Ekonomika

Foto: Hekata 5, CC BY-SA 3.0
0:00
/
0:00

Sněmovna ani v pátek nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Debata trvala tři a půl hodiny a stočila se i k osobním invektivám mezi poslanci pravicové opozice a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Mimořádná schůze k evidenci tržeb bude pokračovat v pátek 8. ledna.

Foto: Hekata 5,  CC BY-SA 3.0
Sněmovna ani v pátek nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Debata trvala tři a půl hodiny a stočila se i k osobním invektivám mezi poslanci pravicové opozice a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Mimořádná schůze k evidenci tržeb bude pokračovat v pátek 8. ledna.


Sněmovna v úvodním kole hlasování dala šanci úplnému zákazu kouření cigaret v restauracích, barech, vinárnách nebo v kavárnách a čajovnách. Vládní návrh nového zákona o ochraně zdraví taky zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby.


Státní dluh letos ke konci září klesl o 0,6 miliardy Kč na 1,663 bilionu korun. Údaje z poloviny října potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158.000 korun.


Ministerstvo financí očekává, že schodek letošního rozpočtu bude 70 miliard korun. Vyplývá to ze Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2016. Schválený rozpočet počítá letos se schodkem 100 miliard korun, příští rok se 70 miliardami korun.


Prezident Miloš Zeman podepsal státní rozpočet na příští rok. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Schválený rozpočet počítá se schodkem 70 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému schodku o 30 miliard méně. Celkové výdaje rozpočtu budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Vláda v něm počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a průměrným růstem spotřebitelských cen o 1,5 procenta.


Banky, družstevní záložny a obchodníci s cennými papíry budou muset dávat až tři miliardy korun ročně do nového fondu pro řešení finanční krize. Zároveň ale budou dávat méně do nynějšího Fondu pojištění vkladů. V návaznosti na evropskou směrnici jim to ukládá zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který podepsal prezident Miloš Zeman.


Prezident také podepsal novelu o ochraně spotřebitele, která zpřísní podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí. Na letácích budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé nebudou smět přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze.


Vládní koalice rozdělila na odměnách za druhé pololetí mezi úředníky 263 milionů korun. To je o 34 milionů víc, než kolik ministři kabinetu Bohuslava Sobotky dali svým podřízeným před rokem. Nejštědřejší bonusy se vyplácely na ministerstvu financí, průmyslu nebo obrany. Šetřilo se naopak na ministerstvu školství. Tamní úředníci brali průměrně necelých osm tisíc navíc.


Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň rada tento týden ponechala úrokové sazby na historických minimech.


Správa státních hmotných rezerv podala trestní oznámení na neznámého pachatele v Kauze Viktoriagruppe. Požaduje, aby německá policie prošetřila zmizení více než šesti milionů litrů české nafty ze skladu v Krailingu. Podle předsedy Správy Pavla Švagra totiž hrozí promlčení možného podvodu.


Skupina Škoda Transportation by měla dodat do Německa 39 jednopodlažních elektrických jednotek za více než deset miliard korun. Jde největší českou zakázku v západní Evropě. Škodovka vozy dodá britské firmě National Express Rail, kterou před několika dny Bavorská železniční společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG) potvrdila jako vítězného operátora pro zajištění příměstské dopravy v okolí Norimberku.


Bankovní sektor v Česku je dostatečně odolný vůči případným nepříznivým šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů, které zveřejnila Česká národní banka. Podle ní je hlavním zdrojem odolnosti vysoký kapitálový poměr, který zohledňuje objem a rizikovost obchodů banky. Největším problémem českého bankovnictví je pak úvěrové riziko. Tedy riziko, že banka utrpí ztrátu tím, že protistrana nedostojí svým závazkům. Výsledky listopadových zátěžových testů se zaměřují na horizont následujících tří let.


V nových tunelech metra A se dá volat mobilem. Zkušební pokrytí signálu spustili operátoři mezi stanicemi Bořislavka a Motol. Funguje tam jak volání, tak připojení k internetu přes rychlou mobilní síť LTE. Nedávno se operátoři taky dohodli, že signálem pokryjí i tunely na části trasy C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly.


V Česku bylo ke konci listopadu 894.000 aktivních živnostníků, kteří celkem zaměstnávali 264.000 zaměstnanců. Společně tvoří téměř 22 procent všech ekonomicky aktivních obyvatel ČR. Odhad ročního obratu těchto fyzických osob podnikatelů přesahuje 835 miliard korun. Vyplývá to z analýzy portálu, který obsahuje údaje o podnikatelských subjektech z ČR a Slovenska.