Ekonomika ve 3. čtvrtletí zrychlila meziroční růst na pět procent

Foto: Vitali Smolygin / public domain

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční růst na 5 procent ze 4,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Jde o nejrychlejší tempo za dva roky. Na růstu domácí poptávky se podílela stabilně rostoucí spotřeba domácností a pokračující růst investičních výdajů. Dařilo se především průmyslu, ale i odvětvím služeb.

Část dávek na živobytí bude vyplácena v poukázkách

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, budou od prosince dostávat část dávky v poukázkách. V nich jim mohou úřady práce vydat zhruba třetinu až dvě třetiny částky. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Změnu do novely o hmotné nouzi prosadili poslanci. Poukázky se dají využít na nákup potravin, drogistického zboží a dalších výrobků. Není možné za ně pořídit alkohol a cigarety. V poukázkách lidé od prosince dostanou 35 až 65 procent dávky. Úřad práce dá příjemcům i seznam obchodů, které budou poukázky přijímat. Úředníci stanoví také termíny, kdy si lidé budou moci novou formu podpory vyzvednout.

V účtenkové loterii se poprvé losovaly ceny

Foto: ČT
Účtenková loterie už zná výherce prvního slosování. Do hry se zapojilo zhruba 500 tisíc lidí, kteří zaregistrovali kódy zhruba z 11 milionů účtenek. Ministerstvo financí rozdělilo 21 tisíc výher v celkové hodnotě téměř 5 a půl milionu korun. Výhry resort hradí z veřejných peněz. Web uctenkovka.cz v době, kdy se na něm měly objevit první výsledky loterie, vypadl. Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové stojí za problémy útok hackerů.

Odboráři v peněžnictví navrhují zvýšení mezd zhruba o 15 procent, vyhlásili stávkovou pohotovost

Odboráři v bankách a pojišťovnách vyhlásili stávkovou pohotovost. Oznámil to předseda jejich odborového svazu František Hupka s tím, že služby klientům by to nemělo ohrozit. Odbory požadují pro pracovníky s nízkými příjmy růst odměn o 15 procent. Podle Hupky i v bankách a pojišťovnách pracuje řada lidí s podprůměrnou mzdou.

Úsek dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je po dvouleté opravě znovu průjezdný

Dálnice D1 mezi Měřínem a Velkým Meziříčím je po opravě znovu průjezdná bez omezení. Potvrdila to mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková. Silničáři pracovali na zhruba sedmikilometrovém úseku víc než dva roky a kompletně vyměnili povrch dálnice kromě mostů. Technici modernizovali inženýrské sítě a řidiče navádí nové vodorovné i svislé dopravní značení. Silničáři zároveň dálnici rozšířili. Zakázka stála přes jednu miliardu korun.

Pražan by na nový byt vydělal za více než 12 let

Obyvatel Prahy by na průměrný nový byt vydělával víc než 12 let, pokud by neměl žádné jiné výdaje. V porovnání devíti měst ze střední Evropy je to nejdéle. Nejrychleji ho pořídí obyvatel Kolína nad Rýnem, a to za 5,9 roku. Studie počítá kvůli rozdílnému zdanění v jednotlivých zemích s hrubou mzdou.

Počet podnikatelů v Česku vzrostl

V Česku se živí podnikáním stále víc lidí. Od ledna do září stoupl jejich počet podle České správy sociálního zabezpečení o 18 tisíc na necelý milion. Nejvíc podnikatelů je v Praze a Středočeském kraji. Pracuje pro ně víc než třetina všech zaměstnanců v Česku. V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku.

Na mýtném se v říjnu vybralo rekordních 960 milionů korun

Na mýtném se v říjnu od kamionů a autobusů vybralo rekordních 960 milionů korun. Ve srovnání s loňským rokem to je nárůst o 11,5 procenta. Vyplývá to ze statistik provozovatele elektronického mýta, společnosti Kapsch. Za nárůstem stojí pokračující hospodářská konjunktura v Česku i v celém regionu a skutečnost, že státní svátek, 28. říjen, letos připadl na víkend.