatičů. V evidenci si firmy kdykoliv můžou prověřit svého obchodního partnera.

Jan Cikler,  foto: archiv TOP 09
Téměř polovina z nespolehlivých plátců má sídlo na virtuální adrese. Jde o sídlo, kde je firma registrovaná, svoje zázemí ale v budově většinou nemá. Třeba v Rybné ulici v Praze sídlí na jediné adrese skoro dva tisíce společností. Důvodů k pořízení virtuální adresy může být víc, třeba snaha ušetřit za pronájem. Firmy se ale také mohou schovávat před finančními kontrolami. Na adrese nejsou k zastižení a s úřady nekomunikují, dodává datový analytik společnosti CRIF - Czech Credit Bureau Jan Cikler:

"Rizikovost stoupá třeba s tím, když má jednatel adresu na městském úřadě. Potom taková firma, která sídlí na virtuální adrese, je fyzicky těžko kontaktovatelná. V tom spatřuji největší riziko. Je to určitý signál, ale ještě nemusí pořád o té společnosti vypovídat, že je riziková."

Virtuální adresa je legální. Existují firmy, které si na zakládání virtuálních adres založily byznys. Třeba jedna z nich inzeruje sídlo na Praze 3 od 199 korun za měsíc. Kromě označení loga společnosti na budově zajistí taky přebírání pošty. Klienty navíc ujišťuje, že kontroly finančního úřadu chodí do budovy jen jednou za 206 let.


Finanční správa má zkontrolovat firmy, které v minulosti vydaly nedaněné korunové dluhopisy

Václav Votava,  foto: OISV,  CC BY-SA 4.0
Finanční správa by měla cíleně zkontrolovat firmy, které do roku 2012 vydaly nezdaněné dluhopisy a prodávaly je pak dál svým majitelům. Chtějí to po ní poslanci z rozpočtového výboru. Podle nich totiž existují doložitelná podezření, že šlo ve skutečnosti o zneužití zákona. V čem podezření spočívají, vysvětlil po jednání výboru jeho předseda Václav Votava z ČSSD:

"Jde o to, zda se skutečně jednalo o vydání dluhopisů, nebo zda jde o operaci jinou, například o skryté vyplácení dividend společnosti vlastníkovi."

Výsledky kontrol chtějí znát poslanci do konce letošního května. Korunové dluhopisy si v minulých letech od své tehdejší firmy Agrofert koupil i ministr financí a šéf Hnutí ANO Andrej Babiš. Díky nim mu plyne ročně 90 milionů korun, z kterých platí nulovou daň. Babiš i firma daňový únik odmítají.


Senát schválil změnu financování regionálního školství

Kateřina Valachová,  foto: ČT24
Školy nejspíš budou od září 2018 dostávat peníze podle počtu odučených hodin a ne pouze podle počtu žáků. Změnu financování regionálního školství schválil Senát. Aby zákon začal platit, musí ho ještě podepsat prezident. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD nové financování bude spravedlivé:

"Bude férové, ať už se jedná o školu ve velkém městě nebo malotřídní školu v malé obci. Ředitelé budou vědět, kolik finančních prostředků mohou očekávat, aby mohli budovat pedagogické týmy a zkvalitňovat vzdělávání našich dětí."

Změna financování se dotkne hlavně mateřských, základních a středních škol, které zřizují obce nebo kraje. Soukromé a církevní školy budou peníze dostávat podle současného systému. Proti novele hlasovali senátoři ODS. Podle nich nové financování nadměrně navyšuje administrativu.


Mobilní data by mohla zlevnit - ministři schválili novelu telekomunikačního zákona

Foto: CC0 / Pixabay
Mobilní data by měla být v Česku dostupnější. A třeba používání navigace v telefonu levnější a rychlejší. Vláda totiž schválila novelu telekomunikačního zákona. Víc také ochrání spotřebitele a zvýší pravomoci Českého telekomunikačního úřadu - informuje premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD:

"Pevně věřím, že tento koncentrovaný tlak povede k tomu, že mobilní operátoři budou donuceni zlepšit své nabídky, zejména v oblasti mobilních dat, kde cenová situace není pro naše občany příznivá."

Podle operátorů ale novela mobilní data pro zákazníky nezlevní.


Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 5,1 procenta

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 5,1 procenta. Bez práce bylo 380.200 lidí, což je nejméně od února 2008. Přibylo také volných míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 143.098. Údaje zveřejnil Úřad práce. Podle něj k poklesu nezaměstnanosti přispívá jak růst české ekonomiky, tak příchod příznivého počasí. Lidé už při postupnému rozjezdu sezonních prací nacházejí uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, lesnictví nebo třeba cestovním ruchu.

Údaje o poklesu nezaměstnanosti podle analytiků ukazují na přetrvávající výraznou poptávku po pracovní síle, za kterou je dobrý výkon ekonomiky. Tento vývoj přitom bude nadále tlačit na další růst mezd. Nezaměstnanost přitom podle ekonomů bude klesat i nadále, již v březnu se může dostat pod pět procent.

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nadále Praha, a to 3,3 procenta. Naopak nejhůře na tom je Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,8 procenta. Z okresů mají nejnižší nezaměstnanost Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, shodně 1,8 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je na Karvinsku (10,2 procenta).


Češi na výhodné nákupy slyší

Podíl zboží ve slevách v tuzemských obchodech roste. Jen loni podle průzkumu agentury Nielsen na promoční akce připadlo 52 procent tržeb za potraviny a drogistické zboží. To je o polovinu více než v roce 2009. Podle průzkumu Čechy láká hlavně alkohol za zvýhodněné ceny. Konkrétně u hořkých bylinných likérů a rumu tvoří nákupy v akci téměř tři čtvrtiny tržeb. Akční ceny ale táhnou zákazníky také u mléka, džusů nebo třeba másla. Z drogistického segmentu zase nejčastěji zákazníci nakupovali prací prášky, aviváže nebo také plenky.

Malé obchody si tak výrazné slevy většinou dovolit nemůžou, a ubývá jich. Za posledních 10 let se zavřel každý pátý obchod. Těm velkým nedokážou konkurovat výší slev a nepřilákají tak tolik zákazníků.


Prodeje audioknih v Česku prudce rostou

Foto: Lenka Žižková
Audioknihy jsou mezi lidmi stále oblíbenější. A dokazují to i statistiky - prodeje totiž meziročně poskočily o více než třetinu na skoro 112 milionů korun. Informuje o tom Asociace vydavatelů audioknih. Nejprodávanější audioknihou byly loni Čtyři dohody od Jaroslava Duška. Druhé místo obsadil soubor všech patnácti her Divadla Járy Cimrmana. Obecně jsou ale nejvyhledávanější detektivky, dobrodružná literatura nebo dětské knížky. Trh roste už čtvrtým rokem po sobě. O konkurenci pro klasické tištěné knihy nejde, potvrdila Kateřina Konopásková z Asociace vydavatelů audioknih:

"Audioknihy neohrožují tištěné knihy. To už pochopili i knihkupci. Proto prodávají vedle tištěných knih i audioknihy. Při práci na zahrádce, žehlení, cestách na dovolenou, tam číst nemůžete, ale můžete poslouchat tyhle úžasné příběhy."

A posluchačů přibývá i díky možnosti stáhnout si tituly online. Tak se loni prodala asi čtvrtina všech audioknih. Průměrná cena papírové knížky se drží kolem 240 korun. U audioknih jsou ceny obdobné.


Vinařství Horák vyhrálo prestižní soutěž ve Francii

Foto: Horák Vrbice
Vinařství Horák vyhrálo se svým Hibernalem výběr z hroznů 2016 nejprestižnější kategorii bílých vín na soutěži Vinalies Internationales v Paříži. Jde o jeden z největších úspěchů moravských vinařství vůbec. Pařížská soutěž patří podle vinařů k nejprestižnějším na světě. Minulý rok na stejném místě Leoš Horák vyhrál Šampiona mezi růžovými víny.

"Celé vinařství zažívá obrovskou radost. Loni nám bylo řečeno. že uspět v kategorii rosé je náš životní úspěch a že zopakovat něco podobného se rovná zázraku," uvedl Horák. Horákovo víno se na podzim na čestném místě objeví v publikaci 1000 Vins du Monde se stejným respektem ve vinařském světě, jaký má v gastronomii tolik vážený michelinský průvodce.