Ekonomika

České akciové fondy ztratily během loňského roku zhruba čtvrtinu hodnoty. Jaké jsou důvody tohoto propadu? Mají zahraniční investoři stále zájem o Českou republiku i po povodních? Jak pomůže povodněmi poškozeným obcím Český pozemkový fond? Tak to jsou témata Ekonomické rubriky, kterou pro vás připravil Mikuláš Kroupa.

Proč ztratily zhruba čtvrtinu své hodnoty české akciové fondy během tohoto roku? Důvodem je fakt, že naprostá většina českých akciových fondů investuje do zahraničních akcií, na nichž se podepisuje pád tamních trhů a pohyby kursu koruny, domnívají se odborníci.

"Největším neštěstím českých fondů je kvalita akcií, která je na trhu poměrně nízká a jejich výnosnost je nízká. Zároveň i počet českých akcií klesá a to se týká i bankovních titulů. České investiční fondy tedy hledají kvalitu v zahraničí. Tím pádem, klesají-li zahraniční burzy, klesají i výdělky českých fondů."

Tvrdí například Martin Jahn z Czechinvestu. Podle internetového serveru penize.cz ztratily hodnotu všechny české akciové fondy v průměru o 24,7 procenta. Smíšené fondy, které do akcií vkládají jen část peněz investorů, jsou však v ročním horizontu na nule. To je prý dáno tím, že řada fondů má téměř celé portfolio v dluhopisech. Podobný vývoj podle analytiků vydrží zřejmě i ve zbytku roku. Momentálně si připomínáme neradostné výročí 11. září, a proto se dá pro nejbližší období očekávat minimálně nervózní vývoj na všech světových trzích, uvádí makléři. Po zbytek roku se však podle nich dá předpokládat spíše pozitivní vývoj na tuzemském kapitálovém trhu, a tím i poměrně úspěšný rok pro české otevřené podílové fondy. O tom, jaký růst čeká české fondy záleží i na zahraničních investorech.

Projevují investoři zájem o Českou republiku? Opět generální ředitel Czechinvestu Martin Janh.

"V regionu střední a východní Evropy je Česká republika v popředí zájmu investorů. Získává největší investice "na hlavu". I přes trvající recesi zůstávají investice stabilní zvláště ve zpracovatelském průmyslu. V prvním pololetí dosáhly investice podobných výsledků jako za stejné období minulého roku, to jest více než půl miliardy dolarů. Během následujícího období očekáváme, že zájem zahraničních investorů bude trvat."

Není pro investory Česká republika méně zajímavá právě díky škodám, které napáchly povodně?

"Na zahraniční investory nebude mít povodeň patrně vliv. Projekty pro investory nebyly v záplavových oblastech. Situaci mírně komplikuje doprava po České republice, proto lze očekávat, že některé projekty se pozdrží."


Český pozemkový fond dostal při svém vzniku za úkol prodat do soukromých rukou státní zemědělské nemovitosti, tedy půdu. Pozemky jsou nabízeny formou veřejných soutěží. Povodeň, která se prohnala Českou republikou, mnohé změnila. Kromě toho, že Pozemkový fond České republiky uvolnil půl miliardy korun na pomoc postiženým oblastem, především pro zemědělce, nabídl městům a obcím v postižených oblastech pozemky na výstavbu nových bytů. Potvrdil to generální ředitel Pozemkového fondu Josef Miškovský.

"Měli jsme zkušenost z minulých záplav na Moravě, takže jsme věděli, co máme dělat. Byli jsme tedy propojeni se všemi povodňovými štáby, které nám hlásily vzniklé škody na pozemcích a na nemovitostech. Začali jsme připravovat novelu zákona a rozpočet. Také připravujeme, jak pomoci lidem, hlavně zemědělcům, ale i obcím a městům. Nabízíme převedení pozemku obcím, občanům, kteří by chtěli bydlet už do vánoc, především v místech, kde máme nějaké pozemky. Zavedli jsme mimořádný postup, který by umožnil pozemky převést půdu na obec co nejrychleji. Existují první případy. Například v obci Blatná, která byla vyplavena Lomnicí, jsme už zahájili přípravu pozemků pro výstavbu nových bytů."


Nezaměstnaných v České republice stále přibývá. Práci nemá skoro 490 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti tak v srpnu dosáhla 9,4 procenta. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Prejdové k růstu nezaměstnanosti přispěli čerství absolventi škol.

"Jejich počet vzrostl oproti minulému měsíci o 4 500. V současné době tak úřady práce evidují přes 66 tisíc absolventů škol. Pochopitelně se na nezaměstnanosti podepíší i povodně, ale zatím nebyl zaznamenán výrazný rozdíl."

Odborníci čekají, že nezaměstnanost v září ještě stoupne. Podle Kateřiny Prejdové z ministerstva práce a sociálních věcí lidé, kteří kvůli záplavám přišli o zaměstnání, měli zatím spíše starosti s odklízením následků povodní a ještě se nestihli zaregistrovat na úřadu práce. Pro podniky, kterým vznikly problémy s výrobou kvůli velké vodě, připravilo ministerstvo speciální projekt.

"Stát uhradí, podle tohoto projektu, částečně ušlé mzdové prostředky zaměstnancům povodněmi poškozené firmy. Státní příspěvek získají firmy, které doloží, že její zaměstnanci během povodní pomáhali s odklízením škod."