Ekonomika

Photo: Evropská komise

Česká republika už vyčerpala přes 90 procent evropských dotací pro programovací období let 2007 - 2013, téměř 610 miliard korun. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj.

Photo: Evropská komise
Česká republika už vyčerpala přes 90 procent evropských dotací pro programovací období let 2007 - 2013, téměř 610 miliard korun. Uvedlo to ministerstvo pro místní rozvoj.


Projekt elektronické evidence tržeb by měl podle odhadu ministerstva financí přinést ročně do rozpočtu 10 až 15 miliard Kč. Jednorázové náklady na jeho vytvoření by měly činit 317 až 337 milionů korun a roční provozní náklady 308 až 396 milionů Kč.


Loni získalo od státu příslib investiční pobídky 57 projektů investorů a celková výše pobídek činila pět miliard korun. Stát tak podpořil investice za 21,8 miliardy korun. Počet nových pracovních míst, která firmy slíbily vytvořit, dosáhne 4178. Vyplývá to z údajů agentury CzechInvest.


Ministerstvo práce začne upozorňovat živnostníky na to, že by v budoucnu kvůli nízkým odvodům mohli mít také velmi nízký důchod. Chce je tak přimět k tomu, aby si sami platili vyšší než jen minimální důchodové pojištění. Dopis s informacemi dostane do konce února asi 600.000 lidí. Zhruba polovina z nich odvádí jen povinné minimum. Při hrazení minimálního pojistného po dobu 40 let činí penze necelých 6 500 korun.


Photo: Archives de Radio Prague
Hypoteční trh loni zažil rekordní rok. Stoupl objem i počet hypoték. Klienti uzavřeli úvěry za víc než 190 miliard korun. Větší zájem o hypotéky způsobily hlavně nižší sazby a různé slevové akce. Lidé si přitom nepůjčovali jen kvůli vlastnímu bydlení. Podle analytiků společnosti Fincentrum si stále víc klientů pořizuje ke své nemovitosti další byt, který pak pronajímají.


Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo přes 12 milionů cestujících, což je skoro o 8 procent více než v roce 2014. V meziročním srovnání je to největší nárůst minimálně za deset let. Podle zástupců firmy k nárůstu přispěl mimo jiné nový program slevových pobídek pro stávající partnery, kteří otevírali nové destinace a nasazovali větší letadla, letiště také přilákalo do Prahy nové dopravce.


Foto: Štěpánka Budková
Sklizeň ovoce v Česku loni vzrostla o 24 procent na téměř 188 500 tun a byla tak nejvyšší od roku 2006. Oproti původním prognózám se na objemu úrody nijak negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin, jako jsou například jablka, se nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování.


Rok 2015 byl v Česku z hlediska živelních škod klidnější, a to zejména ve srovnání s rokem 2013, kdy zemi zasáhly ničivé povodně. Pojišťovny zaznamenaly v důsledku rozmarů počasí desítky tisíc škod za celkem několik miliard korun. Nejčastěji loni škody páchala vichřice, naopak velká voda příliš nehrozila. Údaje vyplývají z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.


Foto: Archiv Radia Praha
Za posledních 20 let bylo v Česku zavřeno okolo 6000 malých prodejen a samoobsluh, což je třetina jejich původního počtu. Malé prodejny neodolaly tlaku zahraničních obchodních řetězců, jejichž podíl na tuzemském trhu naopak prudce vzrostl. Podle údajů společnosti Nielsen i struktura malých prodejen. Na ústupu jsou nejmenší obchody s pultovým prodejem, naopak roste podíl samoobsluh.


Češi mají výrazně vyšší reálné mzdy než před 25 lety, vlastní více majetku a žijí ve větších domech či bytech. Klesl počet těch, kteří s příjmem vycházejí obtížně, vzrostl počet lidí, kterým se daří spořit. Přesto se podle průzkumu 71 procent Čechů domnívá, že se společnost nevyvíjí dobrým směrem. Vyplývá to ze studie Češi 1990 - 2015 poradenské firmy KPMG.