Ekonomika

Tento týden uběhlo deset let od chvíle, kdy začala tzv. kuponová privatizace. První vlny se zúčastnilo více než osm miliónů lidí, druhé pak o dva miliony méně. Kuponovou metodou bylo zprivatizováno téměř 1200 podniků. Pod kontrolou státu ale dosud ještě některé podniky zůstávají. Dále pokračuje Zdeněk Vališ.

Někteří účastníci kuponové privatizaci získali z prodeje svých virtuálních akcií docela slušné peníze, jiní méně a některým se sotva zaplatila symbolická vstupenka tisíc korun, která všem umožnila účastnit se velké privatiziční hry. Občané jako celek ovšem na kuponové privatizaci vydělali. Ekonomika jako celek podle kritiků naopak hodně ztratila. Kuponová privatizace do ní nepřinesla ani korunu kapitálu, zato vlastníků privatizovaného majetku bylo rázem několik miliónů. Právě neprůhlednost vlastnictví a chybějící legislativní prostředí vytvořily často úrodnou půdu pro nejrůznější podvody zahrnuté později do známého novotvaru tunelování. Někdejší ministr privatizace Tomáš Ježek dokonce naznačil, že v určitém okamžiku bylo nutné zhasnout v zemi světla. Václav Klaus ale rezolutně odmítá názor, že jeho vláda v zájmu urychlení celého procesu privatizace záměrně brzdila vytváření nezbytného právního rámce. Kuponová privatizace byla součástí procesu, který získal označení česká cesta. Teprve později začalo být více lidem zřejmé, že doma prostě žádný větší kapitál není a že bez zahraničního kapitálu se česká ekonomika bude jen propadat.


Americká a globální ekonomika se z otřesu, způsobeného teroristickým útokem, bude patrně nějakou dobu vzpamatovávat. Na světové recesi by však paradoxně mohl vydělat středoevropský region. Vyplývá to z různých krizových scénářů zveřejněných v zahraničí v poslední době. Také celosvětová zpráva OSN, zveřejněná krátce po tragické události, předpokládá, že některých zemí střední a východní Evropy se nebude v příštích měsících týkat pokles přímých zahraničních investic. Mezi ně, jak řekl ředitel informačního centra OSN v Praze Andreas Nicklisch, patří i Česko.

"Dvě třetiny všech investic v tomto regionu jdou jen do tří zemí. Těmi jsou Polsko, Česká republika a Ruská federace. Většina investic směřuje zatím do privatizace a my předpokládáme, že už v příštím roce budou hlavní hnací silou přímých zahraničních investic přeshraniční fúze, dodatečné investice do už fungujících podniků a stavby nových objektů," uvedl Andres Nicklisch.

A na závěr ještě ke kursu koruny. Ten láme v posledních dnech nové rekordy. Koruna stále posiluje vůči euru i dolaru, což dělá těžkou hlavu především vývozcům. A ekonomové tvrdí, že tento vývoje se v nejbližších dnech a možná týdnech nezastaví. Prudké posilování koruny může lákat k nákupu marek či dolarů a k jejich prodeji poté, co kurs koruny opět oslabí. Otázkou je, zda výkyvy kursu jsou natolik výrazné, aby se vyplatilo platit poplatky při dvojí směně.