Ekonomika

Praha vítá pondělní rozhodnutí Evropské unie zrušit sankce vůči Jugoslávii. Je to dobrá zpráva pro mnohé české podniky, které měly v této oblasti tradičně dobrou pozici. Ředitel odboru na ministerstvu průmyslu a obchodu Jiří Hroník je přesvědčen, že podniky nebudou muset začínat při návratu na jugoslávský trh od nuly, mimo jiné i proto, že různé povolené obchodní kontakty byly udržovány i v době sankcí.

O zakázky v Jugoslávii bude samozřejmě velký boj. Mohou české firmy počítat i s jistou pomocí státu?

Má to ale háček. Podmínkou k poskytnutí dotace je podepsaný kontrakt a zajištěné financování celé akce. Nedá se ovšem předpokládat, že by se komerční banky hrnuly do financování zakázek na vývoz do země, která v mnoha ohledech zůstává rizikovou. Jugoslávští partneři například budou mít většinou problémy s placením. V českém exportu do Jugoslávie převládala v uplynulých letech osobní auta, hutní výrobky, železniční vozy, čisticí a prací prostředky. Při rekonstrukci jugoslávského hospodářství ale mají šanci se uplatnit například i české stavební firmy a firmy specializující se na odstraňování následků ekologických katastrof. Téměř jisté je, že v zemi, která potřebuje obnovit infrastrukturu, bude rovněž velký zájem o české tramvaje a elektrické lokomotivy. Jednak s nimi mají místní uživatelé už z minulosti dobré zkušenosti, jednak jsou při stejné kvalitě cenově výhodnější než v případě konkurence. První velkou investiční akci připravuje plzeňská Škodovka. V nejbližší době by měl být podepsán kontrakt na dokončení dvou 350 megawattových bloků elektrárny Kolubara v hodnotě několika miliard korun. Podle mluvčího společnosti Škoda Plzeň Karla Samce půjde vlastně o pokračování předchozí spolupráce.

Na obnovu jugoslávské ekonomiky je samozřejmě třeba pohlížet i v širším kontextu celkové poválečné rekonstrukce Balkánu. V tomto ohledu bude zřejmě hrát dosti významnou roli Pakt stability vyhlášený loni Evropskou unií. Přímými členy paktu jsou cílové země, státy Evropské unie, Rusko, Spojené státy, Maďarsko, Slovinsko, Turecko a všechny hlavní mezinárodní a subregionální organizace. Česká republika tedy přímým členem Paktu stability není a má pouze postavení pozorovatele. Proto také možné aktivity paktu související s rozvojem Balkánu půjdou zřejmě mimo ní. Někteří čeští výrobci projevují rovněž skepsi, pokud jde o českou účast na projektech, které budou připravovat různé mezinárodní instituce, či nadnárodní korporace. Například obchodní ředitel Tatry Kopřivnice Zbyněk Keisler už letos na jaře řekl Radiu Praha, že podnik bude spíše spoléhat na obchodní kontakty z minulosti.

Šéf agentury na podporu vývozu Czechtrade Martin Tlapa uvedl, že ten, kdo nemá vybudované kontakty, má jen velmi omezené možnosti v dnešní Jugoslávii uspět. Podle Tlapy není důležité být v zemi první, ale získat přístup k lidem, kteří budou o zakázkách rozhodovat.


Prakticky bezcenné papíry zůstanou v rukou některých drobných akcionářů po 1. červenci příštího roku. RM-Systém, který je vedle pražské burzy druhým organizátorem veřejného trhu s cennými papíry musí v souvislosti s novelou zákona o cenných papírech uskutečnit do konce června 2001 prověrky, které prokáží, zda obchodované akcie splňují podmínky pro registraci. RM-Systém spravuje především akcie vzešlé z kuponové privatizace. Odborníci odhadují, že několik stovek emisí bude od července z akciového trhu vyřazeno. Například kvůli minimální tržní kapitalizaci nebo malému rozptylu akcií. Vyřazení emise znamená, že nebude obchodovatelná na veřejném trhu a majitel takového titulu bude mít minimální možnost své akcie prodat. Drobným akcionářům, zejména majitelům akcií menších společností, mnozí odborníci radí, aby využili příležitosti k prodeji ještě před červencem příštího roku.


Automobilka Škoda umístí na podzim na pražské burze emisi korunových obligací v celkové hodnotě deseti miliard korun. Obligace budou vydány ve třech tranších s dobou splatnosti pět, sedm a deset let. Proč se mladoboleslavský podnik rozhodl vydat obligace právě v české měně nám řekl předseda představenstva Škody Auto Vratislav Kulhánek

A na závěr ještě pravidelný pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 12. října. Dolar 40 korun, 47 haléřů. Marka 18,1.