Ekonomický souhrn týdne

Foto: Free Digital Photos, Stuart Miles
0:00
/
0:00

Tuzemské domácnosti od ledna ušetří za elektřinu a plyn, v předchozích letech jejich výdaje za energie naopak rostly. Energetický regulační úřad (ERÚ) koncem listopadu oznámil, že elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Například rodiny, které elektřinu využívají k vytápění, tak mohou ročně ušetřit několik tisíc korun.

Foto: Free Digital Photos,  Stuart Miles
Státní rozpočet skončil v loňském roce ve schodku 80,9 miliardy korun. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí. Schválený rozpočet přitom počítal s deficitem 100 miliard korun. Za příznivým výsledkem podle premiéra Jiřího Rusnoka stál lepší výběr DPH a čerpání peněz z EU.

Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí snížil o 78,8 miliardy korun na 1,946 bilionu bilionu Kč. Představoval tak 50,6 procenta hrubého domácího produktu. Na poklesu zadluženosti mělo nejvyšší vliv snížení zahraničních závazků podnikového sektoru. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 57,4 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka.

Vláda v demisi schválila návrh na prodej nepotřebných letadel L-159 americké společnosti Draken International. První stroje do USA zamíří koncem roku. Americká firma má zájem koupit až 28 českých bitevníků. Cena bude záviset na technickém stavu letadel.

Miroslav Singer,  foto: Alžběta Švarcová
Guvernér České národní banky Miroslav Singer získal od měsíčníku The Banker vydavatelství Financial Times Group ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Hodnotitelé ocenili zejména devizové intervence proti koruně, které centrální banka spustila na počátku listopadu. ČNB zahájila intervence 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Za jediný den snížila kurz z přibližně 26 na 27 korun za euro.

Městský soud v Praze poslal v prosinci Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) do konkurzu. Česká národní banka kampeličce minulý týden odňala licenci. Fond pojištění vkladů zřejmě vyplatí klientům družsva náhrady ve výši zhruba 12 miliard korun. Jednalo by se tak o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachovalé Union banky v roce 2003.

Ilustrační foto: Evropská Komise
V Česku letos vzniklo deset kolektivních systémů pro zpětný odběr solárních panelů. Od nového roku začnou vybírat poplatky tak, aby nejpozději v roce 2018 měli všichni provozovatelé, kteří uvedli fotovoltaické elektrárny do provozu před rokem 2013, vytvořenou rezervu pro budoucí recyklaci všech svých panelů. Vyplývá to z informací České fotovoltaické asociace (ČFA).

Stát získal majoritu v zadluženém Kongresovém centru Praha (KCP). Z letošního rozpočtu uvolnil dvě miliardy korun, které musí KCP zaplatit do dubna 2014. Řekl to náměstek ministra financí Jan Gregor. KPC doposud vlastnila Praha, která si ale s dluhem zděděným z minulosti nedokázala sama poradit. Pokud by jej vláda neuhradila, KCP by podle vedení Prahy zkrachovalo.