Ekonomika

Andrej Babiš, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda schválila předběžné návrhy výdajů a příjmů jednotlivých ministerstev a dalších kapitol státního rozpočtu. Zároveň se kabinet shodl, že schodek rozpočtu bude příští rok 100 miliard korun. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Nyní podle něj bude vláda o rozpočtu dále debatovat prakticky až do září, kdy musí návrh schválit a předložit Sněmovně. Rozpočet podle Babiše počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů, policistů, s růstem důchodů a zvýšením investic.

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Vláda schválila předběžné návrhy výdajů a příjmů jednotlivých ministerstev a dalších kapitol státního rozpočtu. Zároveň se kabinet shodl, že schodek rozpočtu bude příští rok 100 miliard korun. Uvedl to ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Nyní podle něj bude vláda o rozpočtu dále debatovat prakticky až do září, kdy musí návrh schválit a předložit Sněmovně. Rozpočet podle Babiše počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů, policistů, s růstem důchodů a zvýšením investic.

Seniorům by měly od příštího roku růst penze více než nyní. Vládní novelu zákona o důchodovém pojištění schválila v pátek Sněmovna. Penze se budou podle normy, která míří k projednání do Senátu, zvyšovat stejným tempem jako před úspornými opatřeními pravicového kabinetu. Příští rok má být valorizace ještě vyšší.

Scénář, podle kterého se má zrušit druhý důchodový pilíř, má být hotový do konce července. Shodla se na tom důchodová komise, která má jeho rušení připravit. Sněmovna zároveň začne spolu s experty řešit, jestli chystaný krok není protiústavní. Vláda chce druhý pilíř penzijního spoření zrušit od ledna 2016.

Ilustrační foto: Miloš Turek
Stát zřejmě bude moci nabízet vyšší výkupní ceny za zemědělskou a lesní půdu pro stavbu silnic a dálnic. Odhadní cenu bude moci zvýšit až šestnáctinásobně. Sněmovna to schválila hlasy vládní koalice v rámci novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Normu nyní dostane k projednání Senát. Novela předpokládá, že pokud se vlastníci pozemků rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude klesat v čase. Při dalších nabídkách už bude nižší. Cena zemědělské půdy i s bonusem nebude moci překročit tři čtvrtiny ceny stavebního pozemku v dané lokalitě. Zákon nyní umožňuje vyplácet bonusy od osmi do 35 korun za čtvereční metr, tedy dvojnásobek odhadní ceny. To podle vlády "nemá dostatečný motivační účinek pro rychlé rozhodování vlastníků a uzavírání kupních smluv".

Česká republika loni zůstala sedmnáctou nejbohatší zemí Evropské unie z hlediska hrubého domácího produktu na obyvatele. Nejbohatší zemí je i nadále s velkým náskokem Lucembursko, nejchudší zůstává Bulharsko. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Statistika ukázala, že Česká republika si vede lépe než většina zemí bývalého komunistického bloku. Předstihlo ji pouze Slovinsko.

Foto: archiv společnosti Nexen Tire
Vláda schválila investiční smlouvu s korejským výrobcem pneumatik Nexen. Investice za téměř 23 miliard (22,8 miliardy) korun přinese v prvních letech podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nejméně 1000 pracovních míst Ústeckému kraji, v němž bude společnost působit. Do budoucna by Nexen mohl v průmyslové zóně Triangle na Žatecku investovat až 40 miliard korun, což by byla největší zahraniční investice v Česku.

Tuzemský bankovní sektor jako celek je nadále odolný i v případě velmi nepříznivého vývoje ekonomiky. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka. Výsledky jsou podobné předchozím testům. Dostatečnou odolnost proti nepříznivému vývoji ukázaly i pojišťovny, naopak segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami více rizikový. V ČR působí 45 bank a poboček zahraničních bank, 12 družstevních záložen, 51 pojišťoven a poboček zahraničních pojišťoven a deset penzijních společností.

Ilustrační foto: Oleg Fetisov
Česká armáda koupí nové uniformy a vybavení pro vojáky. Za poslední měsíc Národní úřad pro vyzbrojování vypsal v této oblasti zakázky za téměř 200 milionů korun. Vítězné firmy by měly vojákům dodat desítky tisíc součástí maskovacích obleků, ochranných přileb nebo bot. Na nedostatek uniforem si vojáci dlouhodobě stěžovali.

Počty ruských turistů přijíždějících do ČR dále klesají, v červnu již přijelo meziročně již o 40 procent méně. ČTK to řekl předseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Viliam Sivek. Kromě poklesu kurzu rublu jsou důvodem přísná pravidla pro vydávání víz a také rusko-ukrajinská krize. Loni přijelo do Česka 803.000 Rusů. Ti patří mezi zahraniční návštěvníky, kteří v ČR nejvíce utrácí. Turisté z Ruska stráví v ČR v průměru pět dní a jejich denní útrata dosahuje zhruba 4000 korun.